Clarion Hotel Sundsvall

Eskapism på norrländska
Inredning
Boende & Hotell
Uppdragsgivare: Nordic Property Management / Nordic Choice Hotel
Uppdragsår: 2018 - 2021
Yta: 14 350 kvm och 270 hotellrum
Fastighetsägare, entreprenör, arkitekt: Diös, Serneke, Krook & Tjäder
Hållbarhetscertifiering: BREEAM-SE, nivå Very Good
Fotograf: Lasse Olsson

Kan ett hotell utvidga en stadskärna? Vi vågar påstå det. Med nya Clarion Hotel i Sundsvall har begreppet ”stenstaden” fått en ny, gnistrande innebörd.

Hotellets unika läge vid Selångersån.

Här tar man ett glas vin. Konferensar. Slappnar av, firar eller drar sig undan. Med ledorden ”sten” och ”juvel” binder nya Clarion Hotel i Sundsvall ihop det gamla med det nya – och skapar liv och rörelse där det tidigare bara fanns en parkeringsplats.

Clarion Hotell Sundsvall
En spektakulär bar på gatuplanet pryder sin plats mitt i rummet. Barens överhäng svävar till synes viktlöst över bardisken och utnyttjar våningsplanets rymd till max.

Varmt, nyskapande och dramatiskt

Sundsvall har en utpräglat industriell historia, som tillsammans med glittrande Selångersån och karg norrländsk natur fick bli inspirationen bakom inredningskonceptet. Ordleken med sten och juvel ledde därför fram till en inredning bortom det klassiska hotellmaneret.

– Vi tog avstamp i dessa kontraster – glittrande och rått, glödande och svalt, mörkt och ljust. Tillsammans skapade vi en inredningsarkitektur som känns mänsklig men ändå spännande, säger Nadia Tolstoy, gestaltningsledare på Tengbom.

Varma textilier och blank mässing glöder i den kosmopolitiska takbaren där kunskap om material, ljusdesign och akustik präglar gestaltningen.
Bardisken i takbaren är inspirerad av den i Sundsvall förekommande Alnöit-stenen.

Mer än ett hotell

2017 utsågs Sundsvall till Sveriges vackraste stad. Staden har beskrivits som en Fenix-fågel återuppstånden ur askan efter branden 1888. Men med Clarion Hotel Sundsvall tar staden nästa kliv i utvecklingen. Hotellet erbjuder ett varmt och inbjudande vardagsrum, inspirerande konferensområde, takrestaurang med terrass, internationellt spa och rum inredda för lata långhelger. Här möter polerade mässingsdetaljer natursten, rökt ek, kalkstenstoner och träbeklädda panelväggar. Stenstadstemat går igen i allt från mönster på matta till badrumstextur.

– Vi ville skapa en allt annat än stiff hotellmiljö. Med tidlösa och klassiska material och samtidigt tonvikt på välkomnande arkitektur har vi varit med och format en ny, livlig mötesplats för såväl Sundsvallsborna som långväga gäster, avslutar Claes Pereswetoff-Morath, uppdragsansvarig på Tengbom.

Solen går ned över takbarens unika terrass.

Kontaktperson

Claes Pereswetoff-Morath

Tf Studiochef Inredning / Uppdragsansvarig
+46 8 412 53 47

Teamet bakom projektet

Namn Roll
Claes Pereswetoff-Morath Uppdragsansvarig inredningsarkitek
James Anderson Ljusdesigner
Linda Wedebrunn Handläggande inredningsarkitekt
Nadia Tolstoy Gestaltningsledare
Per Vestergaard CAD/BIM-ansvarig
Sandra Wall Medverkande inredningsarkitekt
Simon Malmström Ljusdesigner