Restaurang Boquería

Sydeuropeisk atmosfär mitt i Stockholm
Inredning
Restaurang
Uppdragsgivare: Vassa Eggen
Plats: Mood Stockholm
Uppdragsår: 2012
Samarbetspartners: Kökspennan, KS Projekt, Oscar Liedgren Studio

I mars 2012 slog portarna upp till Boquería, vår restaurang och mötesplats i den då precis färdigställda MOOD-gallerian. Utifrån ledorden socialt, ärligt och värme har vi skapat två livfulla miljöer, där den sydeuropeiska – framförallt spanska – menyn har fått inspirera formspråket.

Under glastaket på Torget träffas dagligen hundratals gäster för att njuta av allt från frukost och lunch, till pintxos, cava och musik på kvällstid. Inne i den stimmiga restaurangen är det alltid lika hård konkurrens om de många borden, den varma stämningen och fantastiska maten. På Boquería är de kulinariska upplevelserna, inredningen och atmosfären i kravlös harmoni.

Avslappnad stämning och öppet kök

De två lokalerna är sammanlänkade i form och materialitet, men skiljer sig i uttryck. På Torget har vi arbetat fram en livfull saluhallskänsla, medan restaurangen bjuder på en intimare stämning och där man också kan följa kockarnas arbete i det öppna köket. De två ytorna tillsammans ger balans och valfrihet. Välj den miljö du är sugen på – just idag.  Nästan alla bord är i ståhöjd med höga stolar och soffor, vilket skapar en skön och avslappnad känsla. Det bjuder samtidigt in till okonstlade samtal mellan gästerna. Varför inte röra sig mellan borden, eller lite spontant ansluta till sällskapet bredvid?

De vackra A-seriestolarna har redan blivit en Tengbom-klassiker.

Foto: Åke E:son Lindman
Foto: Åke E:son Lindman

Vackrare med åldern

Vi har valt material som kommunicerar samma ärlighet som lokalerna. Tåliga och vackra – sten, keramik, trä, skinn och flera olika metaller – som med tiden får en vacker patina och stärker miljöns karaktär. Vi har lagt extra hand vid att hitta brytpunkten där hårda och råa material istället uppfattas mjuka, varma och inbjudande.

Ingenting i utförandet lämnade vi åt slumpen. Allt från fackverk och stålpelare till armaturer och handdukshängare har ritats av oss. Bland annat kommer barstolarna från vår A-serie för SA Möbler. De fina stolarna, med och utan ryggstöd, har redan blivit en riktig Tengbom-klassiker.

Kontaktperson

Nadia Tolstoy

Gestaltningsledare
+46 851 81 94 56

Teamet bakom projektet

Namn Roll
Daniel Lavonius Jarefeldt Civilingenjör / Industridesigner
Filip Svensson Arkitekt
Johanna Munck af Rosenschöld Arkitekt SAR/MSA
Josef Zetterman Arkitekt SIR/MSA
Magnus Lindgren Arkitekt SIR/MSA