Bio Capitol

Biomagi i 20-talsmiljö
Uppdragsgivare: Kinematografen St Erik AB
Var: Stockholm
Uppdragsperiod: 2018
Byggnadstyp: Ombyggnad
Yta: 900 kvadratmeter

Sommaren 2018 slogs dörrarna återigen upp till Bio Capitol och Stockholms lyxigaste bioupplevelse där Tengbom tagit fram ett inredningskoncept i samma festliga anda.

Bio Capitol Bio Capitol

Mellan åren 1926-1985 rullade Bio Capitol som Vasastans, till en början största, men också finaste biograf. Nu återskapas historien i ett nytt grepp när biografen öppnar igen efter en omfattande ombyggnad med E/S-A som arkitekter.

Här kan du titta på både nya och klassiska filmer.

Med utgångspunkt i Art Déco-stilen var Tengboms uppdrag att ta fram ett inredningskoncept till en ”vuxnare” filmupplevelse, där du äter och dricker gott i salongerna samtidigt som du kultiverar dig i både nya och klassiska filmer. Inredningen ramas in med profilstarka detaljer, skarpa färger och specialdesignade mönster.

Take the magic with you

Det glada 20-talet känns väl igen i bevarade originaldetaljer så som valv, pelare, räcken och stuckaturer, samtidigt som helheten är något helt nytt. Precis som i miljöer från tiden finns spår från nytt och gammalt både i materialval såväl som i formspråk.

”Idén är att återskapa biomagin och känslan av att det är högtidligt att gå på bio – men i den medvetna människans tid.”

Bio Capitol

Baren i entrén har fått särskilt mycket omtanke eftersom den är biografens festliga mittpunkt. Där har målet varit att jobba främst med olika typer av exklusiva naturmaterial. Det för att skapa en miljö som är hållbar över tid och åldras vackert med sina besökare. Här är det material som massiv trä, sten och mässing som sticker ut.

Bio Capitol
Bio Capitol
Sandra Wall har designat två olika mattmönster till salongerna.

Handritade mönster och färgexplosion på Bio Capitol

I filmsalongerna har Tengboms inredningsarkitekt Sandra Wall designat två olika mattmönster för att ge uttryck till det övriga biomörkret. Inuti den ena salongen ramas mattan in av ett prismamönster, vilket för tankarna till känslan av projektorljus. I den andra ligger fokus istället på ett praktfullt blått blommönster som plockar upp valvens formspråk i salongen.

”Mattorna är själva shownumret i salongerna.”

Även inredningsfärgerna har fått ge tydlig karaktär till Capitol. Med turkosa och Bordeaux-färgade salongsväggar, tillsammans med gröna och blåa sammetstyger, har vi tagit fram en något mer oväntad, skarpare färgskala från 20-talet.

– Med en modern tappning i färgpaletten tar vi oss bort från det klassiska bioröda. Istället tar vi med historien in i samtiden. Sedan öppningen har det spridits många bilder inifrån biografen i sociala medier. De noggrant valda färgerna har verkligen förstärkt identiteten. Det ska synas att det är Capitol och ingen annan biograf, säger Filip Svensson, som tagit fram inredningskonceptet tillsammans med Sandra Wall och Kjerstin Björck på Tengbom.

 

Kontaktperson

Kristina Jonasson

Studiochef Inredning
+46 708 23 14 33

Teamet bakom projektet

Namn Roll
Filip Svensson Inredningsarkitekt
Kjerstin Björck Arkitekt SIR/MSA, studiochef
Sandra Wall Inredningsarkitekt MSA