Fyrisbiografen

För filmälskare och kulturtörstare
Inredning
Byggnadsvård & Restaurering, Kultur
Uppdragsgivare: Uppsala Akademiförvaltning
Plats: Uppsala
Uppdragsår: 2021
Fotograf: Tim Meier

Minns du tiden då man inte ville missa reklamen på bio? Inte vi heller – fram tills vi klev in på Fyrisbiografen i Uppsala. Denna kulturklenod, en av Sveriges äldsta och mest charmiga biografer, var i behov av en uppdatering. Genom att trolla med kvadratmetrarna rekonstruerade vi en filmisk miljö som nu står redo att åter bli ett nöjespalats för Uppsalaborna.

fyrisbiografen exterior Fyrisbiografen
Foto: Ojan, Wikimedia

Fyrisbion är en av Sveriges äldsta biografer. Med anor från 1911 har denna klassiska biograf, belägen i det historiska Skandalhuset, varit en viktig del av Uppsalas kulturliv i över ett sekel. En tidlös symbol för film- och kulturälskare.

Kreativ lek med utrymme

Fyrisbiografen interiör

Trots sin blygsamma storlek lyckades vi förvandla Fyrisbion till en inbjudande och funktionell mötesplats – inte minst i den lilla foajén. Genom att placera speglar i takvinkeln får besökarna en illusion av rymd och ljus, vilket ger känslan av ett större och mer öppet rum. Material som ek, sten och mässing är valda med omsorg för att kombinera hållbarhet med tidlös estetik. Den klassiska karosseripanelen är en nostalgisk blinkning till en tid då biografer var riktiga nöjespalats.

Tillgänglig bioglädje

En central del av renoveringen var att göra biografen mer tillgänglig för alla besökare. Nya toaletter och kopplingar till hissen gör det möjligt för rullstolsburna att enkelt ta del av utbudet på Fyrisbion. Dessutom har arbetsmiljön för personalen blivit bättre genom ett nytt kontor och pentry.

Fyrisbiografen interiörFyrisbiografen interiör

Den klassiska karosseripanelen är en nostalgisk blinkning till en tid då biografer var riktiga nöjespalats.

Från Plengiérs vision till modern kulturkälla

Det var år 1911 som biografmannen Hugo Plengiér grundade Fyrisbion. En central figur i det tidiga kulturlivet i Uppsala. På 1930-talet tog David Annell över, och satte sin prägel på verksamheten genom att visa europeisk film av hög konstnärlig kvalitet – ett utbud som skilde sig från de större biografernas. Idag drivs Fyrisbion av den ideella föreningen Föreningen Fyrisbiografen som är medlem i Folkets Bio. Tack vare engagerade medlemmar och volontärer fortsätter denna anrika biograf att erbjuda Uppsalaborna en plats för kultur- och filmupplevelser.

Fyrisbiografen interiör

Renoveringen av Fyrisbiografen har handlat om mer än att bevara det förflutna. Vi ville också skapa en modern och tillgänglig miljö som kan ta emot framtidens filmälskare. Med respekt för historien och en blick mot framtiden kan nu Fyrisbiografen fortsätta lysa – som ett centrum för filmkonst och kultur i hjärtat av Uppsala.

Kontaktperson

Sofia Lewén

Kontorschef Uppsala
+46 766 39 47 72