Carousel

Magisk stämning som ger rysningar
Inredning
Restaurang
Uppdragsgivare: Christopher Ellertsson, Lukas Moderato, Robin Moderato
Plats: Gustavs Adolfs Torg, Stockholm
Uppdragsår: 2015
Uppdragstyp: Restaurang
Kompetenser: Inredning & Design, Hotell & Restaurang

I praktfulla lokaler, mitt emot Kungliga Operan på Gustavs Adolfs torg, ligger den nya Stockholmskrogen Carousel. Sen invigningen har restaurangen, maten och den fantastiska atmosfären fått mycket uppmärksamhet.

Carousel Tengbom 2015
Foto: Johan Nilsson

Så skrev Viggo Cavling i sin recension av Carousel i SVD Perfect Guide. Den stimmiga, avslappnade miljön har skakat nytt liv både i lokalerna och i den historiska miljön i området kring Gustaf Adolfs torg. Bakom Carousel står krögarna Christopher Ellertsson samt Lukas och Robin Moderato. Robin ingår i trion bakom Vassa Eggen och Boquería, populära restauranger i Stockholm där vi också utvecklat inredningskoncepten.

Tätt samarbete med krögarna

Precis som tidigare har vi samarbetat tätt tillsammans med krögarna och skapat konceptet för Carousel utifrån deras personliga prägel. Genom en spännande och effektiv arbetsprocess kunde vi återanvända mycket av både fast och lös inredning.

Carousel Tengbom 2015
Foto: Johan Nilsson

Gammal detalj blev färggrann karusell

Vi ville utveckla en miljö som både tog tillvara på byggnadens historiska karaktär och samtidigt gav en fräsch fläkt till området. Gammalt och nytt, gedigna material och detaljrikedom i en inspirerande mix.

Den karaktäristiska karuselltaket över ett chairtable en halv trappa upp i restaurangen skapades utifrån en nedsänkning i taket som fanns redan då lokalen huserade Naglo, den tidigare restaurangen. Karusellen blivit ett naturligt blickfång, och har fått ge namn åt hela stället. Det är alltid roligt att använda befintliga förutsättningar och ge dem nytt – kanske lite oväntat – liv.

Konst på Carousel adderar till atmosfären

Sedan öppningen har Carousel satsat på att låta miljön förändras och förnyas genom att ställa ut konstverk från olika konstnärer och gallerier. Intresset för konst var tydligt från början och grundläggande för vårt koncept – bland annat har vi jobbat med väggytor som har karaktär men som ändå drar uppmärksamheten till konstverken. Vi tycker att initiativet är en win-win: det ger konstnärer möjlighet att nå ut, samtidigt som det berikar atmosfären ännu mer.

Kontaktperson

Kristina Jonasson

Studiochef Inredning
+46 708 23 14 33

Teamet bakom projektet

Namn Roll
Filip Svensson Arkitekt
Kjerstin Björk Arkitekt SAR/MSA
Magnus Lindgren Arkitekt SIR/MSA
Sandra Wall Inredningsarkitekt