Arkiv

Case: JämtJämlikt

Vi mäter social hållbarhet i Arvika
Converse graffiti
Stadsutveckling
Process & Dialog
Uppdragsgivare:
Plats: Arvika
Uppdragsår: 2022-2023
Certifiering: JämtJämlikt

Arvika kommuns nya översiktsplan är antagen och är den första i Sverige att certifieras i jämlikhet. Metoden JämtJämlikt adresserar systematiskt diskriminering och främjar mänskliga rättigheter för att skapa ett mer socialt hållbart samhälle. Men vad innebär det att certifiera en översiktsplan och vad leder det egentligen till? Häng med!

Översiktsplanen innehåller sex jämlikhetsåtaganden som sätter fokus på inkludering och delaktighet. Genom att prioritera grupper som barn, unga och äldre vill kommunen skapa mervärde för hela samhället.

social hållbarhet Arvika
Ida Svensson, samhällsbyggnadschef Arvika

— Om vi till exempel satsar på kollektivtrafiken i Arvika, kan det minska känslan av ensamhet för de äldre, samtidigt som det också gynnar andra grupper i kommunen, säger Ida Svensson som är samhällsbyggnadschef i Arvika kommun.

Första steget: analys

Processen för JämtJämlikt startade med en grundlig analys av situationen i kommunen baserad på statistik, strategiska dokument och intervjuer.

— Vi pratade med olika kompetenser inom områden som skola, kultur och fritid, berättar Ida. Vi ställde frågor som: hur är Arvika idag, vad skaver och vilka grupper står utanför de mänskliga rättigheterna?

Barn och unga var en central del av analysen. Som exempelvis demokratifrågor där de sällan hördes, samt skillnader mellan unga män och kvinnor utbildningsmässigt och socioekonomiskt.

— Vi tittade på hur de lever, vilka grupper de drar sig till, hur tjejer generellt har högre utbildning och att de ofta flyttar efter utbildning, säger Ida. Vi kunde se flera inbyggda normer i kommunen och en tendens att man stannar kvar i den grupp man hamnar i, som till exempel ”fotbollsgruppen”.

JämtJämlikt som systematik

JämtJämlikt ger riktlinjer för att integrera jämlikhet i stadsutvecklingsprocesser och säkerställa social hållbarhet. Det innefattar både vägledning och kravspecifikationer som stöttar och styr det systematiska arbetet. Certifieringen utvecklades i samarbete mellan Helsingborgs stad, Raoul Wallenberg Institute, RISE och Tengbom.

— I förstudien till JämtJämlikt blev det tydligt att kommuner saknar verktyg för att konkretisera och integrera jämlikhet i sina planeringsprocesser. Särskilt i arbetet mot de globala målen, säger Ulrika Signal, planeringsarkitekt på Tengbom. Det finns en stark vilja att jobba med strategiskt jämlikhetsarbete, men gapet mellan intentioner och genomförande är tydligt.

Systemet har två delar:

  1. Vägledning (projektrapport): Här hittar man metoder, tekniker och angreppssätt som säkrar att den nödvändiga kompetensen för att arbeta med jämlikhet i stadsplanering finns i organisationen. Dessutom finns verktyg såsom platsverktyg, normverktyg och dimensionverktyg som stöd för arbetet.
  2. Kravspecifikation för jämlikhetsarbetet: Stödjer och kravställer det systematiska arbetet och styrningen av processen.

Samla fakta och (o)jämlikhetsanalysera

social hållbarhet Arvika

Arvika kommun genomförde en omfattande analys av jämlikheten som avslöjade uppdelningar och ojämlikhet i tillgång till service och möjligheter. Dialoger med invånarna vittnade om behov av fler aktiviteter och mötesplatser.

Analysen visade att uppdelningar och ojämlikhet syns i olika delar av samhället, inklusive tillgängligheten till aktiviteter, kollektivtrafik och arbetsmöjligheter. Det fanns även en klar uppdelning mellan stad och landsbygd, samt mellan olika grupper som ”nya” och ”gamla” svenskar, vilket leder till polarisering och begränsad tillgång till resurser och möjligheter.

Konflikter mellan olika intressen, som ”finkultur” kontra ”bilkultur”, samt traditionella könsmönster som påverkar yrkesval och livsstil, förstärkte dessa klyftor. Arvika står också inför utmaningar gällande psykisk hälsa, särskilt bland äldre invånare där ensamhet är ett betydande problem.

Flera av lösningsförslagen kan bidra med kvalitéer även för andra grupper i samhället

Allas tankar ska med

En viktig del i arbetet med översiktsplanen var att få med medborgarna i processen så tidigt som möjligt. Ofta är det utmanande att få medborgare att engagera sig i planeringen för den byggda miljön, och att få med alla grupper i en kommun. Som en del i JämtJämlikt-arbetet jobbade Arvika istället uppsökande för att inkludera alla grupper.

— Inför samrådet för översiktsplanen åkte vi ut till skolor och pratade med elever. Vi träffade pensionärsrådet i kommunen, besökte äldreboenden och anordnade pizzakväll med de unga. De äldre bjöd vi in till elvakaffe, förklarar Ida Svensson. Vi höll också workshops med föreningsliv och näringsliv.

Dialogerna visade på olika utmaningar, som begränsad tillgänglighet till service och funktioner på landsbygden och i serviceorterna, där bilen är det primära transportmedlet. Barn och unga i kommunen har svårt att åka kollektivt till aktiviteter, och äldre blir beroende av vänner och släktingar för att delta i samhällslivet.

social hållbarhet Arvika

— Till exempel ville de unga ha en kravfri plats som inte var uppstyrd med aktiviteter, säger Ida. De sa ”vi behöver bara någonstans att vara”. Många unga i vår kommun som åker Epa spelar väldigt hög musik på kvällarna. Det har skapat konflikter mellan olika grupper. Efter våra samtal har nu till exempel kyrkan upplåtit sina toaletter för ungdomarna och öppnat upp kyrkan som en mötesplats.

Nyckelord för JämtJämlikt utifrån dialogerna:

  • Önskan om fler aktiviteter
  • Fler mötesplatser där olika grupper möts
  • Närhet till service
  • Gemenskap
  • Bättre kommunikationer för gång, cykel och kollektivtrafik

Prioriterade grupper gynnar alla

Utifrån faktainsamling, analys och dialog valde Arvika kommun att prioritera grupperna barn, unga och äldre i sitt jämlikhetsarbete. Efter en noggrann analys av utmaningar och behov landade man i sex skarpa mål, kallade jämlikhetsåtaganden, som nu är integrerade i översiktsplanen. Målen är tydliga, mätbara och vägledande i arbetet framåt för till exempel detaljplanering och investeringsbeslut.

Lösningsförslagen inkluderar fler mötesplatser och aktiviteter för alla åldrar. Men också bättre tillgänglighet till service och kommunikationer.

— Många av lösningsförslagen som genererats under arbetet är samma för båda de prioriterade grupperna och det finns tydliga synergier mellan dem, påpekar Ida. Samtidigt är det tydligt att flera av lösningsförslagen kan bidra med kvalitéer även för andra grupper i samhället.

Social hållbarhetskompass

Översiktsplanen är en strategisk kompass för den framtida utvecklingen av kommunen. Den ger inte konkreta lösningar för den fysiska miljön, utan snarare sätter den ut riktlinjerna för arbetet framåt. Översiktsplanen är också en viktig del i inspelet till den kommunala budgetprocessen och den strategiska planen för kommunkoncernens fortsatta arbete.

— Analysen kunde vi såklart ha genomfört på eget initiativ, men tack vare ramverket JämtJämlikt blir arbetet mer systematiskt, säger Ida. Vi får upp det på en agenda som saknats tidigare, och vi kan tydligt se om vi till exempel följer barnkonventionen. Mänskliga rättigheter är lagstadgade men det är svårt att veta hur många som faktiskt följer upp dem. Nu vet vi att vi kommer göra det.

Arvika kommun strävar efter en mer rättvis och socialt hållbar samhällsplanering genom kontinuerlig uppföljning och hållbarhetsbedömningar.

— I arbetet med JämtJämlikt har vi testat våra gränser och utmanats, berättar Ida Svensson. Har vi gjort allt? Det finns alltid fler stenar att lyfta på för att få fler svar. Men nu har vi en tydlig plan som vi kommer att följa upp.

— Arbetet som Arvika kommun gjort med JämtJämlikt som grund visar att det går att sätta tydliga mål och konkretisera arbetet med social hållbarhet, säger Ulrika Signal. Jag hoppas och tror att deras jämlikhetsarbete kan inspirera andra kommuner att jobba på samma sätt. Det blir en tydlig återkoppling för både medborgare och politiker att man faktiskt gör det man säger att man behöver göra i sin samhällsplanering.

Jämlikhetsåtagandets effektmål:

Kontaktperson

Ulrika Signal

Planeringsarkitekt
+46 706 80 08 88

Kunskapshuset

Samlad kunskap i framtidshus
Arkitektur, Stadsutveckling
Plan & Program, Utbildning
Uppdragsgivare: Gällivare Kommun, Samhällsbyggnads- och teknikförvaltningen (SAMT)
Uppdragsår: 2020
BTA: 23 000 kvm
Uppdragstyp: Generalkonsult, programarbete, systemhandling, färdigprojektering i samverkansentreprenad
Byggherre och samarbetspartners: Gällivare Kommun, Samhällsbyggnads- och teknikförvaltningen (SAMT), samarbete med Liljewall
Priser: Vinster: Swedish Design Award by Rum 2021 och Guldstolen. Nominerat: Träpriset 2024.

Gällivare växer och utvecklas. Det nya Kunskapshuset inhyser kommunens gymnasium och lärcentra för vuxna. Tillsammans med Liljewall arkitekter har vi skapat en flexibel och vacker utbildningsmiljö rustad inför framtidens behov av förändring och utveckling.

Kunskapshuset
Fotograf: Anders Bobert

Kunskapshuset ersätter den nuvarande gymnasieskolan i Malmberget som på grund av den expanderande gruvdriften måste bli tagen ur bruk. Det är en viktig del av samhällsomvandlingen som går under visionen ”En arktisk småstad i världsklass”. Med Kunskapshuset ville vi knyta an till platsens själ och bidra till ett attraktivt centrum.

– Några stora utmaningar i projektet var hur programytan från den befintliga skolan kunde minskas samtidigt som kvaliteten på lokalerna skulle förbättras, säger Mats Jakobsson, uppdragsansvarig arkitekt. Hur skulle vi få in Vuxengymnasiet och vilka möjligheter fanns till samnyttjande? Hur skulle vi hantera en voluminös byggnadskropp i en småskalig kontext?

Kunskapshuset
Fotograf: Anders Bobert
kunskapshuset foto anders bobert 12 Kunskapshuset
Fotograf: Anders Bobert

Inspiration från gruvan

Den färdiga byggnaden avslöjar tydligt hur gruvan och naturen har inspirerat gestaltningen. De asymmetriska linjerna tecknar ständigt nya volymer som förändrar helheten när man rör sig kring byggnaden. Byggnaden har både en stadsmässighet och en naturmytisk dimension kopplat till fjällvärlden.

– Det var viktigt för oss att betrakta byggnadens uppbyggnad utifrån de skilda förutsättningar de olika sidorna möter, säger Mats Jakobsson. Paradfasaden mot det blivande nya torget, småskaligheten mot Storgatan, respekten mot kyrkan och kommunhusets dominans.

Andra aspekter att ta hänsyn till var hur vi skulle bygga för att ge utrymme åt övriga framtida funktioner som torg och Multiaktivitetshus, samt hur byggnaden skulle bidra till Storgatans kommersiella stråk. Genom tät dialog med pedagoger från gymnasieskolan och Lapplands lärcentra landade vi i det nya kunskapshuset. Förhoppningen är att skolans framtida elever ska uppleva miljön stimulerande och välplanerad.

Kunskapshuset
kunskapshuset foto anders bobert 10 Kunskapshuset
Fotograf: Anders Bobert

Samling runt lägerelden

Interiört spelar det centrala trapphuset en viktig roll. Både som historiebärande element och som statushöjande markör. En svindlande rymd och intrikat arkitektur förmedlar betydelsen av skolan, eleverna och samhällets stolthet och hopp. Trappan Dagbrottet avslutar som en gradäng. Här kan elever och personal samlas runt en öppen spis och samtala eller ha föreläsningar.

Material och kulörer går i trä, metall, betong och sedum. De lugna kulörerna skapar balans i kontrast till husets röda fasad, glaspartier och detaljer i mässing. Träfasaden är uppbyggd av vertikala träpelare vars mönster tagit inspirationen lokalt. Samtidigt som den exteriören lyser starkt med sin röda kulör ger den återhållsamma interiörskalan ett lugn.

Kunskapshuset
Kunskapshuset gör skäl för sitt namn. Foto: Anders Bobert

Prisat hus

Kunskapshuset har fått en mängd fina priser och nomineringar. Bland annat blev det nominerat till Kasper Salin-priset 2020, WAF 2021, INSIDE Awards 2021, EU Mies Awards 2022, vann utmärkelsen Swedish Design Award by Rum 2021 och passade då också på att ta hem Guldstolen.

kunskapshuset foto anders bobert 3 Kunskapshuset
Foto: Anders Bobert

Kontaktperson

Jonas Jakobsson

Projekteringsledare
+46 702 18 52 23

Multiaktivitetshuset i Gällivare

Samlingsplats för arktisk kommun
Multiaktivitetshuset
Stadsutveckling
Idrott, Kultur, Plan & Program, Utbildning
Uppdragsgivare: Gällivare Kommun, Samhällsbyggnads- och teknikförvaltningen (SAMT)
Uppdragsår: Färdigställande 2028
BTA: ca 20 500 kvm
Uppdragstyp: Generalkonsult, programarbete, systemhandling, färdigprojektering i samverkansentreprenad
Byggherre och samarbetspartners: MGA Michael Green Architecture i samarbete med MAF Arkitektkontor / Tengbom
Illustrationer: MGA Michael Green Architecture

Staden Gällivare norr om polcirkeln är i förändring. Två centrum ska bli ett när stora delar av grannorten Malmberget behöver flytta på grund av gruvbrytningen. Kommunen har efter ett gediget förarbete i dialog med medborgarna tagit fram visionen om en ”arktisk småstad i världsklass”. Här bygger vi ett multiaktivitetshus.

Multiaktivitetshuset

Multiaktivitetshuset i Gällivare är en del av det nya Gällivare där även Kunskapshuset, Vassara torg, is-och evenemangsarenan Isborgen och den nya friidrottshallen ingår. Byggnaden blir en plats för möten, över åldersgränser och intressen. Multiaktivitetshuset ska stå klart år 2028 och har ritats av Michael Green Architecture i Kanada. Vi har stått för programarbete, systemhandling och färdigprojektering i samverkansentreprenad.

– Kommunen ville ha en välkomnande märkesbyggnad med en arkitektur som knyter an till platsen, säger Mats Jakobsson, uppdragsansvarig arkitekt. En unik centrumbyggnad som gör Gällivare till en attraktiv småstad att leva i som sprider intresset långt utanför kommunens gränser.

Multiaktivitetshuset Multiaktivitetshuset

Varmt och flexibelt med lokala material i Multiaktivitetshuset

I den komplexa byggnaden som upptar ett helt kvarter har vi samlat kultur, bibliotek, badhus, ungdomslokaler och inomhusidrott. Den bärande idén bygger dels på det samlande rummet- en mötesplats för medborgarna, kommunikationsstråken genom byggnaden och en uppdelning i läsbara volymer som stämmer med ortens skala.

– Vi ville göra byggnaden varm, enkel och flexibel, säger Mats Jakobsson. I den mån det är möjligt ville vi arbeta med lokala material som trä och koppar. Byggnaden skulle även kunna möta högt ställda miljömål.

Multiaktivitetshuset

Alla projekt har en kärna – här heter den härden

Kärnan i projektet är ett centralt samlingsutrymme kallat härden, ett utrymme för gemenskap. Multiaktivitetshuset ska vara ett gemensamt utrymme som passar för alla årstider. På vintern vänder det centrala utrymmet inåt och skapar en varm och välkomnande miljö, som förvandlas på sommaren och sträcker sig utåt mot staden. En viktig del i gestaltningen var att koppla samman människor inom byggnaden och skapa möjlighet för socialisering via ett centralt samlingsutrymme mellan byggnadens olika användningsområden (sport, konst och bibliotek). Här finns även restaurang, café och bar som omger härden.

mah mga maf 16 Multiaktivitetshuset i Gällivare

Paviljongkoncept för mänskliga möten

För att uppnå en byggnad som passar in i omgivningarna samlades det komplexa byggprogrammet i en serie mindre paviljonger. Genom att använda en serie mindre byggstenar kunde designen smälta in i stadssammanhanget på ett blygsamt och lättillgängligt sätt. Detta tillgängliggjorde en mängd mysiga utrymmen och större områden för folksamlingar. Formerna på paviljongerna är utformade för att förbättra och svara på lokala miljöfaktorer som sol, vind och utsikt, och utrymmet mellan paviljongerna varierar för att ge många vackra alternativ för att få in ljus och luft.

Paviljongerna varierar i storlek och höjd, två av dessa volymer blev identifierade som ”fyrar”. Dessa är biblioteksfyren utanför södra torg och poolfyren från norra torg. Fyrarna är långa och genomskinliga, med glödande indikatorer (skyltar) för byggnaden som välkomnar och locka dig in i hjärtat av byggnaden.

mah mga maf 17 Multiaktivitetshuset i Gällivare

Möte mellan landskap och gårdar

En mängd olika gårdsstorlekar och orienteringar gör det möjligt för en mängd olika landskap och användningsområden i nära anslutning till byggnaden. När landskapet blir integrerat i byggnaden finns naturen i alla utrymmen samtidigt som den ger en direkt tillgång till utomhusvistelse med frisk luft och vackert naturligt ljus.

Kontaktperson

Jonas Jakobsson

Projekteringsledare
+46 702 18 52 23

Tjejtrappan Helsingborg

Mer jämlikhet med VR och tjejer
Stadsutveckling
Uppdragsgivare:
Uppdragsår: 2018
Plats: Helsingborg
Samarbetspartners: Rise, Raoul Wallenberg institute

Hur blir stadsplaneringsprocessen mer inkluderande? Och hur kan arkitektens metoder anpassas för att inkludera fler gruppers upplevelser, drömmar och idéer? Med Tjejtrappan utforskade vi hur man kan använda VR för att samskapa staden ihop med en grupp tjejer – ovana vid detaljplaner och sektionsritningar.

Att en offentlig plats är dominerad av en grupp människor, samtidigt som andra känner sig rädda, exkluderade eller otrygga där – det är varken rättvist eller hållbart. Men med arkitektur och förändrade gestaltningsprocesser är det möjligt att skapa inkluderande rum. I projektet “Var är tjejerna” har vi tillsammans med Helsingborgs stad och femton tjejer från årskurs åtta undersökt hur jämlikhet kan skapas i staden. Men att designa ett nytt rum i staden är ingen lätt uppgift ens för en erfaren stadsplanerare, hur kunde vi då hitta mer inkluderande processer?

Tänk dig din offentliga favoritplats. Vilka tror du känner sig osäkra eller exkluderade där?

Upplevd design genom VR

Under en prototypande process ihop med tjejerna valde vi ut tre platser de ville förändra. Tjejerna analyserade platserna och designade egna förslag på hur platserna skulle kunna bli mer inkluderande och jämlika. Tillsammans byggde vi upp tjejernas idéer i 3D och gjorde det möjligt för gruppen att uppleva sin egen design i Virtual Reality (VR). På så sätt kunde de ingå i en iterativ, snabb och laborerande arbetsprocess för att justera och förbättra förslagen och berättelserna de utvecklade. Projektet mynnade ut i att ett av förslagen – tjejtrappan – blev verklighet på en av de utvalda platserna.

Tjejtrappan
Tjejtrappan

Exkluderad grupp fick påverka

Projektet gav en exkluderad grupp möjlighet att påverka delar av staden de annars knappt vågat besöka. För att skapa mer inkluderande och jämställda platser måste vi bryta tankemönster redan på planeringsstadiet. Med hjälp av VR skapade vi en snabbare dialog och en samskapande process i projektet. Förståelsen för förslagen ökade då deltagarna fick uppleva förslagen både som designer och som användare. Med hjälp av vår VR-metod förenklade vi också kommunikationen i projektet, både inom designteamet och för användarna av trappan. Det här både byggde engagemang och sparade tid i projektet. Projektet Tjejtrappan är en del i JämtJämlikt – en certifiering för jämlika, offentliga miljöer.

Kontaktperson

Ulrika Signal

Planeringsarkitekt
+46 706 80 08 88

Hagsätra centrum

Tar 60-talet in i framtiden
Stadsutveckling
Plan & Program
Uppdragsgivare:
Plats: Hagsätra, Stockholm
Uppdragsår: 2019-2021
Skede: Samråd

Från trafikbuller och labyrintmiljöer till öppna, trygga ytor. Hagsätra centrum ska få ett lyft, och Tengboms förslag kombinerar social hållbarhet med återuppstånden 60-talscharm.

2020 09 11 ikano vy03 Hagsätra centrum
Med fler bostäder, förbättrad belysning och levande bottenvåningar kan vi skapa förutsättningar för en tryggare miljö i Hagsätra centrum.

Ett öppet, modernistiskt torg med en plaskdamm i blickfånget. Så kunde man beskriva danskritade Hagsätra Centrum på tidigt 60-tal. Med 90-talet kom påbyggnader och torget förvandlades sakta till en plats med mörka passager, otydliga stråk och trygghetsproblematik. Men nu är det dags för en ny upprustning – och den här gången blickar vi tillbaka i historien. Tillsammans med Ikano har Tengbom arbetat fram ett förslag. Nu pågår ett detaljplanarbete för att rusta upp centrumet, tillföra bostäder i området och samtidigt tillvarata de fina originalkvaliteterna.

Trygghetsfrågan präglar vårt förslag, både när det gäller bostadsgårdarna och själva centrumet.

Trygghet byggs fram

Hagsätra ingår i ett av stadens projekt för social hållbarhet. Och trygghetsfrågan präglar vårt förslag, både när det gäller bostadsgårdarna och själva centrumet. För ökad trygghet och återupplivad 60-talscharm återgår vi till ett stort och öppet torg. Genom att öppna upp det man tidigare byggt igen skapar vi en stor, öppen torgyta med förbättrade flöden och naturliga mötesplatser. En ny byggnad på torget ramar in med både bostäder och lokaler i botten. Med förbättrad belysning och levande bottenvåningar kan vi skapa förutsättningar för en tryggare miljö i Hagsätra centrum.

2020 09 11 ikano vy02 Hagsätra centrum
Genom att öppna upp det man tidigare byggt igen skapar vi en stor, öppen torgyta med förbättrade flöden. En ny byggnad på torget ramar in med både bostäder och lokaler i botten.
2020 09 04 ikano vy06 Hagsätra centrum
Ett nytt mobilitetshus ersätter dagens markparkering och kombinerar bil- och cykelparkering med mobilitetstjänster, en publik lokal ut mot gångstråket samt ett aktivitetstak.

Originalkvaliteterna dammas av

Under tillbyggnaderna har Hagsätra centrum en rad fantastiska originalkvaliteter. Vårt förslag går ut på att så varsamt som möjligt passa in ny bostadsbebyggelse inom ramen för 50-och 60-talsbebyggelsen som finns där idag. Förslaget återknyter till torgets ursprungliga rektangulära form och återskapar originalkvaliteter och originalriktningar, samtidigt som det respekterar befintliga rörelsemönster. Byggnaden på torget flirtar med paviljongens tidigare läge och accentuerar torgets form.

Runtomkring centrum adderar vi nya bostadshus och bygger dessutom ihop gårdarna så de blir avskärmade från trafiken. Genom att riva väl valda delar av tillbyggnaderna på torget och i princip bara bygga på före detta markparkeringar frigör vi inte bara utrymme – utan återskapar dessutom Hagsätra centrums ursprungliga charm.

Hagsätra centrum
Vårt förslag går ut på att så varsamt som möjligt passa in ny bostadsbebyggelse inom ramen för 50-och 60-talsbebyggelsen som finns här idag. Genom att lägga till byggnader mot Huddingevägen sluts bostadsgårdarna mot trafikbuller.

Kontaktperson

Pia Englund

Landskapsarkitekt
+46 8 412 53 28

Ekstaden

Industriområdet som blir småstadsidyll
Stadsutveckling
Boende & Hotell, Infrastruktur, Plan & Program
Uppdragsgivare: Hellasvägen Invest AB genom Daniel Svensson på Energy Service Management
Plats: Höör, Skåne
Uppdragsår: 2019 – 2020
Skede: Pågående
Samarbetspartners: Oevis

Tänk om man skulle bygga en hel stadsdel runt en ek, och samtidigt döpa den efter trädet. Precis det är planen för nya Ekstaden i skånska Höör. Tengbom har tagit fram ett förslag som förvandlar industri till idyll.

ekstaden Ekstaden
Ekstaden blir en småskalig, tät och grön stadsdel där den sociala hållbarheten värderas högt. Gaturum och även andra offentliga platser utformas för att uppmuntra till promenader, lek och avkoppling.

Från plåtindustri till ett helt nytt bostadsområde – samtidigt med social hållbarhet i fokus. Hällboområdet, som länge varit ett industriområde, ska nu utvecklas till en levande del av Höör. Den brokiga småstadskaraktären erbjuder öppna gröna kvarter och intima gaturum. Här uppmuntrar utemiljöerna vidare till möten, promenader och lek.

ekstaden 2 Ekstaden
I hjärtat av Ekstaden finns en grön och lummig stadspark omgiven av ett promenadvänligt stråk med bostadsentréer och verksamhetslokaler. I söderläge är parken kantad av townhouses med små uteplatser. Här kan de boende kliva direkt ut i parken som tack vare inramningen får en trygg och levande atmosfär. Illustration: Olof Eriksson, Oevis

Småstadskänsla ner i minsta detalj i Ekstaden

Själva stadsskalan är starkt influerad av hur centrala Höör är utformat – Ekstaden ska bli uppfattad som en naturlig del av omliggande landskap. Därför fortsätter befintliga gator men även stråk in i området, där de mynnar ut i mötesplatser och grönområden. För att ge ett småskaligt intryck med en personlig karaktär består husen av två till fyra våningar, där den översta våningen är indragen. Här varvar man också hus med uråldriga träd – stadsdelen drar nytta av den lummiga miljön som redan finns kring Gästis och Kolljungabäcken. Ekstaden är inte bara byggd kring en ek – den blir en grön förlängning av den skånska kulturmiljön.

Med sitt stationsnära läge blir Ekstaden ett perfekt boendealternativ för småbarnsfamiljer från närliggande städer, som Malmö och Lund.

sol pa gardar kvartersdiagram Ekstaden
Lägre byggnader mot söder ger bättre ljus på innergårdarna.
variation kvartersdiagram Ekstaden
Husen får varierande utformning för att skapa en brokig, levande känsla.
lokaler i bv kvartersdiagram Ekstaden
De förhöjda bottenvåningarna blir i synnerhet perfekta lokaler för butiker och restauranger.
grona slapp kvartersdiagram Ekstaden
För att skapa en grönare stadsmiljö och en visuell koppling mellan gata och innergård lägger man in gröna släpp i varje kvarter.
Vill du veta mer om projektet? Hör av dig!
+46 406 41 31 22
gro?na sla?pp kvartersdiagram Ekstaden

Margretedal

Ett vardagsrum i gatuformat
Stadsutveckling
Boende & Hotell, Idé & Vision, Plan & Program
Uppdragsgivare: Riksbyggen, MIdroc, Nordr, Lunds kommun, LKF, LKP
Plats: Margretedal, Lunds kommun
Uppdragsår: 2017-pågående
Uppdrag: Parallellt uppdrag för kvarteret Margretedal

Kan man flytta hemmamyset till gränderna? Tengboms förslag för Margretedal tar gaturummet i anspråk – och skapar helt nya sociala ytor.

Margretedal och Tengbom har ett förflutet. Redan 1999 vann vi en arkitekttävling och fick förvandla det gamla industriområdet i Lund till bostadskvarter. 21 år har snart gått, och i takt med utvecklingen av samhället ser förutsättningarna idag dock annorlunda ut. Södra vägen har fått allt mer trafik, och den öppna strukturen fungerar inte längre. Dags att tänka om. ”Modigt och tätt” var ledorden. Tre arkitektkontor, varav Tengbom var ett, blev utvalda för att ta fram förslag till en ny struktur. Här gällde det att skapa ett område i centrumläge med hög boendekvalitet, modig bebyggelse, rik grönska och upplevelserik kulturmiljö.

hardebergasparet 07 mindre Margretedal
Parkhusen är utformade i lätta material och omringade av riklig grönska för ett upplevelserikt och varierat stadsrum. Kvarteret är uppöppnat men ändå slutet mot de omgivande gaturummen. Hardebergastråket utvecklas till ett naturskönt flanörstråk som ger stadsdelen liv.

Arkitektur som uppmuntrar till nya bekantskaper

Lund är en mötesplats med ett stort flöde av besökare, vilket därför kräver en stark kontextuell förankring. Vi vill skapa en stadsdel med stora sociala kvaliteter, och ser ett stort värde i att skapa en miljö som uppmuntrar till möten människor emellan.

Med vårt förslag vill vi tillgängliggöra staden. Tänk dig en myllrande, grönskande gata där vägar korsas, hundar leker och grannar tar en fika. Vidare erbjuder vi ett varierande stadsrum; ett öppet, socialt stråk, mysiga gränder och privata utrymmen.

Margretedal
Bebyggelseskalan i gränderna och den generösa förgårdsmarken ger plats för spontana mötet och kontakt mellan grannar.

Livskvalitet i kvartersform

I nära samarbete med Lunds kommun och exploatörerna har ett förslag till utformning tagits fram och lösningar utvecklats. Genom planering av olika bostadsstorlekar har vi därmed skapat förutsättningar för bra boendekvalitéer. Variationen i höjd och sättet vi utformat taklandskapet på berikar samtidigt upplevelsen. Flera byggnader får också möjlighet till privata eller gemensamma takterrasser för odling och spontant umgänge. Grändernas knäckar och avsmalnande bredd mot söder skärmar mot buller och bidrar till att skapa en bra skala och klimat i gränderna. Den egna balkongen på parkhusen är också kompletterad med en gemensam takterrass.

Margretedal
Kvartersstaden är karaktäriserad av harmoniska toner i brunt och beige. Gemensamma uterum är varvade med privata bostadsgårdar, terrasser och egna privata uteplatser.

Kontaktperson

Ulrika Lundquist

Affärsutvecklare Skåne
+46406413133

Brännkärrsskolan

Flexibel och naturnära skola
Arkitektur, Stadsutveckling
Plan & Program, Utbildning
Uppdragsgivare:
Var: Alsike, Knivsta kommun
Färdigställt: 2013
Byggnadstyp: Nybyggnad, F-5
LOA: ca 4 500 kvm

Tengboms uppdrag var att skapa ett lokalprogram för en skola för drygt 300 elever där det främsta önskemålet var att skolan skulle vara möjlig att enkelt förändra för kommande behov. Samtidigt togs en utredning fram angående möjligheten att exploatera ett orört skogsområde i Alsike. Beställarens önskemål var en skola med stark arkitektur och värme, väl inpassad i just detta naturområde. Här är Brännkärrsskolan.

Huvudbyggnaden på Brännkärrsskolan är utformad med tegelfasad och de anslutande byggnadskropparnas fasader är i liggande panel. Interiört la vi också stor vikt på valet av hållbara material och en hög arkitektonisk gestaltning som kan bidra till att skapa en kreativ och stimulerande skolmiljö. Genom de utblickar som skapades är det lätt att orientera sig i byggnaden och det stimulerar kontakten med den yttre miljön.

Lek möter konvention i Brännkärrsskolan

brannkarrskola 01 Brännkärrsskolan

Ljusinfallen ger spänning åt lokalerna. Lös inredning använde vi för att ge väl valda delar av skolan ett lekfullt utryck. I klassrummen är inredningen mer konventionell. Den akustiska miljön är viktig i en skolbyggnad och genom ett nära samarbete med akustiker har ljudmiljön varit en del av arkitekturen; till exempel genom specialutformade paneler.

Ljusinfallen ger spänning åt lokalerna.

Vårt team har arbetat med projektet från program-, detaljplaneskedet fram till färdig byggnad. Även i produktionsskedet har Tengbom deltagit i nära samarbete med beställare och entreprenör.

Brännkärrsskolan Brännkärrsskolan

Tengbom har samtidigt byggt många och olika skolor runtom i Sverige. Ta därför gärna en kik i vår portfolio där du hittar ett urval av våra projekt!

Kontaktperson

Lina Swanberg

Affärsområdeschef
+46 8 412 53 36

Karlavagnsplatsen

Detaljplan i storlek större
Stadsutveckling
Plan & Program
Uppdragsgivare:
Plats: Lindholmen, Göteborg
Uppdragsår: 2015-
Projekttyp: Stadsplanering
Samarbetspartners: Serneke, Älvstrandsbolaget, SOM Architects, Entasis, Semrén & Månsson

Göteborgs stad växer och Lindholmen är ett av de mer omtalade stadsutvecklingsprojekten på agendan. Inte minst för att Nordens högsta skyskrapa ska byggas där – Karlatornet. Tengbom har stöttat stadsbyggnadskontoret och deltagit i hela arbetet med detaljplanen för Karlavagnsplatsen.

Karlavagnsplatsen
Bild: Serneke

På Lindholmen planerar man för en attraktiv blandstad med bostäder, kontor, skolor, vård, handel och hotell. Den nya bebyggelsen ska bidra till förverkligandet av ”Vision Älvstaden” och en bättre stadsmässighet i området. Tengboms omfattande uppdrag i Karlastaden har varit att ta fram planeringsförutsättningar, delar av planhandlingen och ett kvalitetsprogram för utformning av allmänna platser och kvartersmark. Vi har också gjort social- och barnkonsekvensbeskrivning.

zynka karlatornet flygvy low Karlavagnsplatsen
Bild: Zynka

Ambitionen har varit att ta ett samlat grepp för att det nya området ska kopplas ihop med kringliggande bebyggelse och service. Detta för att Lindholmen inte bara ska vända sig mot Göta älv, utan vara en del av en större stadsväv som sträcker sig bort mot Kvilletorget och övriga Hisingen.

ortofoto och det nya fotavtrycket Karlavagnsplatsen
Ortofoto och det nya fotavtrycket

Tillgängliga kvarter

karlavagnsplatsen illustration e1521192284758 Karlavagnsplatsen”Vi har lagt stor vikt vid att det ska vara allmän plats mellan husen i planen. Utformningen av platser och gator vid Karlavagnsplatsen är en viktig del i att göra platsen tillgänglig för alla”, säger Ylva Ralph.
Det betyder att gatumiljöer blir utformade för så lite trafik som möjligt inne i kvarteren och att ytor ska gå att använda av alla oavsett ålder eller fysik. Parkmark och lekytor har man planerat in både inom kvartersmark och inom allmän plats, även uppe på byggnader.

Karlavagnsplatsen
Karlatornet terrass – Bild: karlastaden.se

Hållbara kvarter

Vi har lagt stor vikt på att planera för en hållbar stad, utifrån de tre hållbarhetsparametrarna: socialt, ekonomiskt och ekologiskt. Karlastaden ska certifieras enligt BREEAM Communities, vilket är ett sätt att säkerställa att grundtanken och visionerna för den hållbara stadsdelen följer med hela vägen. Målet är att stadsdelen ska bli en spjutspets inom stadsbyggnad, både vad gäller innovation och hållbarhet.

Karlavagnsplatsen
Bild av Karlavagnsplatsen: Serneke

Är du nyfiken på fler av våra stadsutvecklingsprojekt?

Kika vidare HÄR.

Kontaktperson

Johan Henrikson

Planarkitekt
+46 31 761 64 27

Imagine All the People

Arkitektur – inte bara hus
Stadsutveckling
Idé & Vision
Uppdragsgivare: Region Skåne och Sveriges arkitekter  
Uppdragsår: 2016
Projekttyp: Idétävling
Plats: Skåne/Framtiden

Att motverka segregation och polarisering är en högaktuell utmaning för samhället i dag. Hur kan vi som arkitekter hjälpa till? Kanske genom att våga tänka helt utanför den omtalade boxen, och föreslå en allmän civilplikt? Det var just vad vi på Tengbom gjorde till idétävlingen Imagine Open Skåne 2030. Imagine All the People.

Imagine All the People

Nytänkandet med Imagine All the People föll juryn i smaken och förslaget förärades med 2:a pris i tävlingen, som arrangerades av Region Skåne och Sveriges Arkitekter. Uppgiften var både spännande och minst sagt omfattande: Hitta en samhällsutmaning och gestalta en lösning.

– Det var en väldigt modig fråga från deras håll, att ställa den så fritt, tycker Joakim Bergquist som är planeringsarkitekt på Tengboms studio Stadsbyggnad.

Teamet fick här en chans att utmana både sina egna och andras föreställningar. De workshopmetoder, som de i vanliga fall använder tillsammans sina kunder, provade de nu på sig själva. Efter gedigen brainstorming visade sig problemet med segregation vara den mest relevanta utmaningen.

Imagine All the People

Lumpen 2.0 

Skåne är en liten region som har relativt nära till allting, så förutsättningarna för samverkan borde egentligen vara goda. Ändå upplever man en polarisering mellan stad och landsbygd. Här behöver vi något radikalt! Tanken om en civilplikt för 19-åringar – som komplement till en eventuell återinförd värnplikt – slog rot hos arkitekterna. Genom att sammanföra människor med olika bakgrund får personer som annars kanske aldrig hade träffats lära känna varandra.

– Det är också en poäng med att göra rekryteringen lokalt i regionen, så att man etablerarar en kontakt med det lokala samhället under det här året, förklarar Jenny Lindelöf, arkitekt i teamet.

– Vi ser det som ett väldigt effektivt sätt att kunna motverka segregation, att inte bara vara i den lilla gruppen eller bubblan som man vanligtvis är van vid, säger Joakim Bergquist.

imagine_all_the_people_1-05_MYSA diagram

Mysigt värre

Den allmänna civilplikten lyder under den påhittade myndigheten för samhällsbyggnad, som får den tilltalande akronymen MYSA. De civilpliktiga lever och arbetar tillsammans i regementen, och ägnar sig åt projekt som kan röra allt från att bygga järnväg till hjälpinsatser i vardagen på till exempel skolor och äldreboenden.

– Vi se det som ett väldigt effektivt sätt att kunna motverka segregation, att inte bara vara i den lilla gruppen eller bubblan som man vanligtvis är van vid, säger Joakim Bergquist. Jenny Lindelöf instämmer.

– Det betyder mycket för individen att vara en del av samhället på det viset. Det skapar en tillhörighet att göra den här sociala ansträngningen.

Teamet har gjort tre fallstudier, för att illustrera hur det hela kan se ut. En storstad som Malmö får flera mindre regementen i lämpliga kvarter. I förslaget får Slottsstaden, även kallad ”Käppastan”, ett välbehövligt tillskott av ungdomar. Till en mindre ort som Sjöbo finns kanske behovet av att tillföra fler människor generellt och regementet blir större. Och även om idén är inspirerad av det militära, ska det vara fritt fram för allmänheten att kika in på civilpliktens regementen. Öppenhet alltså, i stället för värnplikiga som isolerar sig, och bara visar sig på stan fredag kväll! I det tredje fallet håller man till på landsbygden, där områden som inte är utnyttjade till något kan bli plats för till exempel nödbostäder.

imagine_all_the_people_1-07_Projekt

Ringar på vattnet med Imagine All the People

Det belönade tävlingsbidraget är ett bra exempel på hur arkitektur handlar om så mycket mer än att enbart rita hus.

– Vad en arkitekt kan göra här är att använda sitt designtänkande för att formge en infrastruktur, eller en struktur för en institution, säger Sara Peny, arkitekt i teamet.

En av poängerna med Imagine Open Skåne var att låta arkitekter, och andra personer som arbetar med gestaltning, vara med redan från början i processen. Det tycks ha varit ett lyckat drag; i juryns motivering omnämns förslaget som både sympatiskt, genomförbart och folkbildande. Och vi som arkitekter blir bättre när vi får utmana oss själva och vågar tänka större.

– Det är ett slags tankefrö, säger Sara. Att när de här diskussionerna kommer upp visa på möjligheten. Och det har varit kul! 

Imagine All the People!

Imagine All the People
Så här skulle ett regemente kunna se ut.

Kontaktperson

Anna Krus

Stadsbyggnad
+46 8 410 354 69