Arkiv

Coup d´etat

Fredlig palatskupp
Inredning
Restaurang
Uppdragsgivare: Cou AB, Sharam Vahidtary, Lise Weinberg
Plats: Engelbrektsgatan 37, Stockholm
Uppdragsår: 2021
Fotograf: Felix Gerlach

Hos den persiska krogen Coup d´etat blandades rufft och elegans för en fredlig statskupp i såväl inredning som mat. I ett kreativt samarbete med krögare, konstnärer och graffitikonstnärer tog Tengbom fram inredningen.

Coup d´etat Coup d´etat

Maten var utgångspunkten när Tengbom inredde den nya persiska restaurangen Coup d´etat på Östermalm i Stockholm. På samma sätt som det klassiska saffransriset, lamm och aubergineröra möter moderna ostron med sorbet och en gedigen cocktail-lista, så speglar inredningen den kärleksfulla palatskuppen – persiskt grönt möter neon och street art.

Snappa upp Farsi på oväntad plats

En interkontinental mixCoup d´etat

Persiskt med franska och skandinaviska inslag är på menyn på Coup d´etat, statskupp på franska. Länderna går igen i Tengboms inredningskoncept. Det är en restaurang som vill skaka om, även om vapnen på väggen fått blommor nedstoppade i pipan.

– Att utföra en palatskupp genom att ta det persiska köket ett steg till var något jag gillade, skriver stjärnkrögaren Erik Videgård, som utvecklat menyn. Jag vill utveckla det moderna persiska köket till något nytt, något lyxigt, något alla kan ta till sig.

Kreativt (konstnärs)samarbete med Coup d´etat

Restaurangen består av två plan. En dinner club i gatuplanet medan källaren rymmer en bar och en biograf som visar svartvita iranska filmer från före revolutionen. På toaletten underhåller en slinga med en språkkurs i Farsi.

– Vi skapade inredningen i ett kreativt samarbete mellan oss arkitekter och krögare, varav två själva är konstnärer säger uppdragsansvarig arkitekt och gestaltningsledare Katya Högberg från Tengbom. Vi anlitade en graffitikonstnär med stark identitet för ett resultat som blev ganska rufft men samtidigt elegant.

Eftersom lokalen sedan tidigare rymt en libanesisk restaurang kunde en del av stolar och bord återbrukas medan barer byggts om för att få nytt liv. Det innebar även att köket och logistiken fungerade från början.

Samarbetspartners och konstnärer: Jacob Erixon, Arman Sultani, Ali S

Coup d´etat

Kontaktperson

Katya Högberg

Uppdragsansvarig arkitekt och gestaltningsledare
+46 841 06 96 16

Kroatorpet i Huskvarna

Uppdaterad kaffepärla
Inredning
Byggnadsvård & Restaurering, Restaurang
Uppdragsgivare:
Uppdragsår: 2020-2021
Priser: Diplom för god byggnadsvård Jönköpings stadsbyggnadspris
Byggherre och samarbetspartners: Huskvarna Hembygdsförening & Pålssons Bygg
Fotograf: Jansin & Hammarling

Halvvägs på E4:an mellan Stockholm och Malmö hittar du klassiska fikastoppet Kroatorpet i Huskvarna. Med anor från 1700-talet och i en modig satsning av Huskvarna hembygdsförening uppdaterade vi byggnaden med en ny restaurangdel, förbättrad arbetsmiljö för personalen och flöde för gästerna.

Kroatorpet i Huskvarna Kroatorpet i Huskvarna

Kroatorpet i Huskvarna är ursprungligen från 1700-talet. I samband med motorvägsbygget på 1960-talet fick det flytta några hundra meter från sin tidigare plats och blev då kaffestuga för passerande resenärer och lokala Huskvarnabor. Numera hyser det Landhs konditori som bjuder såväl bilburna och busslaster som Huskvarnabor på mat och fika.

– Det var dags för en uppgradering, berättar Anna Larsson som arbetar som arkitekt på Tengbom i Jönköping. Samtidigt som vi har varit noga med att behålla de ursprungliga byggnaderna så har vi förbättrat arbetsmiljön för personalen och flödet för gästerna. Dessutom fungerar tillbyggnaden med de nya glasväggarna både som en barriär mot motorvägen och en öppning mot det vackraste Huskvarna har, utsikten över Vättern.

kroatorpet 25 Kroatorpet i Huskvarna

Nya matsalen bjuder på utsikt – fri från motorvägsbuller

Eftersom man velat bevara de två äldre huvudbyggnaderna så har den största förändringen skett mellan dem. Här finns nu en helt ny restaurangdel med en transparent matsal som tar vara på utsikten och skyddar mot buller. Även kafégästerna utomhus blir avskärmade från motorvägsbullret av den nya sektionen, vilket har gjort det möjligt att arrangera fler evenemang under den varma årstiden.

Kroatorpet i Huskvarna

– Vi har arbetat med trä inomhus för att behålla den ombonade och varma miljön med vitlaserade träribbor, paneler och limträbalkar, säger Håkan Albeman, arkitekt på Tengbom i Jönköping. Även ytterfasaderna på de äldre husen är synliga som innerväggar. Och trots de stora glaspartierna har vi även kunnat skapa god ljudmiljö.

Lokala samarbeten

Flera lokala företag har varit delaktiga i förändringen. Bland annat kommer möblerna från Karl Andersson och söners möbelfabrik, som ligger bara några minuters promenad från Kroatorpet.

– Den nya matsalsbyggnaden har skapat en miljö som ger en helt annan ekonomi åt verksamheten, säger Anna. Det var en modig satsning av hembygdsföreningen och nu kan vi locka många fler besökare hit. Många är passerande resenärer men vi har också lyckats förbättra en viktig mötesplats för oss Huskvarnabor.

Kroatorpet i Huskvarna prisat för byggnadsvård

Utformningen av den nya delen går hand i hand med de äldre byggnaderna. Visserligen är det en tydligt modern tillbyggnad men sadeltaket och den klassiska småländska träkonstruktionen med sina fina proportioner lyfter fram de äldre byggnaderna och smälter in i den rika kulturmiljön.

Ombyggnaden av Kroatorpet blev 2022 belönad med Jönköpings stadsbyggnadspris i kategorin ”God byggnadsvård”.

Kroatorpet i Huskvarna
Kroatorpet i Huskvarna
Kroatorpet i Huskvarna är faktiskt ett måste.

Kontaktperson

Anna Larsson

Uppdragsansvarig Arkitekt
+46 36 777 91 90

Östermalms Saluhall och hotell

Uppdaterade för framtiden
Arkitektur
Byggnadsvård & Restaurering, Handel, Kultur, Ljusdesign, Restaurang
Uppdragsgivare:
Plats: Östermalm, Stockholm
Uppdragsår: 2012-2021
BTA: Saluhallen 6770 kvm och hotellet 4800 kvm
Fotograf: Åke E:son Lindman och Lasse Olsson
Samarbetspartners: Ljusrum, Nyréns, AIX, Stockholms Målerikonservering, BK Beräkningskonsulter

Med renoveringen av Östermalms Saluhall har Tengbom bevarat en årsring i stadens historia och skapat nya sätt att uppleva den historiska matdestinationen. Saluhallen har genomgått den mest omfattande renoveringen på 130 år och tillsammans med nya Saluhallens hotell står kulturarvet redo för besökare i ytterligare ett sekel. Minst.

lasse olsson photo 10969 min Östermalms Saluhall och hotell
De stora, bågade fönsterna och originalentréerna har renoverats och accentuerats med kvällsbelysning. Foto: Lasse Olsson

Efter drygt ett sekel i drift var Östermalms Saluhall i stort behov av renovering. Åratal av sporadiska renoveringsinsatser resulterade i en Saluhall som inte längre var särskilt inbjudande.

Vårt uppdrag: uppdatera, förtydliga och förbättra

Att återställa Saluhallen till sin forna glans innebar stora utmaningar. Vi blickade bakåt för att ta tillvara på historiken –samtidigt skulle byggnaden möta nutida krav och med nya tillägg addera till besökarens upplevelse.

9577 007 justerat mattnad Östermalms Saluhall och hotell
Restauranger längs byggnadens fasader i kombination med längre öppettider och uteservering bidrar till en levande gatumiljö. Foto: Åke E:son Lindman

Vi behövde se över husets teknik men också den komplexa logistik som sker i och omkring hallen. Saker som tillgänglighets- anpassning, att byta ut i princip all teknik och förstärka de kulturhistoriska och antikvariska värdena stod högt på önskelistan. Helt enkelt att förhöja upplevelsenivån, utan att förvanska någon del av byggnaden.

Respektfull framtidsanpassning

Vi har tagit ett brett helhetsgrepp med stor omsorg för husets karaktär och detaljer; från tekniska funktioner och strukturella insatser till att återställa originaldekoren. Den ursprungliga planlösningen i stjärnform har återställts för att gagna handel och skapa tydligare gångstråk. Ytterligare funktioner har adderats för att skapa nya upplevelser, som långa balkonger med sittplatser för restauranggäster. Högre funktions- och tillgänglighetskrav bidrar till en bättre upplevelse för alla genom bland annat hissar och fler toaletter.

9550 024 justerat mattnad Östermalms Saluhall och hotell
Färgschemat och utsmyckade detaljer är återställda till originalutseendet. Foto: Åke E:son Lindman

Nya tillägg har ett tydligt samtidsuttryck och underordnar sig den form- och färgstarka kulturhistoriska miljön. I övriga fall har man velat framhäva och därav förhöja Saluhallens ursprungliga utseende. Färgkonservatorer har arbetat med att skrapa bort lager efter lager av övermålningar för att skapa en bild av historien.

9577 013 justerat mattnad Östermalms Saluhall och hotell
Saluhallens originalkonstruktion i trä är renoverad och anpassad med en låg sarg och marmorbänk med integrerat kylskåp och display-yta. Foto: Åke E:son Lindman

Besökarna möter idag en en mer färgglad hall, dock med samma kulörta färgval som förr. Även ljuset flödar åter igen genom gavelfönsterna som en gång var övermålande. Dessa har ersatts med nya fönsterpartier och ett innovativt jalusisystem utvecklat från båtteknik som skyddar handlarnas råvaror från direkt solljus.

Förbättrade flöden och nya upplevelser

Besökare möts idag av en enhetlig och harmonisk upplevelse. En Saluhall som nu också är inkluderande, tillgänglighetsanpassad och hållbar. Förbättrade flöden, smartare entrélösningar och nytt sop- och återvinningssystem som minskar antalet lastbilstransporter till en femtedel är några av sakerna som gör Östermalms Saluhall till en toppmodern mötesplats. Restauranger placerade längs byggnadens fasader i kombination med längre öppettider bidrar till en levande gatumiljö och mer fokus ligger på samtida behov och beteenden som socialisering och att bli sedd.

Hotellet – ett nytt sätt att uppleva den historiska matdestinationen

I anslutning till Saluhallen ligger ett nytt hotell. Med parametrisk design och innovativ arkitektur har Tengbom varit med och skapat en hotellupplevelse utöver det vanliga. Här har en gammal karamellfabrik i industriell stil från 1910 och ett bostadshus med jugendfasad från 1888 förvandlats till ett högklasshotell. Att mejsla fram en hotellmiljö ur byggnader från olika tids- och stilperiod var i sig en klurig uppgift. Byggnadernas historiska karaktär skulle respekteras samtidigt som vi behövde förena huskropparna och rita om planlösningen så att den blev hotellkompatibel. För att kunna skapa funktionella flöden på varje våning har de befintliga byggnaderna kompletterats med en modern tillbyggnad i handslagen tegel. Tillsammans ringar byggnaderna in innegården.

9633 025 justerat mattnad Östermalms Saluhall och hotell
Det moderna tillägget och originalbyggnaderna ringar tillsammans in innergården och skapar en ny mötesplats i staden. Foto: Åke E:son Lindman
9633 010 justerat mattnad Östermalms Saluhall och hotell
Tillbyggnaden i handslagen tegel, perforerad med bakomliggande ljudabsorbent för att skapa en behaglig ljudmiljö i hotellets innegård. Foto: Åke E:son Lindman

Ett glastak i samarbete med tech och himlavalvet
För att maximera funktion och trivsel samt skapa en mötesplats som fungerar året runt har vi täckt innergården med ett specialritat glastak. Med sin böljande, eleganta form upplever man taket som en förlängning av himlen snarare än en inglasning. Att sätta ett glastak över tre olika byggnader med varierande takfot var en utmaning i sig. Vi ville dessutom behålla känslan av att vara utomhus och varken inkräkta på grannhusens utsikt eller dagsljus. Här blev parametrisk design lösningen – datateknik som effektiviserar konstruktionen av komplicerade former. Detta för att maximera glasytan och minimera bärverk och på så sätt skapa en elegant och smäcker takkonstruktion med känsla av öppenhet.

9633 002 justerat mattnad Östermalms Saluhall och hotell
Innegårdens böljande glastak med minimala bärverk som elegant sträcker sig över de tre olika byggnaderna med varierande takfot. Foto: Åke E:son Lindman

Ljudbilden – en avgörande aspekt

På en stor inglasad innergård kan akustiken komma i vägen för trivsel och utomhuskänsla. För att minska eko och buller valde vi att klä den nya tillbyggnaden med en perforerad tegelfasad. Genom att utelämna varannan tegelpanna och addera en bakomliggande ljudabsorbent skapade vi en effektiv ljuddämpning. Teglets abstrakta mönster ger fasaden ett intressant djup samtidigt som det fyller en viktig funktion. För att ytterligare säkra en dämpad och behaglig ljudmiljö valde vi akustisk puts som komplement när vi putsade om det gamla bostadshuset.

9633 028 Östermalms Saluhall och hotell
Bostadshuset med jugendfasad från 1888 blev förvandlad till ett högklassigt hotell. Passagen mellan hotellet och Saluhallen skapar ett nytt stadsflöde genom kvarteret. Foto: Åke E:son Lindman

Resultatet – ett nytt stadsflöde

Genom att behålla och rusta upp en befintlig passage som leder till hotellets innegård direkt från gatan – samt skapa en ny passage som kopplar ihop innegården med Saluhallen – har vi skapat ett nytt stadsflöde genom kvarteret. 

lasse olsson photo 14793 Östermalms Saluhall och hotell
Passagen med platsgjuten betong och en terrazzotrappa som bidrar till en avskalad och kontrasterande övergång mellan Saluhallen och hotellet. Foto: Lasse Olsson

Förbipasserande kan nu ta en genväg från Nybrogatan via hotellet och Saluhallen till Humlegårdsgatan – vilket också gagnar kommersiell aktivitet i både byggnader. Den nya passagen som skär genom den gamla tegel- och betongkonstruktionen krävde kraftiga avbärningstommar. Här har vi valt att exponera dessa ändringar i svartmålat stål och platsgjuten betong och samtidigt skapa en avskalad och kontrasterande övergång till Saluhallens och hotellets färgstarka och detaljrika miljöer.

9633 024 Östermalms Saluhall och hotell
Den nya passagen som länkar Saluhallen till hotellet med konstverket ”Bäst före: torsdagen den 12 mars 2020” av Leontine Arvidsson. Foto: Åke E:son Lindman.

Sammantaget har vi skapat en upplevelse som går tillbaka i tiden, samtidigt som Saluhallen åter är relevant för framtiden. Tiden får utvisa om vi träffat rätt, som vi gjorde med Tillfälliga Saluhallen Men nu har staden, landet och världen fått ett kulturarv tillbaka – och mer därtill.

Fotnot: hotellets inredningskoncept är framtaget av hotelloperatören med sin egen arkitekt Per Öberg.

Kontaktperson

Mark Humphreys

Kontorschef Stockholm
+46 8 412 53 43

The Hive

Från restaurang till upplevelse
Inredning
Kök, Ljusdesign, Restaurang
Uppdragsgivare: Volvo Cars
Uppdragsår: 2017-2018
BTA: 2200 kvm restaurang 650 kvm industrikök
Ljusdesign: Simon Malmström, James Anderson
Storkök: Claire Rankin, Erik Kihl, Annette Johannesson
Samarbetspartners: BRA-Bygg: Niklas Spelmans och Anton Högrell, Logotyp: DQ, Drift Kooperativet: Anders Hedin och AnnaKarin Wollhag

På uppdrag av Volvo Cars har Tengbom utvecklat och förvandlat personalrestaurangen The Hive i Torslanda till att bli en samtida plats för möten mellan människor, matkulturer och landskap.

The Hive

Inredningsarkitekterna från Tengbom vilka var Lisa Wingård, Karin Gullbrantz och Anders Löwander har möjliggjort en mycket högre nyttjandegrad, vilket innebär att de 2200 kvadratmeter som förut bara användes några timmar om dagen nu är en myllrande plats där spontana möten kan avlösa varandra under hela arbetsdagen.

dsc00513 The Hive

En av flera utmaningar med The Hive var att tillsammans skapa en interiör miljö som svarade upp mot och också överensstämde med företagets varumärke såväl som identitet. Konceptet blev därför en direkt tolkning av det här genom det svenska landskapets alla olika scener. Valet att göra en så kallad food court för en tydlig och exklusiv grupp gör därför projektet unikt.

The HiveThe HiveThe Hive

För Tengbom så började hela uppdraget genom att vi gjorde om storköket innanför restaurangen, cirka 650 kvadratmeter industriell köksyta.

Nyfiken på mer?

Vi på Tengbom har många tidigare projekt inom både restaurang, inredning, kök, ljusdesign, design och produktdesign. Kika gärna vidare i vår portfolio – den uppdateras också kontinuerligt!

Kontaktperson

Bio Capitol

Biomagi i 20-talsmiljö
Inredning
Kultur, Restaurang
Uppdragsgivare: Kinematografen St Erik AB
Var: Stockholm
Uppdragsperiod: 2018
Byggnadstyp: Ombyggnad
Yta: 900 kvadratmeter

Sommaren 2018 slogs dörrarna återigen upp till Bio Capitol och Stockholms lyxigaste bioupplevelse där Tengbom tagit fram ett inredningskoncept i samma festliga anda.

Bio Capitol Bio Capitol

Mellan åren 1926-1985 rullade Bio Capitol som Vasastans, till en början största, men också finaste biograf. Nu återskapas historien i ett nytt grepp när biografen öppnar igen efter en omfattande ombyggnad med E/S-A som arkitekter.

n26b7108 Bio Capitol
Här kan du titta på både nya och klassiska filmer.

Med utgångspunkt i Art Déco-stilen var Tengboms uppdrag att ta fram ett inredningskoncept till en ”vuxnare” filmupplevelse, där du äter och dricker gott i salongerna samtidigt som du kultiverar dig i både nya och klassiska filmer. Inredningen ramas in med profilstarka detaljer, skarpa färger och specialdesignade mönster.

Take the magic with you

Det glada 20-talet känns väl igen i bevarade originaldetaljer så som valv, pelare, räcken och stuckaturer, samtidigt som helheten är något helt nytt. Precis som i miljöer från tiden finns spår från nytt och gammalt både i materialval såväl som i formspråk.

”Idén är att återskapa biomagin och känslan av att det är högtidligt att gå på bio – men i den medvetna människans tid.”

Bio Capitol

Baren i entrén har fått särskilt mycket omtanke eftersom den är biografens festliga mittpunkt. Där har målet varit att jobba främst med olika typer av exklusiva naturmaterial. Det för att skapa en miljö som är hållbar över tid och åldras vackert med sina besökare. Här är det material som massiv trä, sten och mässing som sticker ut.

Bio Capitol
Bio Capitol
Sandra Wall har designat två olika mattmönster till salongerna.

Handritade mönster och färgexplosion på Bio Capitol

I filmsalongerna har Tengboms inredningsarkitekt Sandra Wall designat två olika mattmönster för att ge uttryck till det övriga biomörkret. Inuti den ena salongen ramas mattan in av ett prismamönster, vilket för tankarna till känslan av projektorljus. I den andra ligger fokus istället på ett praktfullt blått blommönster som plockar upp valvens formspråk i salongen.

”Mattorna är själva shownumret i salongerna.”

Även inredningsfärgerna har fått ge tydlig karaktär till Capitol. Med turkosa och Bordeaux-färgade salongsväggar, tillsammans med gröna och blåa sammetstyger, har vi tagit fram en något mer oväntad, skarpare färgskala från 20-talet.

– Med en modern tappning i färgpaletten tar vi oss bort från det klassiska bioröda. Istället tar vi med historien in i samtiden. Sedan öppningen har det spridits många bilder inifrån biografen i sociala medier. De noggrant valda färgerna har verkligen förstärkt identiteten. Det ska synas att det är Bio Capitol och ingen annan biograf, säger Filip Svensson, som tagit fram inredningskonceptet tillsammans med Sandra Wall och Kjerstin Björck på Tengbom.

 

Kontaktperson

Kristina Jonasson

Studiochef Inredning
+46 708 23 14 33

Tako

Restaurang i drakens tecken
Inredning
Restaurang
Uppdragsgivare: Elite Hotels genom Stockholm Krogbolag
Plats: Östermalm, Stockholm
Priser: Nominerat till WAF 2018 och Restaurant & Bar Design Awards 2018
Uppdragsår: 2016-2017
Samarbetspartners: Light Support (ljuskonsult), Lerch Träinredningar (snickeri), Oscar Liedgren (grafiskt material), Blumenthalgroup (bygg), Jan Engström (projektledning)

Livlig miljö med subtil dekadens stod på menyn när Tengbom fick uppdraget att specialrita Stockholm Krogbolags nya restaurangpärla TAKO.

Konceptet genomsyras av japanska och koreanska intryck, inte minst namnet som översätts till bläckfisk eller drake. Med ett kompromisslöst förhållningssätt till kvalitet har vi skapat en unik miljö, där grafiska och arkitektoniska uttryck gifter sig på en kulinarisk resa till fjärran länder.

TAKOAnrik miljö i ny tappning

Vägg i vägg med Vassa Eggen på Östermalm i Stockholm finner man Stockholm Krogbolags senaste tillskott, restaurang TAKO. Den brokiga källarlokalen på Birger Jarlsgatan 29 har en lång historia av nattliv, där flera klubbar lockat festhungriga skaror genom tiderna. Ett arv från företrädarna, som höjdskillnader och dunkla skrymslen, används nu för att skapa en känsla av mystiska gränder som gömmer oförglömliga upplevelser för de som hittar dit. Från den avskalade entrén leds gästerna vidare ner för en trappa till en underjordisk värld ombonad i djupa juveltoner.

TAKO

”När man får möjligheten att rita igenom ett koncept ner till minsta detalj blir det automatiskt starka upplevelser.”

TAKOMystik och elegans

Restaurangen huserar 180 sittande gäster och erbjuder plats för upp till 300 personer. Utformade som smycken i restaurangen, lyser en sushibar, ett öppet grillkök och en stor dryckesbar upp. De smala stigarna navigerar gästerna genom olika rum och låter dem hitta till subtilt avskärmade vrår med delvis skymda siktlinjer. En scenisk ljussättning och varierande sittgrupper förstärker känslan av ett gatulandskap. Detta kantas av detaljer i naturmaterial som sten, trä och betong med fokus på hantverk. Innertaket är täckt i koppar för att bidra till en varm atmosfär som samtidigt blir förhöjd ytterligare av textilier och läder i jordig kulörskala. I rummets hjärta, ett tempel inramat av en bronsfärgad metall, uppenbarar sig en abstrakt fiskdamm. Det finns visserligen en helhet i form och material, men det är i kombination med en medveten inkonsekvens som skapar nyfikenhet och upptäckarglädje hos gästen.

Tillsammans går man långt

Projektet är ett led i en lång relation mellan Stockholm Krogbolag och Tengbom. TAKO är det femte krogkonceptet vi gör åt samma kund.

”När man får möjligheten att rita igenom ett koncept ner till minsta detalj blir det automatiskt starka upplevelser. Vårt samarbete med Stockholm Krogbolag har blivit stärkt genom åren och tilliten oss emellan gör att vi kan driva inredningskoncepten till sin spets”, säger Filip Svensson, som drivit projektet tillsammans med inredningsarkitekterna Ninna Helena Söderström och Josef Zetterman på Tengbom.

TAKO

”Restaurangen bjuder på en humoristisk twist och överraskningar, men utan avkall på fingertoppskänslan för kvalitet.”

Med glimten i ögat

Restaurangens grafiska identitet är framtagen av Studio Oscar Liedgren. Även det en samarbetspartner som vi delar en lång och framgångsrik historia med.

tako mattmonster karpar i mansken Tako
En specialritad matta med fiskdammotiv utgör lokalens centrala punkt.

”När man jobbar med samma uppdragsgivare och brief är det alltid roligt att se hur de olika tolkningarna speglar varandra, men det blir ännu mer intressant när de kan bära varandra. Det föder andra typer av kreativa gnistor, som det har gjort i det här projektet. Sedan fogar vi ihop resultatet som perfekta pusseblitar” – säger Oscar Liedgren.

n26b8083 Tako

50 1847 TakoGenom att ha kontroll över designprocessen och utveckla en nära dialog med kunden och snickarna har vi kunnat lägga omsorg på minsta detalj. Med sin utsökta karaktär blir TAKO ytterligare ett storslaget mästerverk i Kristofer Sandströms och Christian Olssons krogportfolio. Dessutom ett spännande tillskott på Stockholms restaurangscen.

TAKO är lite som din eleganta men livliga vän med glimten i ögat. Vi vill bjuda in till en social atmosfär med härliga upplevelser där vi skapar vår egen kultur tillsammans. Restaurangen bjuder på en humoristisk twist och överraskningar, men utan avkall på fingertoppskänslan för kvalitet”, säger Kristofer Sandström, grundare av Stockholm Krogbolag.

Kontaktperson

Kristina Jonasson

Studiochef Inredning
+46 708 23 14 33

Restaurang Hilma

En dekadent välkomnande upplevelse
Inredning
Restaurang
Uppdragsgivare:
Plats: Torsgatan, Stockholm
Uppdragsår: 2016
Fotograf: Morgan Norman
Priser: Vinnare av German Design Award 2019. Nominerat till Frame Awards: Bar of the Year 2018 och The Andrew Martin Designer of the Year Award 2018.
Samarbetspartners: Konstnärer: Jacob Erixson, Emil & Chris Deepwood tattoo; Projektledning: Nima Aase, Turner & Townsend; Entreprenör: Konrad Lewko, Manor House

Hur får man en restaurang att kännas banbrytande dekadent, och varm och välkomnande på samma gång? Ett besök på Hilma i Stockholm ger svaret.

Hilma

Här visar sig Tengboms inredningsstudio från sin mest innovativa sida – samtidigt som omsorgen om beställaren och besökaren syns i varje liten detalj.

– Det är en helhetsupplevelse. Vi har arbetat med många lager, mycket detaljer och kontrasterande material och konstverk. Den här restaurangen är en fantastisk berg-och-dalbana. Här finns både det som är vackert och fult, nyskapande och annorlunda, berättar Nadia Tolstoy, inredningsarkitekt Tengbom, som fungerat som creative director för uppdraget.

Restaurang Hilma på Generator Restaurang Hilma på Generator

Kvarterskrog med edge

Kunden Generator Hostel, med en portfolio full av designdrivna vandrarhem i trendiga städer, har gjort sig känd för att inte backa för maxade inredningar. Det var också därifrån dekadens och fetischism-briefen kom. Men hur gör man en ”dekadent inredning”? Och hur kombinerar man det med det andra tydliga önskemålet. Nämligen att Hilma ska vara en varm och mysig kvarterskrog där alla ska känna sig välkomna?

Hilma mn 4033 1 portrait e1521467289532 Restaurang Hilma

Lösningen blev att zooma ut lite. Titta på konst- och modevärlden för att se hur de har tagit sig an subkulturer. Självklart skulle inredningen även cirkla kring en modern Hilma av Klint-figur som skapar originella tatueringar med ockulta inslag, skakar läkande drinkar och är grym i DJ-båset. För att balansera detta och få in en känsla av konstnärens lysande färgbehandling kombineras oväntade detaljer med varma inbjudande tyger och pudriga färger.

Hilma

Spännande balans

Restaurangen är indelad i tydliga zoner och väldigt mycket av inredningen är specialritad för att anpassas till briefen och lokalen .

– När kunden kommer till oss med en vision av en miljö som verkligen sticker ut så går det inte att bara använda färdiga lösningar. Det säger Sara Persson, handläggande inredningsarkitekt. Hon har ritat allt från sängar för de som vill äta liggande, stänkmålade soffor med stigbyglar, provocerande ljusarmaturer, till en bur som också fungerar som vip-rum och Instagram-vänliga repinstallationer.

Hilma

På Hilma finns också en fungerande tatueringssalong som var en viktig del i konceptet. Och inte att förglömma: snygga vintageflipperspel och flerfärgade golv. Det finns också en rejäl bardisk på klassiskt vis och lugnare sittplatser för de som har kommit för matupplevelsen.

Det karaktäristiska för Hilma blir blandningen av action och lugn. Något som också kan sägas om området restaurangen ligger i, ett hörn av huvudstaden där inte så mycket händer. Än.

tatuering Restaurang Hilma

– På sommaren kommer det att finnas en uteservering och det blir helt nytt på den här sträckan. Torsgatan håller samtidigt på att stadsplaneras om. Gatan ska bli en gå- och cykelgata och området kommer att förändras mycket, säger Katya Högberg. Hon är arkitekt på Tengbom och har varit uppdragsansvarig.

Restaurang Hilma på Generator Restaurang Hilma på Generator

– Generator brukar ofta välja centrala locations som är lite ”oväntade”. Det ska bli spännande att se kraften som blir när ett nytt hippt ställe, som satsar stenhårt, omskapar en liten del av Stockholm. Det blir ringar på vattnet i hela kvarteret. Och den här gången hjälper vi till, avslutar Nadia Tolstoy.

Kontaktperson

Nadia Tolstoy

Gestaltningsledare
+46 851 81 94 56

Torsgatan 21

Ny mötesplats i ikonisk miljö
Inredning
Restaurang
Uppdragsgivare:
Plats: Stockholm
Uppdragsår: 2014 - 2016
Samarbetspartners: KS Projekt, Incoord

I maj 2015 öppnade dörrarna till Torsgatan 21 – ny restaurang och delikatess i en ikonisk Tengbom-byggnad. Med inredningen har vi velat bevara husets originalkänsla och samtidigt skapa en välbehövd, modern mötesplats i Vasastan. 

På Torsgatan i Stockholm ligger Bonnierhuset med nya restaurangen och delikatessen Torsgatan 21. Det var på trettiotalet som Ivar och Anders Tengbom ritade byggnaden som kom att bli den första byggda betongskrapan efter andra världskriget i Stockholm. Huset stod inte helt färdigt förrän 1949 eftersom kriget kom emellan och fördröjde byggstarten. Det har under åren byggts till och renoverats utifrån Ivar och Anders originalritningar.

Torsgatan
Foto: Svarteld, Peter Karlsson

Byggnaden ritades på trettiotalet av Ivar och Anders Tengbom och var den första betongskrapan som byggdes efter andra världskriget i Stockholm.

Inbjudande mötesplats i verkstadsmiljö

När vi tog fram konceptet för Torsgatan 21 ville vi bevara känslan i huset. Inredningen fångar atmosfären i det gamla tryckeriet med tunga, stilrena material som metall – stål och zink – och trycksvart färgsättning. Belysning från takbalkar återger verkstadsmiljön. En stolt historia i modern tolkning.

De många olika delarna av restaurangen bubblar av aktivitet. Här finns Matsalen, Torget, och Delikatessen. Konceptet har även fått växa ut Ljusgården i byggnadens mitt, där restaurangens ”uteservering” placerades, och där inslagen av svart metall användes även i mötet med PWC:s nya, uppglasade yta precis intill. Ytorna är genomgående välgestaltade med intressanta utblickar, rumsligheter och känsla för detaljer. Hösten 2016 öppnar ännu en ny del av verksamheten – Bokcaféet.

När vi tog fram konceptet för Torsgatan 21 ville vi bevara känslan i huset.

Torsgatan
Foto: Svarteld, Peter Karlsson

Torsgatan mer än en restaurang

För oss var det självklart speciellt roligt att få återvända till Bonnierhuset och få utveckla den nya verksamheten i entréplanet. Helhetskonceptet erbjuder något för alla, oavsett om du bor eller arbetar i kvarteret, eller bara har vägarna förbi. Tanken är att Torsgatan 21 inte bara ska vara en restaurang, utan en mötesplats med allt man kan önska i matväg under hela dagen. Bra råvaror, högkvalitativ kokkonst och gästfrihet är grundstenar oavsett om du väljer en croissant från det egna bageriet, en burgare på Torget eller köper med en mustig gryta hem.

Kontaktperson

Malmö Live

Stadens nya kulturhub
Malmö Live Tengbom 2015
Arkitektur, Inredning
Boende & Hotell, Kultur, Restaurang
Uppdragsgivare:
Plats: Malmö
Uppdragsår: 2011-2015
Gestaltningsarkitekt: Schmidt Hammer Lassen
Byggaktör: Skanska

Tengbom har haft en avgörande roll i Malmös nya sociala och kulturella mötesplats – Malmö Live. Som byggnadsarkitekter har vi hjälpt till att styra visionen i mål, med hänsyn till många intressenters krav och önskemål, inom ramen för liggande gestaltningsprogram. 

Konsert-, kongress- och hotellanläggningen Malmö Live färdigställdes 2015 och är ett av Malmö stads mest omfattade stadsomvandlingsprojekt. I området vid Neptuniparken, som blivit känt som ett slags bro mellan stadens nya och gamla delar, finner man kvarteret som även innehåller bostäder och kontor. Det hela startade som en vunnen markanvisningstävling av Schmidt Hammer Lassen (SHL) arkitekter och Skanska. Vi på Tengbom har haft uppdraget att projektera bygget och hjälpa till att föra visionen i mål. Under hela processen har vi fört ett nära och givande samarbete med Skanska och SHL som är ansvariga gestaltningsarkitekter.

Större sammanhang

Vi engagerar oss gärna i stadsutvecklingsprojekt av denna karaktär och agerar i de större sammanhangen. Malmö Live har exempelvis betytt mycket för stadens näringsliv. Dels genom att skapa nya arbetstillfällen, men det har också större konsekvenser, som att anläggningen attraherar både internationella och lokala evenemang till staden.

– Det är både glädje och stolthet som infinner sig när man tänker på att vi varit med och bidragit till Malmös nya sociala och kulturella mötesplats. Vår del i projektet har lett till att staden nu fått ändamålsenliga lokaler och en plattform för att utveckla olika konstformer, från dans och musik till teater, säger Magnus.

Malmö Live Tengbom 2015
Foto: Joakim Lloyd Radoff

Samarbete ger resultat

Hela projektet är ett recept på gott samarbete. Dels mellan SHL, Skanska och oss, men också inom Tengbom där expertis plockats från Göteborg och Helsingborg, utöver Malmökontoret. När det kommer till erfarenhet och kunskap om publika rum och konsertverksamhet har vi haft stor fördel av Göteborgskontorets arbete med Göteborgsoperan. Samma kontor har även gjort skyltprogrammet i byggnaden. Helsingborgskontoret har bidragit med expertis och kunskap om detaljprojektering av fasaden.
– Vi i Malmö har agerat samordnande arkitekter mellan tekniken, tekniska krav, konstruktion, ventilation, VS och el. På det ligger ytterligare ett lager av akustik och belysning, samt entreprenörens genomförandekrav. Sedan kommer myndighetskrav och annat som tillgänglighet och hållbarhet, säger Magnus Nilsson.

Hela projektet är ett recept på gott samarbete.

Ett bra samarbete är resultatet av många experters vilja och drivkraft att uppfylla ett gemensamt mål. Expertisen att samordna och dra detta i hamn, den ligger på oss, och är också den största utmaningen.

Kitchen & Table Malmö Tengbom 2015
Kitchen & Table Foto: Joakim Lloyd Radoff

Målet

Målsättningen och den stora bilden innebar att hitta hållbara lösningar, baserat på gestaltningen. Det gör vi genom en intensiv analysprocess där man tar en stor mängd komplexa aspekter i beaktning för att, exempelvis, hitta de bäst lämpade materialen. Och självklart görs detta i samråd med både beställare och designarkitekt. I detta fall argumenterade vi för få och hållbara och slitstarka material som massivt trä, prefabricerad betong och metall. Konkret resulterade detta bland annat i ljudisolerade betongväggar i konserthuset och kongresshallen, gröna tak som tar hand om dag- och regnvatten samt solceller som producerar grön el som används för drift av fastigheten.

Eatery Social Taquería Tengbom 2015
Eatery Social Taquería Foto: Joakim Lloyd Radoff

Från entréplan till skybar

Utöver att vi fått rita fram detaljer på alla viktiga rum i Malmö Live, har vi även på uppdrag av Nordic Choice tagit fram koncept och bygghandlingar för restaurangerna Eatery Social Taqueria på entréplanet och Kitchen & Table i hotellets skybar.

Kontaktperson

Emma Nilsby

Kontorschef Malmö
+46 40 641 31 43

Kommendören

Med kärlek till riktigt bra kvalitet
Kommendören Tengbom 2014 2015
Inredning
Restaurang
Uppdragsgivare: Vassa Eggen Gruppen
Samarbetspartners: KS Projekt, Kökspennan och Oscar Liedgren
Uppdragsår: 2014–2015

Hösten 2015 slog portarna upp till restaurang Kommendören, ytterligare ett av de koncept vi utvecklat för Vassa Eggen-gruppen. Här hittar du en kvarterskrog som hämtad ur New Yorks bistrokultur med en skönt avslappnad, stimmig atmosfär och fokus på riktigt bra mat.

På Kommendörsgatan 7, i hörnet mot Brahegatan strax intill Humlegården i Stockholm, ligger restaurang Kommendören. Sedan öppnandet har Kommendören snabbt blivit den populära kvarterskrog som ägarna Christian Olsson och Kristofer Sandström såg framför sig när vi inledde vårt samarbete.

Vårt uppdrag innebar egentligen att hitta ett inredningskoncept som talade samma språk som menyn – modern amerikansk bistro med internationella influenser. Och kärlek till riktigt bra kvalitet.

Specialritat och rustikt

Resultatet är en genuin, rustik bistromiljö för runt sextio gäster i restaurangen och ytterligare tjugofem i baren. Nästan all inredning är specialritad, från armaturerna till den speciella baren. Vi har också utformat restaurangens mer privata båssektion, som separeras av svarta, spröjsade fönsterpartier i metall – en detalj som återkommer runt dörrar och speglar i lokalen, samt i fönstren ut mot gatan.

Materialen sätter tonen for atmosfären. Grova, mörka golvtiljor och betsade trämöbler i djupa kulörer utgör en tydlig kontrast mot väggarnas kakel, som här och där klättrar från golv till tak. Just valet av kakel krävde mycket omsorg, eftersom vi ville att det skulle löpa sömlöst runt hörn och dörrposter för att ge det hårda ytskiktet ett mjukt uttryck.

Kommendören Tengbom 2014 2015
Foto: Björn Lofterud

Bar med amerikanska mått

Kommendörens bar är mycket smalare än de vi vanligtvis ser i Sverige. I USA är detta ett vanligt grepp som gör att du direkt kommer närmare bartendern. Det ger en personlig och avslappnad effekt, en minskad barriär som bjuder in till samtal.

Ännu ett kul samarbete

Kommendören är ännu ett i raden av fantastiska restaurangkoncept som vi tagit fram i samarbete med Vassa Eggen-gruppen. Vassa Eggen, Boquería, Albert & Jack’s och Tennstopet är alla projekt med starka koncept som vuxit ur vårt samarbete. På Kommendören har vi också samarbetat med Oscar Liedgren Studio, som tagit fram restaurangens grafiska profil. Vi har tidigare samarbetat med Oscar på bland annat restaurang Boquería, och senast i arbetet med vår egen grafiska profil. Att etsa in Kommendörens logotyp i restaurangens barstolar var en kul idé som lyfte varandras projekt på ett fint sätt.

Kontaktperson

Nadia Tolstoy

Gestaltningsledare
+46 851 81 94 56