Caféet i Göteborgs stadsbibliotek

En lagspelare från A till Ö
Inredning
Kök
Uppdragsgivare:
Plats: Göteborg
Uppdragsår: 2011-2012. Hela projektet färdigställt 2014.
Projekttyp: Storkök, om- och tillbyggnad
Samarbetspartner: Erséus Arkitekter

De verkar bakom kulisserna för att beställaren ska kunna erbjuda det allra bästa till sina kunder – våra köksarkitekter möjliggör en stunds avkoppling bland litteratur och tidskrifter på Göteborgs stadsbibliotek.

Välkomnande och välfungerande är två nyckelord för restaurangen och storköket.

En av Göteborgs mest ikoniska byggnader, stadsbiblioteket, behövde en genomgripande ansiktslyftning, både invändigt och utvändigt. Vi fick chansen att vara med och skapa ett välfungerande café där människor kan träffas, prata, dricka kaffe – och läsa!

Ett av Göteborgs mest kända hus blev ännu bättre med ett bra café.

Beställaren, Higab, ville ha ett café där det skulle kunna lagas och serveras både varm och kall mat, och fungera som en knutpunkt för människor som besöker biblioteket. De önskade också en mindre kaffebar i anslutning till tidningshörnan på entréplan. Detta för att ge möjlighet till att spontant kunna gå in, sätta sig ned, ta en kaffe och läsa. Resultatet har blivit ett välfungerande och trevligt bibliotek för den kräsna samtidsmänniskan som uppskattar att besöket kan vara mer än bara böcker.

– Det var ett spännande projekt och det var väldigt intressant att få jobba med en så välkänd och omtyckt byggnad. Det är ju ett av Göteborgs mest kända hus och det är en stor del i mångas vardag, berättar Claire Rankin som är studiochef för Tengboms restaurang- och storköksstudio.

Funktion, estetik och respekt för både beställare och brukare är huvudingredienser i ett välfungerande storkök.

Bra process ger goda resultat

Ett projekt av den här digniteten hade förstås ögonen på sig och blev mycket omskrivet, men slutresultatet har blivit populärt och biblioteket har varit välbesökt sedan invigningen i april 2014.

Storköksstudion kom tidigt in i processen tack vare Tengboms mångåriga samarbete med staden. Det goda samarbetet med Erséus Arkitekter, som var ansvarig arkitekt för om- och tillbyggnationen, garanterade ett slutresultat med både estetisk verkshöjd och väl genomförda processer och flöden.

– Vårt jobb är att få caféets gäster att uppleva en härlig stund och samtidigt skapa en bra arbetsplats för de som jobbar där. Först ser vi över alla tekniska förutsättningar, flöden och dimensionering av ytor så att vi får in det beställaren har tänkt sig. Sedan planerar vi så att el och annan teknik fungerar klockrent. Dessutom måste vi såklart se till att maten hanteras på ett korrekt sätt, både på vägen till gästerna och därifrån, säger Claire Rankin.

– Alla projekt är olika, men vi har beredskap för allt! I det här projektet fick vi exempelvis ta extra hänsyn till varuleveranserna. De skulle flyta på bra och inte störa trots att caféet ligger på plan tre, mitt i huset, fortsätter hon.

Nuförtiden vill folk ha mer än enbart böcker på biblioteket. En kaffe eller två sitter aldrig fel!

En riktig lagspelare

Storköksstudions kompetens fungerar som den grund som caféverksamheten vilar på och bygger vidare på. Personalen kan tryggt hantera sina vardagssysslor säkra i förvissningen om att ett expertteam planerat deras arbetsplats. Göteborgs stadsbibliotek har fått en skräddarsydd lösning. Samtidigt har de fått del av den erfarenhet och den diversifierade kompetens teamet besitter. Resultatet har blivit funktionellt, modernt och välkomnande.

Kontaktperson

Claire Rankin

Studiochef Restaurang & Storkök
+46 31 7755209

Teamet bakom projektet

Namn Roll
Claire Rankin Arkitekt och storkökskonsult
Lennart Hillerström Civilingengör och storkökskonsult
Niclas Nordquist Storkökskonsult