Djupängens vårdboende
Socialt umgänge i hemlik miljöDjupängens vårdboende i Värmland växte fram ur ett fint och nära samarbete där alla – från demenssjuksköterskor och socialchefer till elmontörer, teknikkonsulter och såklart hyresgäster– hade en röst i utformningen. Från start till mål har lyhördhet och omtanke om de boendes behov och välmående stått i centrum.
— Miljön ska kännas som ett hem och inte som en institution, förklarar Anki Haasma, uppdragsansvarig arkitekt på Tengbom i Karlstad. Vi har därför utformat Djupängen för att främja både god boende- och arbetsmiljö, ökad orienterbarhet för både personal och hyresgäster, och med anpassning efter de boendes individuella behov.
När alla bidrar blir det bäst
För att uppnå en positiv livsmiljö har projektet följt en så kallad partnering-modell, där en serie workshops garanterat att alla röster blivit hörda under hela processen. Från den första startworkshopen där grundläggande värderingar och mål sattes, till en slutworkshop som modererades av en extern part, har engagemanget varit högt. Resultatet? Ett boende där alla är lika nöjda och där slutkunden – hyresgästerna och deras anhöriga – är mer än tillfreds.
— Vi jobbar intensivt med att få till aktiviteter som ger människor mål och mening och det är en enorm fördel att få jobba i de fantastiska lokalerna som finns på Djupängen. Vi får ofta höra av folk som kommer till oss att – oj kan ett äldreboende se ut så? Och ja, det kan det verkligen, säger Mia Hernell Blomquist, utvecklingsledare på Hammarö kommun.
Delta i dans och sång, fika på caféet, ta ett glas vin med en vän, stapla ved i trädgården, eller läs en riktigt bra bok i biblioteket
Hemkänsla med närhet till grönska
På Djupängens vårdboende är verkligen de boende i fokus. Boendet rymmer 120 lägenheter, fördelade på tre flyglar som omfamnar två mindre och en större innergård. Den centrala innergården är utformad för att skapa en trygg och trivsam miljö. Här ska det vara enkelt för alla boende att kunna vistas utomhus. Från entrén kan man nå samtliga utrymmen via gångar som vetter mot innergården.
Byggnadens interiör är omsorgsfullt utformad för att ge en hemtrevlig känsla. Temat för boendet, Ängen, är inspirerat av byggnadens naturnära läge, vilket syns i både färgval och symboler. Varje avdelning har blivit tilldelad en unik blomma från ängsmiljön, och gemensamma utrymmen, som det stora allrummet, är färgsatta i varma och inbjudande toner. Den öppna spisen och loungemöbleringen bidrar till en trivsam känsla som för tankarna till ett kafé snarare än ett traditionellt äldreboende.
Från egentid till gemenskap – man väljer själv
Anki berättar hur personalens delaktighet i allt från byggnadens funktioner till detaljer i inredningen var en central del i utformningen av Djupängens arkitektur. Med ängen och skogen i ryggen och staden framför dig ska du känna dig trygg och delaktig i samhället.
— Det moderna boendet ska spegla livet, både utanför och innanför hemmets väggar, säger Anki.
Lägenheten är hyresgästernas privata bostäder, och hit ska man kunna dra sig tillbaka och ha egentid om man känner för det. Ute på avdelningen finns möjlighet att delta i den sociala samvaron med de närmaste grannarna.
— Vandringsgången utanför avdelningen är din närmsta gata och samlingssalen med kafé och innergård är ditt torg.
Anki Haasma
Här erbjuds de boende en rad aktiviteter. Som att besöka frisören och delta i dans och sång, eller att fika på kaféet, ta ett glas vin med en vän, stapla ved i trädgården, eller läsa en bok i biblioteket. Djupängens Instagram-flöde är fyllt med livsbejakande inlägg på personal och hyresgäster som har roligt och mysigt ihop (följartips!). Nedan bilder av Felix Gerlach.
Behagliga former och texturer
Projektet med Djupängens vårdboende har även omfattat uppdraget att projektera inredningen, med målet att skapa en mysig och funktionell inomhusmiljö. Färgsättning, ljussättning och möblering har noggrant utformats, hela tiden med partnering-modellen i åtanke. Möblerna är valda med stor omsorg för att ge komfort, stöd och säkerhet, med rundade former och ytor som är behagliga att röra vid och se på. Inredningen ska vara flexibel och stötta både socialt umgänge och avskildhet.
— Det finns ytor för umgänge, precis som det finns möjligheter för enskilda stunder med utsikt över omgivningarna, berättar Anki. Materialvalen bidrar till en varm och inbjudande känsla. Samtidigt är de hållbara och lätta att rengöra, vilket gör dem idealiska för en miljö som kombinerar estetik med praktisk funktion.