Forskningsprojekt om äldres välbefinnande i stadsmiljö beviljas medel
Tillsammans med Linköpings Universitet, RISE och Norrköpings Kommun har Tengbom fått finansiering från Norrköpings Fond för forskning och utveckling för att undersöka äldres välbefinnande och utveckla framtidens äldreomsorg i stadsmiljö. Projektet syftar till att möta de krav och önskemål som finns för framtida äldreboenden genom att kombinera arkitektur, teknik och kultur.
I forskningsprojektet Aktiv i dag – minnen, föremål och rum för berättande och kommunikation kommer man att undersöka hur gestaltning av livsmiljöer och integration av kulturella aspekter kan förbättra välbefinnandet hos äldre personer och bidra till bättre vård framåt med hjälp av teknik. Projektet bygger på tidigare forskning och tar hänsyn till framtida utmaningar inom äldreomsorgen och aktiviteter för äldre i Norrköping.
— Att utveckla forskningsprojekt är otroligt givande och kan skapa hållbara ekonomiska förutsättningar för innovation och utveckling. Samtidigt stärks samverkan mellan olika sektorer och aktörer, säger Monica Silva, arkitekt på Tengbom. Vi är oerhört tacksamma för att ha fått stöd från den här fonden, som möjliggör för våra lokala samarbeten att konkretisera idéer om hur gestaltning och utformning av livsmiljöer kan främja hälsa och välbefinnande i praktiken. Projektet kommer att bidra till stadens utveckling, där närvaron av äldre generationer är viktig och integrerad i stadslivet.
Studien kommer att fokusera på tre huvudområden:
- Inredning och tekniska innovationer: Utveckling av prototyper som integrerar teknik i vardagen och livsmiljöer, med fokus på kultur- och medieprodukter för vård och omsorg. Det kulturella innehållet skapas utifrån två källor: stadsdelshistoria som finns i stadsarkiv, äldres egna berättelser och att vara aktiv i aktiviteter.
- Byggnader och utomhusmiljöer: Fokus på hur design av byggnader och uteplatser kan främja äldres integration i stadslivet. Detta sker genom att skapa en vision för en stadsdel av Norrköping där äldre som grupp och verksamhet är involverade i gestaltningsprocessen.
- Sociokulturell dynamik: Undersökning av hur byggnader och uteplatser kan förbättra äldres sociala och kulturella interaktioner i stadskärnan.
Förbättrad hälsa och välbefinnande
Genom att involvera olika discipliner och medborgardialoger vill projektet utveckla jämlika och inkluderande miljöer som förbättrar livskvaliteten för äldre. Begreppet gestaltad livsmiljö för hälsa och välbefinnande handlar i projektet om hur kulturella aktiviteter och upplevelser kan bidra till en persons övergripande känsla av välbefinnande och livstillfredställelse. Det inkluderar tillgång till social interaktion och gemenskap, mental stimulans som är viktigt för kognitiv och mental hälsa, känslan av meningsfullhet samt kulturell identitet och tillhörighet.
— Genom att fokusera på gestaltning och kulturella aspekter i äldreomsorgen vill vi med vårt forskningsprojekt skapa miljöer där äldre kan delta. Det i sin tur kan leda till bättre hälsa och ett rikare liv, säger Monica Silva.
Elisabet Cedersund och Konstantin Economou vid Linköpings universitet, Lars Herlogsson och Sara Renström från RISE, Ann Rickhammar och Lars Ahlin från Norrköpings kommun samt Monica Silva från Tengbom deltar i studien. Stödet som beviljats är ca 2 200 000 SEK. Projektet drar igång januari 2025 och pågår under två år.