Technology and Health

En plats för sprakande idéer
Technology and Health
Arkitektur
Utbildning, Vård & Forskning
Uppdragsgivare: TKV (SveaNor Fastigheter och Hemsö)
Plats: Flemingsberg, Huddinge
Uppdragsår: 2012–2016
Byggaktör/producent: Veidekke/Arcona
Yta: 22 000 kvm

Kan man förändra världen genom att låta människor mötas? Det är förhoppningen. I Flemingsberg byggdes Technology and Health med just den ambitionen. Här är tanken att det ska slå gnistor när forskare och studenter från flera lärosäten möts och utbyter erfarenheter. Ett steg närmare bättre hälsa för oss alla.

Technology and Health
Foto: Felix Gerlach

Alla vill vi ha goda grannar. Och vara en. Både på jobbet och hemma. Men hur skapar man en byggnad som underlättar relationerna så mycket som möjligt? Den frågan ställde vi oss inför arbetet med Technology and Health (TAH) i Flemingsberg. Här ska KTH:s Skolan för teknik och hälsa samsas med Karolinska Institutet, Camst (Simulatorcentrum) samt Röda Korsets Högskola och dess sjuksköterskeutbildning. Det hela är en del av ett större projekt, ett center för Life Science i anslutning till universitetssjukhuset i Huddinge. Tanken är att mötas och lära av varandra – med lokaler som gör sitt bästa för att underlätta.

Technology and Health

Teknologi utifrån och in på Technology and Health

Byggnaden Technology and Health, som är den första av två i det nya centret, ligger ovanpå ett garage och bredvid universitetssjukhuset. Läget främjar möten och skapade också utgångspunkten för husets utseende.

– Vi ville jobba med något som kändes modernt i exteriören och hade en lätthet i uttrycket, som kontrast mot den tunga sjukhusbyggnaden på sidan, berättar Anna Morén Sahlin som är en av de ansvariga arkitekterna.

– Ja, och vi har utgått från metaforen att utsidan är technology och insidan är health så utsidan är minimalistisk, den består av aluminium och glas, medan insidan bjuder på accentfärger, trämaterial och dagsljus, förklarar Krister Bjurström, också ansvarig arkitekt.

Technology and Health
Foto: Felix Gerlach

Möten är ledordet

Det är ett rejält projekt: TAH-huset är 22 000 kvadratmeter stort och dess granne NEO, 26 000 kvadratmeter. (Det senare ska husera forskare från Karolinska Institutet). Mellan de två byggnaderna finns en plaza som fungerar som mötesplats och gemensam huvudentré. I huset finns allt som behövs för en fungerande högskolemiljö: lärosalar, reception, vaktmästare, lunchrum, kårlokaler, personalrum och två stora hörsalar, speciellt anpassade efter KTH:s och Röda Korsets olika önskemål. Dessutom finns mer exotiska inslag som salar där studenterna kan operera på verklighetstrogna dockor och en forskningslägenhet där hemmets miljö står under lupp.

Technology and Health
Foto: Felix Gerlach

Vi inspirerades av staden i interiören. Man ska kunna träffas i avenyer och gränder, det ska finnas många små mötespunkter och hörn där man kan hänga.

Technology and Health
Foto: Felix Gerlach

– Förutom att jobba med paret ”teknik-hälsa”, jobbade vi också med ”möten” som ledord. Vi var inspirerade av staden i interiören. Man ska kunna träffas i avenyer och gränder, det ska finnas många små mötespunkter och hörn där man kan hänga. Vi har försökt skapa en livfull ljusgård, säger Anna Morén Sahlin.

Byggnaden reflekterar det faktum att synen på kunskapsbyggande har förändrats de senaste decennierna. Vi ser ett större fokus på mötesplatser; transparenta miljöer som främjar kreativitet och synergier.

Technology and Health
Foto: Felix Gerlach

Definierar Huddinge som stans mötesplats för Life Science

Det var invigning för TAH i oktober 2016, och studenter, lärare och forskare har redan flyttat in – och umgås längs de inre gatorna och avenyerna precis som visionen visade. Kanske leder det i framtiden fram till en helt unik approach till både hälsa och teknik?

– Det är fantastiskt att projektet sammanför de här olika verksamheterna och bidrar till ett gränsöverskridande med olika utbildningar och forskning som möts, säger Krister Bjurström. Det är extra kul att det hela har lyckats locka även verksamheter som tidigare satt mitt i stan ut till Huddinge.

Kontaktperson

Mark Humphreys

Kontorschef Stockholm
+46 8 412 53 43

Teamet bakom projektet

Namn Roll
Anna Mistry Bergbom Arkitekt SAR/MSA
Anna Morén Sahlin Arkitekt SAR/MSA, uppdragsansvarig 2015–
Elisabeth Lundgren Tillgänglighetssakkunnig, Arkitekt SAR/MSA
Jakob Lilliemarck Computational/Industrial Designer
Kjell Jansson Arkitekt SAR/MSA
Krister Bjurström Arkitekt SAR/MSA, uppdragsansvarig 2012–2015, advisor 2015–
Kristoffer Adolfsson Byggnadsingenjör
Lars Åstrand Arkitekt SAR/MSA
Micaela Gårdh Rydberg Byggnadsingenjör
Miguel Reyes Arkitekt
Sandra Westin Arkitekt SAR/MSA
Sara Löfving Projektledare Anbudsledare
Shahrokh Kamyab Head of CODE & VDC, Architect SAR/MSA
Sigrid Zenger Arkitekt SAR/MSA
Sofia Kanje Arkitekt