Ersta sjukhus

Innovation och upplevelse i harmoni
Arkitektur, Landskap
Vård & Forskning
Uppdragsgivare: Ersta diakoni
Plats: Södermalm, Stockholm
Uppdragsår: 2017 – 2023
BTA: Ca 24 000 m2
Samarbetspartners: Emma Olbers Design

Tillsammans med Ersta diakoni utvecklar Tengbom nu Ersta sjukhus på Södermalm i centrala Stockholm. Med grund i evidens och i ett nära samarbete med vården, verksamheten, patienterna och anhöriga skapar vi en branschledande vårdmiljö där du ska känna dig (nästan) helt som hemma.

Fasaderna, i en växelverkan av horisontalitet, vertikalitet och stora fönster, är av metall och brunockra anodiserad aluminium i noggrant utvald kulör. Materialet skiftar karaktär och speglar ljuset medan kulören samspelar med omgivningens gula och bruna putsfasader.

Del av staden och historien

Ersta sjukhus startade på Erstaklippan på Katarinaberget 1864 och flyttade 1907 upp till den Axel Kumlien-ritade byggnaden på Fjällgatan. Ytterligare femtio år senare gjordes stora ny- och tillbyggnader i kvarteret med Tengbom som arkitekt. I en arkitekttävling 2014 för Ersta nya sjukhus var det viktigt att det nya sjukhuset skulle fånga både omgivningens och verksamhetens historiska identitet. Nyréns Arkitektkontor tillsammans med RATIO vann tävlingen med ett koncept som på ett fint sätt följde topografin, speglade skalan och det klassicistiska uttrycket i området. 2017 fick Tengbom uppdraget att genomföra projektet och vidareutveckla det nya sjukhusets gestaltning och funktion.

Det nya sjukhuset trappar från en sexvåningsskala vid Folkungagatan upp mot berget. Med den högsta delen på åtta våningar sträcker det ut sig längs höjdryggen i öst-västlig riktning i samklang med övrig tongivande bebyggelse. Två utskjutande byggnadskroppar – en söder ut mot Folkungagatan och en mot den gamla sjukhusbyggnaden i norr – bildar två gröna gårdsrum.

Även inne i det nya sjukhuset är kopplingen till staden den bärande idén. Från vårdavdelningar och rum, korridorer och stora takterrasser, blir den omgivande staden och vegetationen ständiga följeslagare. Stadslandskapet är en del av den läkande miljön. Sjukhusets överglasade entréhall är ett stort ljust välkomnande rum som sträcker sig tre våningar upp med utblickar mot omgivningen.

Ersta Sjukhus
Den ljusa överglasade entréhallen sträcker sig som en axel genom huset. En generös öppen trappa möter i entréhallens fond – ett välkomnande motiv som ger rymd och tydlighet.

Sjukhusets arkitektur, yttre karaktär och fasader

Ersta nya sjukhus bildar exteriört och interiört till sin karaktär en sammanhållen enhet. Patienter och besökare ska känna sig välkomna, trygga och väl omhändertagna. Fasaderna, i ett klassiskt samspel av horisontalitet, vertikalitet och stora fönster, är av metall och brunockra anodiserad aluminium i en noggrant utvald kulör. Materialet skiftar karaktär och speglar ljuset medan kulören samspelar med omgivningens gula och bruna putsfasader. Med fönster i samma kulör som fasaden skapade vi en gedigen homogen materialitet som framhäver stadsmässig kvalitet. Byggnadens sockel av natursten har en gråröd flammad granit som understryker det enhetliga.

Tengboms utgångspunkt är att med patienten i centrum skapa vårdmiljöer där arkitekturen stödjer
medicinsk utveckling och nya arbetssätt.

Någonstans mellan ett sjukhus och ett hem

Om man föreställer sig en skala från den offentliga, ofta anonyma miljön i storsjukhus till det privata, den hemlika miljön, är strävan att Ersta nya sjukhus ska vara en balanserad avvägning mellan båda dessa världar. Det ska utstråla personlighet och omhändertagande, ihop med professionalism och tillit.

Ersta Sjukhus
En egen grönskande takterrass, en gunga i hisshallen och lekrum för barnen är några av inslagen som berikar miljöerna.

Interiör

Ersta nya sjukhus kännetecknas av lugn, kvalitet och äkta naturmaterial som trä och sten. Omsorgsfulla detaljer och klassiska, ljusa jordfärger. Kulör- och materialkonceptet utvecklades med inspiration från Erstas visuella arv i spännande samarbete med Emma Olbers Design.

Den ljusa överglasade entréhallen sträcker sig som en axel genom huset. En generös öppen trappa möter i entréhallens fond – ett välkomnande motiv som ger rymd och tydlighet. I den andan är sjukhusets entré och den innanför liggande hisshallen gemensam för patienter, besökare och personal.

Ersta Diakoni

Ersta diakoni är en ideell förening som bedriver sjukvård, socialt arbete, utbildning och forskning professionellt och icke-vinstsyftande.

Utemiljöer

Särskild omsorg är lagd vid Hospiceavdelningen. Här ska patienter och närstående trivas och ha det fint tillsammans under längre perioder. En egen grönskande takterrass, en gunga i hisshallen och lekrum för barnen är några av inslagen som berikar miljöerna.

Utformningen av platsen vid Folkungagatan framför huvudentrén med inre gårdar och takterrasser har stor betydelse. Utgångspunkten för vårt uppdrag är att skapa många naturupplevelser som går att uppleva från flera våningsplan i huset.

Ersta Sjukhus
Utgångspunkten för vårt uppdrag är att skapa många naturupplevelser som går att uppleva från flera våningsplan i huset.

Unik verksamhetsutveckling med långsiktiga lösningar

Ersta nya sjukhus utmärks genom resurseffektivitet och flexibilitet, god arbetsmiljö och patientsäkerhet.

  • Effektiv planlösning – med endast en hisshall som leder ut till korta korridorer.
  • Flexibla verksamheter nära varandra – verksamheterna är ”staplade på varandra” så att de med högst flöden och kortast vistelsetid ligger närmast entrén.
  • Uppvakning sker på vårdavdelningen – unikt för sjukhusets vårdkoncept.
  • Patienten närmast fönstret – vårdrummen delas upp i en patient- och anhörigsida närmast fönstret, och en vårdgivarsida närmast korridoren.
  • Gömd teknik och material –utrustningen i vårdmiljöerna är dolda eller nedtonade.
  • RVC med skjutdörrar – vårdrummens lösning med skjutdörr mot hygienrummet är unik.

Med Ersta nya sjukhus vill vi på Tengbom bidra till en vård i världsklass. Här är en byggnad som bildar ett nytt led i sjukhusets långa historia, och blir en harmonisk del av stadens fortsatta framväxt.

Kontaktperson

Anna Morén Sahlin

+46 841 03 54 47

Teamet bakom projektet

Namn Roll
Hanna Philipsson Uppdragsansvarig arkitekt
Tobias Ossmark Uppdragsansvarig arkitekt
Krister Bjurström Gestaltningsansvarig arkitekt
Christine Hammarling Senior arkitekt
Katrin Fagerström Handläggande arkitekt
Liv Warme Handläggande arkitekt
Henrik Wallin Handläggande arkitekt
Tariq Allaham Arkitekt, BIM-specialist
Jenny Ålander Handläggande arkitekt
Anders Brandstedt Ansvarig landskapsarkitekt
Jenny Thyberger Landskapsarkitekt LAR/MSA
Ambjörn Viking Handläggande inredningsarkitekt
Plus ett stort antal övriga medarbetare från Tengbom