Hörsalarna på NEO
Butong möter parametrisk design
När Tengbom ritade NEO och Technology and Health stod bland annat två sfärformade föreläsningssalar i fokus, men det fanns ingen teknisk lösning på hur formen egentligen skulle komma till. Genom parametrisk design och materialet Butong blev ett komplext gestaltningsförslag verklighet.
Kravet var att forma en utsida som speglar den högteknologiska och digitala ”state of the art” insidan. Till det en förmåga att både reflektera ljus och absorbera ljud. Lösningen blev nästintill futuristiska element på det världsledande Life Science-klustret vid Karolinska i Huddinge.
Från kolskiss till komplex formbarhet på NEO

Med hjälp av Computational Design kunde visionen om hörsalarna på NEO förverkligas. Genom ett tajt samarbete mellan Lars Höglund, grundare av Butong, och våra digitala experter, togs de komplexa formerna fram utifrån en parametrisk modell – med endast en serie kolteckningar som underlag.
”Vi har länge haft ögonen på Butong som en ny möjlighet i våra fasadprojekt. Det är en sammanslagning av bubbelplast och betong, vilket bildar en formbar och semitransparent 3D-struktur.”
Anna Morén Sahlin, ansvarig arkitekt

Formen blev skapad ur en mängd matematiska parametrar som går att betrakta i 3D, vilket bildar en flexibilitet i formen som kan leva fram till dess att man trycker på produktionsknappen. Den färdiga lösningen krävde således ca 3500 unika delar till stomme och gjutformar, med minimal tolerans över formens dubbelkrökta ytor.



När Butong mötte parametrisk design var de positiva effekterna många. Förutom möjligheten att kunna gestalta komplexa miljöer krävde detta noll mellanhänder och minimal materialåtgång, vilket var bra både ur ett hållbarhetsperspektiv och en kostnadsbesparing.
– Genom möjligheten att justera alla delar till gjutningen tillsammans med kunden kunde vi genomföra projektet tidseffektivt och direkt generera färdiga produktionsfiler för tillverkning,” säger Shahrokh Kamyab.
– Vi jobbar vanligtvis med växtväggar och framför allt med gröna fasader, men i händerna på Tengbom blev vårt material något helt annat. Där stod formbarhet och genomsläpplighet av ljus och ljud i centrum. Den här lösningen hade inte kunnat genereras på något annat sätt än med digital fabrikation och parametrisk design.”Det säger Lars Höglund, medgrundare av Butong.
