MAX IV-laboratoriet

Jättelabb ska attrahera forskare från hela världen
Inredning
Kontor, Vård & Forskning
Uppdragsgivare: Lunds Universitet
Plats: Lund
Uppdragsår: 2011-2016

2012 fick vi det otroligt spännande uppdraget av Lunds universitet att inreda MAX IV, ett jättelaboratorium som årligen ska husera runt tusen forskare från hela världen. Här har vi utveckla allt ifrån specialanpassade lösningar i labbmiljöerna, till representativa ytor för internationella gäster och en god arbetsmiljö för medarbetare.

MAX IV-laboratoriet är en nationell anläggning med Lunds universitet som värduniversitet. Laboratoriets acceleratorer producerar röntgenstrålar av mycket hög intensitet och kvalitet, som kommer att användas i vetenskaplig forskning av runt tusen forskare från hela världen varje år. Visionen för MAX IV är att anläggningen ska bli världsledande i sitt slag.

Foto: Felix Gerlach (Fojab & Snøhetta är husarkitekter)
Foto: Felix Gerlach (Fojab & Snøhetta är husarkitekter)

Labbet blir ansiktet utåt för Lunds Universitet

Den 35 000 kvm stora byggnaden rymmer våta och torra laboratoriemiljöer med linjäracceleratorer och lagringsringar, ett större antal kontor samt representativa ytor som konferensavdelningar, hörsalar, matsal, café och lounge.

I anläggningen bedrivs forskning med så kallat synkrotronljus, ett mycket starkt röntgenljus som gör det möjligt att studera materialstrukturer ner på atomnivå. MAX IV blir nästa generations synkrotonstrålningslaboratorium och är en jättesatsning för Lunds universitet, inte minst med syftet att attrahera just internationella forskare.

”Vi har gedigen erfarenhet och spetskunskaper när det gäller att skapa specialanpassade arbetsmiljöer. I det här projektet har funktion varit extremt viktigt – utrustningen är mycket dyrbar och kräver rationella och genomtänkta lösningar som erbjuder så stor flexibilitet som möjligt”, säger Patrik Haglund, Studiochef Inredning på Tengbom i Malmö.

Foto: Felix Gerlach
Foto: Felix Gerlach

Uppdrag med god arbetsmiljö i fokus

Vi har engagerat oss djupt i att utforma en funktionell och representativ arbetsmiljö för samtliga på anläggningen, inte minst för de forskare som ska vistas i labbet. En spännande utmaning, som kräver stor exakthet för att all utrustning ska fungera ostört. Ytorna har bland annat specialanpassats för att kunna genomgå så kallad partikelstädning av specialutbildad personal.

Kontaktperson

Nicholas Hörlin

Kontorschef Öresund
+46 40 641 31 52

Teamet bakom projektet

Namn Roll
Peter Lundbladh Arkitekt SIR/MSA
Mia Erlandsson Arkitekt MSA
Patrik Haglund Studiochef Inredning & Arkitektur, Arkitekt SAR/MSA
Eva Sandberg Arkitekt MSA