Vad krävs för att skapa en bana som utmanar på internationell nivå men ändå välkomnar spelare på alla nivåer? Lycke Golfklubb balanserar precision och spelbarhet med en naturanpassad utformning som gör varje runda unik. Här är Europatourbanan Lycke designad av Tengboms golfbaneproffs.
Inte mycket slår läget vid havet och den fantastiska naturen kring Tofta Herrgård.
Lycke Golfklubb med sina 18 hål har sitt hem vid naturreservatet vid Tofta herrgård norr om Göteborg. Här erbjuds spelare en unik spelupplevelse tack vare banan som ligger naturskönt placerad och med sin kombination av seaside- och parkkaraktär.
Europatourbanan Lycke i ett med naturen
Banan designades av vår golfbanearkitekt Johan Henrikson och är utformad för att ge spelare en varierad och naturnära utmaning. Generösa greener ger stora möjligheter till olika pinnplaceringar, medan vinden ofta sätter spelaren på prov. Medan hinder utmanar den duktige golfaren är banan inte överdrivet lång och ger därför även höghandikapparen en stark spelupplevelse. Här står kvalitet och identitet i fokus. Inte minst genom den omsorgsfulla naturanpassningen.
Skapad för mästerskap – och alla andra golfälskare
Banan? Utmanande och omväxlande på Europatourbanan Lycke – både för medelgolfaren och den som är proffsbra.
Europatouren och internationell kvalitet
2007 stod Lycke Golfklubb som värd för damernas Europatour, vilket satte banan på den internationella kartan. Helen Alfredsson som är British Open-vinnare och också PGLA-player deltog i designarbetet som co-designer och tillförde viktiga erfarenheter, perspektiv och insikter. Med sitt fokus på kvalitet och en stark koppling till den omgivande naturen har Lycke fortsatt att vara en destination som attraherar många golfare.
Projekttyp:
Återbruk av tillfällig saluhall i Stockholm till padelhall i Mölnlycke
Fotograf:
Felix Gerlach
I ett av de största återbruksprojekten i Sverige fick vår tillfälliga saluhall med hemadress Stockholm nytt liv. “Först till sex vunna game” är nu det som gäller i Östermalmshallen Padel i Mölnlycke strax utanför Göteborg.
När renoveringen av Östermalmshallen i Stockholm var klar och den tillfälliga Östermalmshallen skulle rivas monterades den temporära byggnaden istället ned och fraktades till Mölnlycke för att återuppstå som padelhall.
Men även om fisk- och skaldjursdiskarna bytts ut mot padelbanor finns exklusiviteten kvar. De träbeklädda väggarna med synliga stommar ger en känsla av exklusivitet, långt från den vanliga plåtlådan som inhyser många padelhallar runt om i Sverige. Golv och väggar i omklädningsrummen är täckta med stora vackra terrazzoplattor och restaurangen med bar har utsikt över såväl sjön som spelet på padelbanorna.
Huvudentrén på Östermalmshallen Padel är klädd i cortenstål.Padelhallens stomme vilar på en stödmur i platsgjuten betong som förlänger rumshöjden.
Rekord i återbruk
Arbetet med, och flytten av den tillfälliga saluhallen satte samtidigt svenskt rekord i återbruk.
Om våren och sommaren kan gästerna slå sig ned på uteplatsen med tillhörande servering för att njuta av utsikten över sjön.
– Det här är ett stort återbruksprojekt, kanske ett av de största i Sverige, säger Mark Humphreys, kontorschef på Tengbom, som ansvarat för projektet. En av de viktigaste lärdomarna är att god arkitektur är en förutsättning för långsiktig hållbarhet. Byggnaden har varit populär, en succé från början, och fastighetsbolaget Wallenstam har varit måna om att bevara och förstärka de fina kvalitéerna i anpassningen av byggnaden till det nya ändamålet och platsen. Ingen vill riva ett snyggt hus, helt enkelt.
Prisad hall med många funktioner
Den Tengbomritade hallen har tidigare (som Tillfällig Saluhall) vunnit Architizer A+ Award, Design S arkitekturpris och också Stockholms Handelskammares Stadsmiljöpris. Som padelhall: vinnare i Architizer A+Awards kategori Sustainable Adaptive Reuse or Renovation Project, vinnare av Årets cirkulära bygginitiativ 2022, och även finalist i Architizer A+Awards kategori Gyms and Recreation Centers.
Västra fasaden – här är den nedre delen av fasaden klädd i stående furustavar. Kanalplasten på den övre delen släpper in ljuset i hallen.
– Många som besöker oss kommenterar att byggnaden är vacker, berättar Niklas Evheden, som driver den nya padelhallen. Och när de kommer in så är vissa faktiskt lyriska. Den ljusa och inbjudande miljön skiljer sig avsevärt ifrån andra hallar och att vi dessutom har en egen restaurang är unikt. Förutom träpanelen inomhus så kommenterar många att det är så mycket naturligt ljus från kanalplasten i väggarna. Det ser inte ut som någon annan padelhall de har varit i. Lokalen fungerar även utmärkt för konferenser och fester.
Ingen vill riva ett snyggt hus
Anpassad till sex dubbelbanor och restaurang
Padelhallen inrymmer sex dubbelbanor för padel och även en restaurang.
Vi på Tengbom fick också uppdraget att anpassa byggnaden till sin nya funktion och sin nya plats. Och några förändringar av byggnaden var nödvändiga. Bland annat har de invändiga pelarna och fasaden förlängts så att taket numera är två meter högre än när hallen stod på Östermalmstorg. Byggnaden anpassades också till marklutningen på den nya platsen och avrinningen från taket utökades, eftersom det regnar och blåser mer i Mölnlycke än i Stockholm. Förändringarna är synliga interiört och berättar om byggnadens historik.
Även namnet på padelhallen berättar om dess historia. Numera heter den Östermalmshallen Padel och ligger i Wallenstams nya stadsutvecklingsprojekt Mölnlycke Fabriker i Mölnlycke utanför Göteborg. I anslutning finns runt sjuhundra nya bostäder.
Trästomme underlättade flytt
Stommen i byggnaden är en prefabricerad träkonstruktion, fasadens nedre del är iklädd med stående furustavar och en övre del i kanalplast som släpper in ljus. Fasaden öppnas upp med glaspartier i restauranghörnet som ger både inblick i hallen och utblick över den närbelägna sjön.
– Östermalmshallen Padel visar också hur fördelaktigt prefabricerad träkonstruktion kan vara som byggnadsmaterial, säger Mark. Det gjorde det lätt att anpassa byggnaden till den nya funktionen, trots att vi inte planerade för den här typen av återbruk från början. Det har även varit lätt att montera ned och flytta byggnaden. Det här sättet att återanvända byggnader tror vi mycket på. De lärdomar vi fått med oss gör att det kommer att gå ännu lättare nästa gång.
Vinster och utmärkelser
Vinnare Architizer A+Awards 2024 i kategori Sustainable Adaptive Reuse samt kategori Gyms and Recreation Centers. Årets cirkulära bygginitiativ 2022. Som Tillfälliga Saluhallen: Architizer A+ Award, Design S Arkitekturpris, Stockholms Handelskammares Stadsmiljöpris. Samt longlistat på Dezeen Awards 2023.
Flygbild mot öster visar taklanterninerna som sticker upp från taket för att släppa in dagsljuset i Östermalmshallen Padel.
Idrott, Park, lek & offentliga platser, Utbildning
Uppdragsgivare:
Plats:
Åkersberga, Österåker, Stockholm
Uppdragsår:
2015
Yta utemiljöer:
Ca 4 hektar
Fotograf:
Sten Jansin
Tillsammans med Tengbom har Armada Bostäder satsat på att rusta upp omgivningarna kring Söraskolan i Åkersberga. Istället för den gamla, slitna, asfalterade skolgården finns nu livfulla men också grönskande lek- och aktivitetsytor för skolans 750 elever och resten av invånarna i samhället.
Utanför den upprustade Söraskolan från 1970 breder nu ett fyra hektar stort område ut sig. Här finns ett lapptäcke av aktiviteter med olika typer av lekvärden för alla åldrar. Från förskolebarn till högstadieelever. Lekytor, konstgräsplan, skateanläggning, streetbasketplan, hängytor, pingisbord, klätterställningar, studsmattor och bollplank. Ja, det är några av de inslag som levandegör platsen.
För att hålla ihop området har Tengbom arbetat aktivt med en stark och sammanhållen identitet inom hela Söraområdet. Platsgjutna murar, tydliga och inbjudande entrémiljöer som annonserar skolan mot omgivningarna, karaktärsfulla stål- och trädetaljer och orienterande belysning är några av de saker som ger en hög igenkänningsfaktor.
– Det var glädjande att kunden hade väldigt höga ambitioner. Både avseende skolbyggnaden och dess omgivningar med naturmark, lek- och aktivitetsytor samt inspirerande vistelseytor. Social hållbarhet står i fokus där barn och invånare ska trivas och må bra där de vistas, säger Jessica Henriksson, landskapsarkitekt.
Skolområdet är ett lyft för hela den här delen av Åkersberga och ska leva både på dagen och på kvällen.
Trygghet och tillhörighet för alla på Söraskolan
Skolgården och miljöerna runt omkring ska kunna användas av fler än skolbarnen. Det för att komma fler till gagn, som alla boende i kvarteren i närområdet. Noga genomtänkta detaljutföranden, miljöer som tål hårt slitage och olika markmaterial bidrar till variation och lekglädje. Samtidigt är leksäkerheten a och o.
Ett område med både skola och boende genererar också en del trafik för hämtning/lämning, leveranser och sophantering. Därför hänger hela området samman i ett trafiksäkert och tydligt orienterande nät för av gång- och cykelbanor, bilgator, biltrafik och parkering.
En socionom fanns tidigt med i projektet för att hitta de bästa lösningarna för trygghet och tillhörighet i olika former inom lekmiljöerna.
Varje klass på Söraskolan fick en egen tillhörighetszon för samling i större grupp och utomhusundervisning. Dessa är utformade med skyddande pergolor för lugnare vistelse, böljande trädäck, läktare och andra hängytor för bredare socialisering.
– Det handlar om att förstå hur barn beter sig och aktiverar sig inom olika ytor. De ska kunna leka utan att göra sig illa eller känna sig otrygga och få ut så mycket som möjligt av utevistelsen, säger Jenny Söderling, landskapsarkitekt.
2013 fick vi uppdraget att ta fram ett förslag för ett helt nytt bad i Gavleån, precis intill Gävles stadspark Boulognerskogen. Vi föreslog bryggdäck, parkstråk med gym och omklädningsbyggnad samt ett familjebad med sandstrand. Boulognerbadet är en livlig mötesplats för vuxna och barn i alla åldrar.
Från början bestod den tilltänkta platsen intill Gavleån framförallt av en stor gräsyta, med beachvolleybollplaner och parkbänkar längs med ett promenad- och löparstråk. Vi arbetade fram ett förslag uppdelat i tre etapper som på bästa sätt skulle kunna lyfta platsens många kvaliteter.
Först ville vi skapa ett bryggdäck längs med vattnet, med utkiksplatser och trappor i siktlinjerna för att på så sätt komma närmre åns kvaliteter. I nästa etapp föreslog vi ett parkstråk intill, med utomhusgym och möjlighet att byta om. I den sista etappen ville vi skapa en riktig sandstrand för hela familjen, där även de allra yngsta kan bada. Idag är etapp ett och två färdigställda.
Fotograf: Göran Ekeberg
Vackert bryggdäck med badplats för alla
Sommartid är det sju meter breda bryggdäcket fyllt av besökare – både de som bara vill umgås i solen en stund, och de lite modigare som vågar ta sig ett dopp i ån. Med hjälp av en tillgänglighetsramp kan alla som vill ta sig ner och bada i vattnet.
Däcket är byggt av behandlad furu, som åldras vackert och med tiden antar en silvergrå nyans.
De stora träden som växer längs med stranden har behållits och fått växa upp igenom bryggdäcket. Deras kronor bildar tak här och där, och skänker lite efterlängtad skugga under sommarens varmare dagar. En upphöjd scen, eller sittplats, agerar fokuspunkt i södra änden av bryggdäcket. Strax intill har vi skapat en grillplats med regnskydd i form av ett grönt tak.
Boulognerbadet har många platser att umgås på
För att få till en större, samlad gräsyta har vi flyttat beachvolleybollplanen. I den anslutande slänten finns idag en variation av sittplatser att umgås på, med utblick över vattnet – terrassering, en mindre läktare och nya solbänkar. En bit bort finns det nya utegymmet. Såklart har vi också ritat en omklädningsbyggnad här med fasad i samma vackra furu som bryggdäcket.
Vad gäller den sista etappen i projektet, familjebadet med sandstrand, är i dagsläget inte påbörjad ännu. Men i augusti 2016 belönades Gävle kommun med Stadsträdgårdsmästarnas pris för jobbet med Boulognerbadet.
Uddevalla Golfklubb tycker att alla ska få chans att spela golf – oavsett funktionshinder. Därför har de arbetat aktivt och medvetet med tillgänglighetsfrågor i många år. Klubben vill bli Sveriges, och förmodligen även Europas, första helt tillgänglighetsanpassade golfbana.
Vi på Tengbom är mycket stolta över att ha varit en nära samarbetspartner till klubben genom hela projektet. Arbetet i Uddevalla startade 2014, med golfbanearkitekt Johan Henrikson i spetsen. Vårt fokus har legat på gestaltning och projektering av banan, samtidigt som vi har bidragit med certifierad tillgänglighetskompetens. Den nya golfbanan stod klar för spel säsongen 2015.
Vår utmaning var att med kvalitativ arkitektur förändra delar av layouten och gestalta nya greenområden för banans 18 hål. Greenerna skulle (såklart) ge hög spelupplevelse och samtidigt uppfylla kraven på tillgänglighet. Vi tog hjälp av handigolfare och experter från Svenska Golfförbundet för att kunna ta ett helhetsgrepp om anpassningen utan att förlora känslan för detaljerna i designen. Med de nya greenområdena blev banan modern och spännande samtidigt som den uppfyller alla krav på tillgänglighet. Det är upplevelsen som ska stå i centrum för besökarna, med eller utan funktionshinder.
Tillgängligheten går som en röd tråd: från parkeringen, via restaurangen och vidare ut på banan
Uddevalla Golfklubb tillgänglig för alla
Alla ska kunna njuta av och använda Uddevalla Golfklubb. Tillgängligheten går som en röd tråd: från parkeringen, via restaurangen och vidare ut på banan. Vägar, ytor och lutningar har anpassade vi med fokus på skyltning – det ska vara lätt att hitta och alla ska få ett bra bemötande. Projektet delfinansierades med medel från Allmänna Arvsfonden och genomfördes i etapper som gjorde det möjligt att spela under stora delar av byggprocessen.