Arkiv

Europatourbanan Lycke

För alla som älskar golf
Arkitektur, Landskap
Idrott
Uppdragsgivare: Golf of Course Marstrand
Plats: Kungälv
Uppdragsår: 2004 – 2008
Kompletteringar: 2015

Vad krävs för att skapa en bana som utmanar på internationell nivå men ändå välkomnar spelare på alla nivåer? Lycke Golfklubb balanserar precision och spelbarhet med en naturanpassad utformning som gör varje runda unik. Här är Europatourbanan Lycke designad av Tengboms golfbaneproffs.

europatour 2 Europatourbanan Lycke
Inte mycket slår läget vid havet och den fantastiska naturen kring Tofta Herrgård.

Lycke Golfklubb med sina 18 hål har sitt hem vid naturreservatet vid Tofta herrgård norr om Göteborg. Här erbjuds spelare en unik spelupplevelse tack vare banan som ligger naturskönt placerad och med sin kombination av seaside- och parkkaraktär. Banan designades av vår golfbanearkitekt Johan Henrikson och är utformad för att ge spelare en varierad och naturnära utmaning. Generösa greener ger stora möjligheter till olika pinnplaceringar, medan vinden ofta sätter spelaren på prov. Medan hinder utmanar den duktige golfaren är banan inte överdrivet lång och ger därför även höghandikapparen en stark spelupplevelse. Här står kvalitet och identitet i fokus. Inte minst genom den omsorgsfulla naturanpassningen.

Skapad för mästerskap – och alla andra golfälskare

Europatourbanan Lycke
Banan? Utmanande och omväxlande på Europatourbanan Lycke – både för medelgolfaren och den som är proffsbra.

Europatouren och internationell kvalitet

2007 stod Lycke Golfklubb som värd för damernas Europatour, vilket satte banan på den internationella kartan. Helen Alfredsson som är British Open-vinnare och också PGLA-player deltog i designarbetet som co-designer och tillförde viktiga erfarenheter, perspektiv och insikter. Med sitt fokus på kvalitet och en stark koppling till den omgivande naturen har Lycke fortsatt att vara en destination som attraherar många golfare.

Kontaktperson

Johan Henrikson

Golfbanearkitekt och planarkitekt
+46 31 761 64 27

Söraskolan

Från asfaltsöken till grönska, lek och aktivitet
Landskap
Idrott, Park & Lek, Utbildning
Uppdragsgivare:
Plats: Åkersberga, Österåker, Stockholm
Uppdragsår: 2015
Yta utemiljöer: Ca 4 hektar
Fotograf: Sten Jansin

Tillsammans med Tengbom har Armada Bostäder satsat på att rusta upp omgivningarna kring Söraskolan i Åkersberga. Istället för den gamla, slitna, asfalterade skolgården finns nu livfulla men också grönskande lek- och aktivitetsytor för skolans 750 elever och resten av invånarna i samhället.

soraskolan 33 Söraskolan

Utanför den upprustade Söraskolan från 1970 breder nu ett fyra hektar stort område ut sig. Här finns ett lapptäcke av aktiviteter med olika typer av lekvärden för alla åldrar. Från förskolebarn till högstadieelever. Lekytor, konstgräsplan, skateanläggning, streetbasketplan, hängytor, pingisbord, klätterställningar, studsmattor och bollplank. Ja, det är några av de inslag som levandegör platsen.

För att hålla ihop området har Tengbom arbetat aktivt med en stark och sammanhållen identitet inom hela Söraområdet. Platsgjutna murar, tydliga och inbjudande entrémiljöer som annonserar skolan mot omgivningarna, karaktärsfulla stål- och trädetaljer och orienterande belysning är några av de saker som ger en hög igenkänningsfaktor.

soraskolan 4 Söraskolan Söraskolan

– Det var glädjande att kunden hade väldigt höga ambitioner. Både avseende skolbyggnaden och dess omgivningar med naturmark, lek- och aktivitetsytor samt inspirerande vistelseytor. Social hållbarhet står i fokus där barn och invånare ska trivas och må bra där de vistas, säger Jessica Henriksson, landskapsarkitekt.

Skolområdet är ett lyft för hela den här delen av Åkersberga och ska leva både på dagen och på kvällen.

Trygghet och tillhörighet för alla på Söraskolan

Skolgården och miljöerna runt omkring ska kunna användas av fler än skolbarnen. Det för att komma fler till gagn, som alla boende i kvarteren i närområdet. Noga genomtänkta detaljutföranden, miljöer som tål hårt slitage och olika markmaterial bidrar till variation och lekglädje. Samtidigt är leksäkerheten a och o.

Ett område med både skola och boende genererar också en del trafik för hämtning/lämning, leveranser och sophantering. Därför hänger hela området samman i ett trafiksäkert och tydligt orienterande nät för av gång- och cykelbanor, bilgator, biltrafik och parkering.

Söraskolan

En socionom fanns tidigt med i projektet för att hitta de bästa lösningarna för trygghet och tillhörighet i olika former inom lekmiljöerna.

Varje klass på Söraskolan fick en egen tillhörighetszon för samling i större grupp och utomhusundervisning. Dessa är utformade med skyddande pergolor för lugnare vistelse, böljande trädäck, läktare och andra hängytor för bredare socialisering.

– Det handlar om att förstå hur barn beter sig och aktiverar sig inom olika ytor. De ska kunna leka utan att göra sig illa eller känna sig otrygga och få ut så mycket som möjligt av utevistelsen, säger Jenny Söderling, landskapsarkitekt.

Söraskolan Söraskolan soraskolan 29 Söraskolan

Kontaktperson

Jenny Söderling

Studiochef Landskap
+46 8 412 53 95

Boulognerbadet

Badplats för alla invid Gavleån
Landskap
Idrott, Park & Lek
Uppdragsgivare:
Uppdragsår: 2014-2015
Byggaktör: Bonava

2013 fick vi uppdraget att ta fram ett förslag för ett helt nytt bad i Gavleån, precis intill Gävles stadspark Boulognerskogen. Vi föreslog bryggdäck, parkstråk med gym och omklädningsbyggnad samt ett familjebad med sandstrand. Boulognerbadet är en livlig mötesplats för vuxna och barn i alla åldrar.

Från början bestod den tilltänkta platsen intill Gavleån framförallt av en stor gräsyta, med beachvolleybollplaner och parkbänkar längs med ett promenad- och löparstråk. Vi arbetade fram ett förslag uppdelat i tre etapper som på bästa sätt skulle kunna lyfta platsens många kvaliteter.

Först ville vi skapa ett bryggdäck längs med vattnet, med utkiksplatser och trappor i siktlinjerna för att på så sätt komma närmre åns kvaliteter. I nästa etapp föreslog vi ett parkstråk intill, med utomhusgym och möjlighet att byta om. I den sista etappen ville vi skapa en riktig sandstrand för hela familjen, där även de allra yngsta kan bada. Idag är etapp ett och två färdigställda.

Bryggan Boulognerbadet
Fotograf: Göran Ekeberg

Vackert bryggdäck med badplats för alla

Sommartid är det sju meter breda bryggdäcket fyllt av besökare – både de som bara vill umgås i solen en stund, och de lite modigare som vågar ta sig ett dopp i ån. Med hjälp av en tillgänglighetsramp kan alla som vill ta sig ner och bada i vattnet.

Däcket är byggt av behandlad furu, som åldras vackert och med tiden antar en silvergrå nyans.

De stora träden som växer längs med stranden har behållits och fått växa upp igenom bryggdäcket. Deras kronor bildar tak här och där, och skänker lite efterlängtad skugga under sommarens varmare dagar. En upphöjd scen, eller sittplats, agerar fokuspunkt i södra änden av bryggdäcket. Strax intill har vi skapat en grillplats med regnskydd i form av ett grönt tak.

Boulognerbadet har många platser att umgås på

För att få till en större, samlad gräsyta har vi flyttat beachvolleybollplanen. I den anslutande slänten finns idag en variation av sittplatser att umgås på, med utblick över vattnet – terrassering, en mindre läktare och nya solbänkar. En bit bort finns det nya utegymmet. Såklart har vi också ritat en omklädningsbyggnad här med fasad i samma vackra furu som bryggdäcket.

Vad gäller den sista etappen i projektet, familjebadet med sandstrand, är i dagsläget inte påbörjad ännu. Men i augusti 2016 belönades Gävle kommun med Stadsträdgårdsmästarnas pris för jobbet med Boulognerbadet.

Foto: Göran Ekeberg
Boulognerbadet i mörker. Foto: Göran Ekeberg

Kontaktperson

Jenny Söderling

Studiochef landskap
+46 8 412 53 95

Uddevalla golfklubb

En golfbana för alla
golf gofbanor golfarkitektur
Landskap
Idrott
Uppdragsgivare:
Plats: Uddevalla
Projekttyp: Golfbana
Uppdragsår: 2013–2015
Kompletteringar : 2017
Samarbetspartner: Svenska Golfförbundet

Uddevalla Golfklubb tycker att alla ska få chans att spela golf – oavsett funktionshinder. Därför har de arbetat aktivt och medvetet med tillgänglighetsfrågor i många år. Klubben vill bli Sveriges, och förmodligen även Europas, första helt tillgänglighetsanpassade golfbana.

Vi på Tengbom är mycket stolta över att ha varit en nära samarbetspartner till klubben genom hela projektet. Arbetet i Uddevalla startade 2014, med golfbanearkitekt Johan Henrikson i spetsen. Vårt fokus har legat på gestaltning och projektering av banan, samtidigt som vi har bidragit med certifierad tillgänglighetskompetens. Den nya golfbanan stod klar för spel säsongen 2015.

Uddevalla Golfklubb

Att gestalta en green

Vår utmaning var att med kvalitativ arkitektur förändra delar av layouten och gestalta nya greenområden för banans 18 hål. Greenerna skulle (såklart) ge hög spelupplevelse och samtidigt uppfylla kraven på tillgänglighet. Vi tog hjälp av handigolfare och experter från Svenska Golfförbundet för att kunna ta ett helhetsgrepp om anpassningen utan att förlora känslan för detaljerna i designen. Med de nya greenområdena blev banan modern och spännande samtidigt som den uppfyller alla krav på tillgänglighet. Det är upplevelsen som ska stå i centrum för besökarna, med eller utan funktionshinder.

Tillgängligheten går som en röd tråd: från parkeringen, via restaurangen och vidare ut på banan

Uddevalla GK Paragolfer

Uddevalla Golfklubb tillgänglig för alla

Alla ska kunna njuta av och använda Uddevalla Golfklubb. Tillgängligheten går som en röd tråd: från parkeringen, via restaurangen och vidare ut på banan. Vägar, ytor och lutningar har anpassade vi med fokus på skyltning – det ska vara lätt att hitta och alla ska få ett bra bemötande. Projektet delfinansierades med medel från Allmänna Arvsfonden och genomfördes i etapper som gjorde det möjligt att spela under stora delar av byggprocessen.

Uddevalla Golfklubb

Kontaktperson

Johan Henrikson

Golfbanearkitekt
+46 31 761 64 27