Arkiv

Ersta sjukhus

Innovation och upplevelse i harmoni
Ersta sjukhus drönarvy 2
Arkitektur, Landskap
Park, lek & offentliga platser, Vård, Vård & forskning
Uppdragsgivare:
Plats: Södermalm i Stockholm
Uppdragsår: 2017–2023
BTA: Ca 23 000 m2
Miljöklass: Miljöbyggnad Silver
Samarbetspartners: Emma Olbers Design, Nyréns arkitektkontor, RATIO

Tillsammans med Ersta diakoni har Tengbom utvecklat Ersta sjukhus på Södermalm i centrala Stockholm. Med grund i evidens och i ett nära samarbete med vården, verksamheten, patienterna och anhöriga har vi skapat en branschledande vårdmiljö där du ska känna dig (nästan) helt som hemma.

09664 felixgerlach klar scaled Ersta sjukhus

Historisk identitet

Ersta sjukhus startade på Erstaklippan på Katarinaberget 1864 och flyttade 1907 upp till den Axel Kumlien-ritade byggnaden på Fjällgatan. Femtio år senare gjordes stora ny- och tillbyggnader i kvarteret med Tengbom som arkitekt. I en arkitekttävling 2014 för Ersta nya sjukhus var det viktigt att sjukhuset skulle fånga omgivningens och verksamhetens historiska identitet. Nyréns Arkitektkontor tillsammans med RATIO vann med ett koncept som på ett fint sätt följde topografin, speglade skalan och områdets klassicistiska uttryck. De arbetade med projektet fram till bygglovsansökan.

09879 felixgerlach klar scaled Ersta sjukhus
Ersta nya sjukhus står som finalist i Årets Stockholmsbyggnad 2024.

Vinnare i kategorin Best Healthcare i Monocle Design Awards 2024

2017 fick Tengbom uppdraget att förvalta och genomföra projektet – vidareutveckla det nya sjukhusets funktion och gestaltning. Arbetet skedde i ett nära och avgörande samarbete med Programkontoret för Ersta diakoni samt, avseende förändrat och beviljat bygglov, med stadsarkitekt och Stockholms stad.

Kopplingen till staden

Det nya sjukhuset trappar från en sexvåningsskala vid Folkungagatan upp mot berget. Med den högsta delen på åtta våningar sträcker det ut sig längs höjdryggen i öst-västlig riktning i samklang med övrig tongivande bebyggelse. Två utskjutande byggnadskroppar – en söder ut mot Folkungagatan och en mot den gamla sjukhusbyggnaden i norr – bildar två gröna gårdsrum.

Även inne i det nya sjukhuset är kopplingen till staden den bärande idén. Från vårdavdelningar och rum, korridorer och stora takterrasser, blir den omgivande staden och vegetationen ständiga följeslagare. Stadslandskapet är en del av den läkande miljön. Sjukhusets överglasade entréhall är ett stort ljust välkomnande rum som sträcker sig tre våningar upp med utblickar mot omgivningen.

00040 felixgerlach klar scaled Ersta sjukhus

Sjukhusets arkitektur, yttre karaktär och fasader

Ersta nya sjukhus bildar exteriört och interiört till sin karaktär en sammanhållen enhet. Patienter och besökare ska känna sig välkomna, trygga och väl omhändertagna. Fasaderna, i ett klassiskt samspel av horisontalitet, vertikalitet och stora fönster, är av metall och brunockra anodiserad aluminium i en noggrant utvald kulör.

09921 felixgerlach klar scaled Ersta sjukhus

Materialet skiftar karaktär och speglar ljuset medan kulören samspelar med omgivningens gula och bruna putsfasader. Med fönster i samma kulör som fasaden skapade vi en gedigen homogen materialitet som framhäver stadsmässig kvalitet. Byggnadens sockel av natursten har en gråröd flammad granit som understryker det enhetliga.

Tengboms utgångspunkt är att med patienten i centrum skapa vårdmiljöer där arkitekturen stödjer
medicinsk utveckling och nya arbetssätt.

Någonstans mellan sjukhus och hem är Ersta sjukhus

Om man föreställer sig en skala från den offentliga, ofta anonyma miljön i storsjukhus till det privata, hemlika miljön, strävar nya Ersta sjukhus mot att balansera mellan dessa världar. Det ska utstråla personlighet och omhändertagande, ihop med professionalism och tillit.

00827 felixgerlach klar scaled Ersta sjukhus

Interiör

Nya Ersta sjukhus kännetecknas av lugn, kvalitet och äkta naturmaterial som trä och sten. Omsorgsfulla detaljer och klassiska, ljusa jordfärger. Kulör- och materialkonceptet utvecklades med inspiration från Erstas visuella arv i spännande samarbete med Emma Olbers Design.

03748 felixgerlach klar scaled Ersta sjukhus

Den ljusa överglasade entréhallen sträcker sig som en axel genom huset. En generös öppen trappa möter i entréhallens fond – ett välkomnande motiv som ger rymd och tydlighet. I den andan är sjukhusets entré och den innanför liggande hisshallen gemensam för patienter, besökare och personal.

01297 felixgerlach klar scaled Ersta sjukhus

Ersta Diakoni

Ersta diakoni är en ideell förening som bedriver sjukvård, socialt arbete, utbildning och forskning professionellt och icke-vinstsyftande.

00371 felixgerlach klar scaled Ersta sjukhus
Utsikten från personalrummet på Ersta sjukhus går inte att klaga på. Vida vyer över sköna Södermalm.

Utemiljöer

Särskild omsorg är dock lagd vid Hospiceavdelningen. Här ska patienter och närstående trivas och ha det fint tillsammans även under längre perioder. En egen grönskande takterrass och lekrum för barnen är några av inslagen som berikar miljöerna.

Utformningen av platsen vid Folkungagatan framför huvudentrén med inre gårdar och takterrasser har stor betydelse. Utgångspunkten för vårt uppdrag är att skapa många naturupplevelser som samtidigt går att uppleva från flera våningsplan i huset.

00774 felixgerlach edit felixgerlach klar scaled Ersta sjukhus

Unik verksamhetsutveckling med långsiktiga lösningar

Nya Ersta sjukhus utmärks genom resurseffektivitet och flexibilitet, samtidigt som god arbetsmiljö och patientsäkerhet.

  • Effektiv planlösning – med endast en hisshall som leder ut till korta korridorer.
  • Flexibla verksamheter nära varandra – verksamheterna är därför ”staplade på varandra” så att de med högst flöden och kortast vistelsetid ligger närmast entrén.
  • Uppvakning sker på vårdavdelningen – unikt för sjukhusets vårdkoncept.
  • Patienten närmast fönstret – vårdrummen delas upp i en patient- och anhörigsida närmast fönstret, och en vårdgivarsida närmast korridoren.
  • Gömd teknik och material –utrustningen i vårdmiljöerna är dolda eller nedtonade.

Med Ersta sjukhus vill vi på Tengbom bidra till en vård i världsklass. Här är således en byggnad som bildar ett nytt led i sjukhusets långa historia, och blir en harmonisk del av stadens fortsatta framväxt.

Priser och nomineringar för Ersta sjukhus

Vinnare i Årets Stockholmsbyggnad 2024. Vinnare i Monocle Design Awards kategori Best healtcare 2024.

00588 felixgerlach klar scaled Ersta sjukhus
Ersta sjukhus – faktiskt inte som andra sjukhus.

Kontaktperson

Anna Morén Sahlin

+46 841 03 54 47

NKS – Nya Karolinska Solna

Ett hållbart universitets­sjukhus i världsklass
Arkitektur, Inredning
Utbildning, Vård & forskning
Uppdragsgivare:
Plats: Stockholm
Uppdragsår: 2009–2018
Byggaktör: Skanska Healthcare
Samarbetspartners: White (i gemensamma WTT), Nyréns, Reflex & Dot arkitekter m fl
Miljöklass: Miljöbyggnad Guld, LEED Gold

Välkommen till ett av världens mest hållbara universitetssjukhus och som nummer sju i rankingen över världens bästa sjukhus. Sveriges kanske mest omfattande projekt av sitt slag någonsin, Nya Karolinska Solna, är också en stor drivkraft i utvecklingen av Hagastaden med en ny stadsdel och skandinaviskt centrum för Life Science.

Nya Karolinska Solna
Foto: Felix Gerlach
Nya Karolinska Solna
Foto: Felix Gerlach

Storsatsning för att möta framtidens vårdutmaningar

Stockholms län växer i snabb takt. Mellan 2010 och 2020 räknar man med att befolkningen ska öka med 350 000 människor. Samtidigt ökar antalet barn och äldre snabbare än andra åldersgrupper och vår livslängd kommer att öka.

De flesta av våra nuvarande sjukhus är planerade på 1960–70-talet. De är inte anpassade efter varken dagens eller framtidens snabba utveckling av till exempel medicinteknik, mediciner, nya behandlingsmetoder eller arbetssätt. Inte heller möter de kraven som den moderna patienten ställer. Precis som inom många andra branscher ökar också behoven av interdisciplinära verksamheter inom vården, inte minst förutsättningar för kunskapsutbyte mellan exempelvis medicin, forskning och utbildning. Så kallade Life Science-verksamheter.

För att kunna möta framtidens vårdutmaningar gör Stockholms läns landsting en av de största satsningarna någonsin. NKS-projektet är en central del i satsningen. Sjukhuset tog emot sina första patienter under 2016 och är nu i full drift.

Nya Karolinska Solna
Foto: Fredrik Sweger

Samverkan i White Tengbom Team

Med en omfattning på runt 330 000 m², med bland annat 630 patientrum, 35 operationssalar, avancerad teknik för högspecialiserad vård och högt ställda miljökrav, innebär NKS-projektet enorma utmaningar för alla inblandade parter. Det är Sveriges största projekt som blivit genomfört i Offentlig Privat Samverkan (OPS), landets mest avancerade BIM-projekt. Sjukhuset är först ut att bli miljöcertifierat enligt svensk och internationell standard. För att möta de arkitektoniska utmaningarna bildade vi White Tengbom Team år 2010 – ett projektspecifikt bolag där vi samverkat med arkitektkontoret White för att tillsammans utforma sjukhuset. Runt sextio av våra arkitekter, ingenjörer och projektledare har arbetat i uppdraget under de åtta år som projektet hittills pågått. Arbete pågår med uppföljning fram till överlämning av sista etappen under 2018.

Flexibla miljöer för hållbar utveckling

Sjukhuset är byggd för att fungera i upp emot hundra år – trots att vi inte vet hur sjukvården kommer att se ut då. Vi räknar med snabb medicinsk utveckling och spännande tekniksprång. Anläggningen är planerad med stor generalitet och flexibilitet. Byggnaden är föränderlig och flexibel och kan byggas om i takt med att exempelvis forskning, behandlingsmetoder, arbetssätt eller teknik utvecklas och kräver nya lösningar.
Höga våningshöjder, kraftiga bjälklag och kapacitet inom infrastruktur och teknisk försörjning är exempel på viktiga investeringar. Investeringar som gör att verksamheten kan utvecklas på ett hållbart sätt över tid.

Patienten i fokus på Nya Karolinska Solna

Ledord för hela NKS-projektet är ”patienten alltid först”. All planering och utformning har utgått från patientens säkerhet, integritet och komfort. Varje patient vårdas i eget rum med tillhörande hygienrum. Enkelrummen ger högre integritet och trygghet, och minskar risken för både smittspridning och felmedicinering. Rummens utformning gör att vårdpersonalen kan arbeta i team hos patienten, och samarbeta tätt med forskare och studenter som kan göra besök på ett helt nytt sätt. Vården flyttar på det viset närmare patienterna.

Experter på tillgänglighet

Tengboms Certifierade sakkunniga ser till att kraven på tillgänglighet möts samtidigt som helhetsupplevelsen förhöjs.

 

En helande atmosfär

01630 scaled NKS – Nya Karolinska Solna
Foto: Felix Gerlach

Vi har med stor omsorg gestaltat vårdmiljöer som har en positiv inverkan på patienterna. Den interiöra atmosfären är präglad av generösa publika ytor och dessutom många mötesplatser där människan kan ta plats. Exteriört har Nya Karolinska Solna en fasad i glas, stål och vitt klinker. Sjukhusbyggnadens utformning bygger på en rätvinklig kvartersstruktur som även utgör en fortsättning på stenstadens kvarter. Fem huskroppar binds samman via en mantelstruktur i glas. Entréer och verksamheter ska ha ett så öppet förhållande som möjligt till omgivande gator och torg.

Vårdkvarteren binds samman med forskningsbyggnaderna norröver, och med Karolinska Institutets nya lab i väst. Mellan vård- och forskningsverksamheterna löper det Akademiska stråket, som därmed knyter ihop sjukhuset med Karolinska Institutet, och överbryggar Solnavägen via en ny gång- och cykelbro.

Visste du att...

NKS är byggt för att vara i minst 100 år och samtliga 330 000 kvadratmeter är klimatneutrala?

Världsledande Life Science-kluster i Hagastaden

Stockholm ska vara ett skandinaviskt centrum och en katalysator inom Life Science – en plats där näringsliv, akademi och klinisk forskning, sjuk- och hälsovård kan mötas och samverka. Det säger Karolinska Institutet, KTH, Stockholms universitet, Stockholm stad, Solna stad och Stockholms läns landsting i gemensamma ”Vision 2025 – Vetenskapsstaden”. I NKS-projektet har samarbetet mellan vård, forskning och utbildning därför varit en grundläggande utgångspunkt för arkitekturen.

01307 scaled NKS – Nya Karolinska Solna
Foto: Felix Gerlach
01364 scaled NKS – Nya Karolinska Solna
Foto: Felix Gerlach

Nya Karolinska Solna-projektet blir slutligen en viktig drivkraft i utvecklingen av Hagastaden. Här möts den nya stadsdelen Solna och Stockholm. Som fullt utbyggd kommer att erbjuda runt 6 000 nya bostäder och 50 000 arbetsplatser. Här skapar man en vetenskapsstad för världsledande utbildning och forskning under det gemensamma namnet Stockholm Life. Sjukhusets huvudbyggnad kommer således att bilda fondmotiv vid Hagaplan, områdets nya stadstorg.

Nya Karolinska Solna
Nya Karolinska Solna i en illustration av Tengbom

Kontaktperson

Mark Humphreys

Kontorschef Stockholm
+46 8 412 53 43

MAX IV-laboratoriet

Jättelabb ska attrahera forskare från hela världen
Inredning
Kontor, Vård & forskning
Uppdragsgivare:
Plats: Lund
Uppdragsår: 2011-2016

2012 fick vi det otroligt spännande uppdraget av Lunds universitet att inreda MAX IV-laboratoriet, ett jättelaboratorium som årligen ska husera runt tusen forskare från hela världen. Här har vi utveckla allt ifrån specialanpassade lösningar i labbmiljöerna, till representativa ytor för internationella gäster och en god arbetsmiljö för medarbetare.

MAX IV-laboratoriet är en nationell anläggning med Lunds universitet som värduniversitet. Laboratoriets acceleratorer producerar röntgenstrålar av mycket hög intensitet och kvalitet, som kommer att användas i vetenskaplig forskning av runt tusen forskare från hela världen varje år. Visionen för MAX IV är att anläggningen ska bli världsledande i sitt slag.

MAX IV-laboratoriet
Foto: Felix Gerlach (Fojab & Snøhetta är husarkitekter)

MAX IV-laboratoriet blir ansiktet utåt för Lunds Universitet

Den 35 000 m² stora byggnaden rymmer våta och torra laboratoriemiljöer med linjäracceleratorer och lagringsringar. Här finns också ett större antal kontor samt representativa ytor som konferensavdelningar, hörsalar, matsal, café och lounge finns här.

I anläggningen bedrivs forskning med så kallat synkrotronljus. Det är ett mycket starkt röntgenljus som gör det möjligt att studera materialstrukturer ner på atomnivå. MAX IV blir nästa generations synkrotonstrålningslaboratorium och är en jättesatsning för Lunds universitet. Inte minst med syftet att attrahera just internationella forskare.

– Vi har gedigen erfarenhet och spetskunskaper när det gäller att skapa specialanpassade arbetsmiljöer. I det här projektet har funktion varit extremt viktigt – utrustningen är mycket dyrbar och kräver rationella och genomtänkta lösningar som erbjuder så stor flexibilitet som möjligt, säger Patrik Haglund, tidigare Studiochef Inredning på Tengbom i Malmö.

MAX IV-laboratoriet
Foto: Felix Gerlach

Uppdrag med god arbetsmiljö i fokus

Vi har engagerat oss djupt i att utforma en funktionell och representativ arbetsmiljö för samtliga på anläggningen. Inte minst för de forskare som ska vistas i MAX IV-laboratoriet. En spännande utmaning, som samtidigt kräver stor exakthet för att all utrustning ska fungera ostört. Till exempel har ytorna specialanpassats för att kunna genomgå så kallad partikelstädning av specialutbildad personal.

Kontaktperson

Ulrika Lundquist

Affärschef Malmö
+46406413133