Möt Kristina Nilén – ny byggnadsantikvarie på Tengbom och expert på kulturarv och hållbarhet

Säg hej till Kristina Nilén – vår nya byggnadsantikvarie på Tengbom i Malmö. I snart 30 år har hon arbetat med bevarande och restaurering av historiska byggnader och med en bred bakgrund inom kulturmiljövård och arkitekturhistoria ansluter hon nu till Tengboms kulturmiljöteam.

Hej Kristina! Vad innebär rollen som byggnadsantikvarie på Tengbom för dig?

— Jag ser mycket fram emot att ansluta till ett väletablerat och ytterst kompetent sammanhang med välrenommerade restaureringsarkitekter. Här sätts arkitektur och gestaltning i första rummet vilket jag tycker är avgörande i arbetet med bevarande av Sveriges kulturarv.

Kristina Nilén byggnadsantikvarie
Kristina Nilén, byggnadsantikvarie, högst uppe i Högalidskyrkan signerad Ivar Tengbom

Med en bakgrund som sträcker sig över tre decennier har Kristina arbetat med allt från kyrkor till slott och samlat på sig en stor erfarenhet från både museisektorn och konsultbranschen. Innan hon började på Tengbom har hon arbetat på Sweco, WSP och Tyréns.

Vad lockade dig till att arbeta som byggnadsantikvarie och vad ser du som den största utmaningen?

— Jag minns tydligt mina första universitetskurser i konstvetenskap i Lund på 80-talet där arkitekturhistoria fångade mitt stora intresse. Sedan dess har jag haft förmånen att få arbeta med fantastiska byggnader och miljöer. Jag kan bara konstatera hur priviligierad jag varit sedan dess med tanke på alla fantastiska byggnader och miljöer jag fått besöka och jobba med. Största utmaningen i projekten är att man som byggnadsantikvarie behöver vara insatt i så många olika ämnes- och teknikområden. Du ska ha koll på och greppa helheten, samtidigt som du är nere på detaljnivå och har synpunkter på en specifik profil, en kulör eller kanske föreslå en mer varsam kabeldragning.

— Jag ser kulturmiljövärden som en självklar, men också ändlig resurs i samhällsbyggnadsprocessen.

Hur ser du på din roll i samarbetet med arkitekter och andra specialister?

— Jag fungerar både som en del av ett framgångsrikt team och som en oberoende ”side-kick”. Jag både inspirerar och ställer krav men måste samtidigt vara bra på att kompromissa. Det låter som en paradox men det är så rollen som byggnadsantikvarie fungerar. Tajming är också a och o, det behövs ofta snabba svar och då gäller det att vara väl insatt i projektet. Den bästa ingången för mig som byggnadsantikvarie i ett projekt är att få göra en antikvarisk förundersökning – det tjänar alla på i slutändan.

Högalidskyrkan
Högalidskyrkan kolumbarie. Foto: Tengbom

Bevarande och hållbar stadsutveckling – hur går det ihop?

— Jag ser kulturmiljövärden som en självklar, men också ändlig resurs i samhällsbyggnadsprocessen. Att i tidigt skede diskutera och lyfta fram kulturmiljövärden som en bland fler viktiga utgångspunkter är avgörande för hållbar stadsutveckling.

Vilka Tengbom-projekt tycker du är särskilt intressanta ur ett kulturhistoriskt perspektiv?

— Projekt där byggnader och kulturmiljöer kan fortsätta att brukas och fungera för lång tid framöver tycker jag är särskilt spännande. Gärna restaurering och bevarande i kombination med om- och tillbyggnad inom samma projekt. Det är också projekt där Tengboms kompetens inom gestaltning kommer till sin fulla rätt med noggranna avvägningar och kompromisser för att både utveckla och förädla kulturvärden.

Och slutligen, om du fick drömma fritt. Vilken byggnad skulle du vilja arbeta med?

— Jag har aldrig sagt nej till något nytt och okänt! Under min karriär har jag arbetat med allt från slott till kojor, råa industrimiljöer och historiska parker. Jag älskar variationen och ser fram emot nya, spännande utmaningar här på Tengbom.

Med sitt engagemang för kulturarv och sin breda erfarenhet säger vi varmt välkommen till Kristina Nilén. Tillsammans med oss på Tengbom och våra kunder kommer vi att fortsätta utforska hur historia och framtid kan mötas på bästa sätt.

Vill du prata byggnadsvård?