Arkiv

Ole.Fit Munkka gym Helsingfors

STYRKA I SAMARBETE
Inredning
Idrott
Uppdragsgivare:
Plats: Helsingfors i Finland
BTA: 1 544 kvadratmeter
Uppdragsår: 2023
Fotograf: Tengbom

Att arbetsplatser ska kunna erbjuda möjlighet till träning på jobbet är snart en självklarhet – både i Sverige och i Finland. Tengbom i Helsingfors är fenor på att rita gym och Ole.Fit Munkka är inget undantag. Tack vare en lösningsorienterad process i nära samarbete med kunden behövde vi inte tumma på resultatet.

Ole.Fit Munkka gym  är ett komplett och fullt utrustat gym i ett kontorskomplex om sex våningar. Här låg tidigare IBM:s huvudkontor, men idag är det ett företagscentrum under Bloomsvilles paraply. För att ge plats åt gymmet fick ett auditorium och några kontorsplatser ge vika.

— Allt fler företag inser att de anställdas välbefinnande, och att erbjuda möjligheter till motion, är en attraktionsfaktor för fastighetsutvecklare, säger Niina Isojärvi, arkitekt på Tengbom i Helsingfors. För oss som arkitekter kräver planeringen av ett gym både precision och anpassningsförmåga.

Akustik- och materiallösningar för grannsämjan

ole.fit munkka gym 01 original 1251634 Ole.Fit Munkka gym Helsingfors

Att bygga ett gym i en kontorsfastighet kräver god planering. Inte bara behöver man ta hänsyn till kundens önskemål utan också till hur gymmet påverkar grannarna och verksamheterna runtomkring. Ett gym tenderar ju att låta lite. En hantel som ramlar ner i golvet, ett löpband som dundrar under snabba intervaller. Ett peppigt gruppträningspass kan utlösa spontana hejarop och applåder. Ljudnivåer och akustik är därför några av de största utmaningarna när man bygger ett gym i en fastighet som huserar övriga verksamheter. Dessutom behöver man ta hänsyn till golv och övriga materials egenskaper. Och inte minst, ventilationen.

— I ett renoveringsprojekt som gymmet Ole.Fit Munkka ligger i, är den här ekvationen inte alltid enkel, säger Niina. En annan faktor att ta hänsyn till är takhöjden, som också är viktig på ett gym. Det behöver alltså pusslas en hel del.

 

ole.fit munkka gym 03 original 1251636 Ole.Fit Munkka gym Helsingfors

Ventilation och teknik

En stor utmaning var att få ventilationen och övrig teknik anpassad till takstrukturen utan att behöva sänka taket för mycket. I yogasalen gjorde vi en noggrann planering för akustik och ventilation, och för hur VVS-teknik och isoleringsmaterial skulle få plats i taket.

— Vi övervägde att lämna taket öppet, vilket hade blivit väldigt stilfullt och elegant, berättar Niina. Men på grund av akustiken i rummet landade vi istället i att gömma utrustningen i taket.

Ljudisoleringen i golvet var däremot inga problem. Under gymmet fanns inga  kontorsrum, utan cykelrum och omklädningsrum för gympersonalen.

Det måste få låta när man tränar

Renovering för ökad tillgänglighet

Förutom gymmet genomgår huset som byggdes 1979 och 1985 just nu en helrenovering, där även en fasadrenovering är på gång. Det färdiga Ole.Fit Munkka-gymmet har en total yta på 1 544 kvadratmeter. Här finns en öppen yta för fria vikter, en konditionspark med löpband, en stor gruppträningssal, en lite mindre gruppträningssal för funktionell träning och en yogasal. Men även avskilda behandlingsrum för fysioterapi och massage. Därtill duschar, bastur och omklädningsrum, samt arbets- och sociala utrymmen för gympersonalen.

ole.fit munkka gym 02 original 1251635 Ole.Fit Munkka gym Helsingfors

Förutom de planerade anpassningarna inuti byggnaden fick Ole.Fit Munkka-gymmet en ny entré. Tidigare var ingången till lokalerna inne i byggnaden. Under renoveringen utvidgade vi den tidigare trappan som fungerade som bakdörr till gymmets huvudentré, och byggde en ny entré mot utsidan. På så sätt blev entrén också tillgänglig.

Lokalerna ger en känsla av lyx. Den bruna kulörskalan på väggar och tak gifter sig väl med träpanelerna på väggar och delar av taket. Belysningen är planerad så att lokalerna inte känns mörka, utan stämningsfulla.

Ole.Fit Munkka gym
Före jobbet, på lunchen eller efter jobbet? Ole.Fit Munkka gym står och väntar.

Ett gymprojekt som Ole.Fit Munkka gym kräver samordning

I nära dialog med byggaktörer, gymkedjan Ole.Fit och deras inredningsdesigner Sisustusarkkitehdit Kalliomaa Oy, gjorde vi en grundlig utredning om utrymmenas karaktär, funktioner, belysning och material.

— Det var mycket samordning. Vi höll många möten för att få ihop både Ole.Fits önskemål och andra parters tidsplaner och behov, berättar Niina.

Målet var att hitta lösningar som skulle passa alla, utan att tumma på slutresultatet. Trots en tajt tidsplan öppnade Ole.Fit Munkka gym hösten 2023, och är nu i drift. Ett annat gym som Tengboms Helsingfors-kontor gjort är Elixia Circus som öppnade november 2021. Elixia Circus ligger i den före detta konsert- och nattklubbslokalen The Circus på Arkadiagatan i Helsingfors. För helsingforsborna är den känd som Innotalobyggnaden, ritad av Einari Teräsvirta.

Kontaktperson

Susanna Sucksdorff

VD, Tengbom Helsingfors
+358 505 767 700

Velodrom i trä

För cyklar och multisport
Velodrome Jönköping
Arkitektur
Idrott
Plats: Jönköping
År: 2024
Typ av uppdrag: Vision
Status: Avsiktsförklaring klubbad av kommunen april 2024
Visualiseringar: PLAY-TIME Barcelona

På håll liknar den en svävande farkost. Men väl inne i den nya velodromen är tanken att cyklister från hela världen ska få ägna sig åt sin favoritsport. Samtidigt kan byggnaden fungera som en multisportarena och husera både konserter och mässor. Intill föreslås ett hotell med 80 rum. Det är i alla fall vår idé.

Velodrome Jönköping
Visualisering: PlayTime

Tengbom står bakom gestaltningen för den nya velodromen i Jönköping, där kommunen nu (april 2024) har klubbat igenom en avsiktsförklaring, alltså första steget i en byggprocess. Den nya multiarenan med velodrom och intilliggande hotell ska ligga i Hedenstorp. Hit tar det runt tio minuter att cykla från centrala Jönköping.

— Nu håller vi tummarna för att projektet blir verklighet, säger Matt Patterson, kontorschef och arkitekt på Tengbom i Jönköping som varit med sedan start i projektet tillsammans med Jonas MarculescuSimon Fast och Erik Wingquist.

Lokala material, lokala tillverkare och lokal kompetens

Velodrome Jönköping

Vad vore en velodrom utan småländskt virke?

I gestaltningsförslaget föreslår vi att velodromen ska byggas med trästomme alternativt hybridstomme av träpelare och betongbjälklag. Trä är en viktig spelare i omställningen mot en koldioxidneutral värld – både som en del av naturen och som byggmaterial. Men trämiljöer gynnar också hälsa och välmående.

— Dessutom är trä är ett traditionellt småländskt byggmaterial, förklarar Matt. Med trä som material kopplar byggnaden an till Småland i sin kontext. Både geografiskt, hantverkshistoriskt och industriellt.

Tack vare flera stora träindustrier i länet kan också transportutsläppen minimeras. Allt från råmaterial till färdigmonterade byggnadskomponenter. Utöver trästommen föreslår vi även trä som fasadmaterial, både för velodromen och hotellet. Idén för taken på de båda byggnaderna bygger på en kombination av sedum och solceller. Sedumytan fördröjer regnvattnet och ger den omgivande markytan större chans att absorbera, och på så vis fylla på grundvattendepån. Sedumytan skapar också ett svalare mikroklimat på taket som ökar solcellernas effektivitet under varma dagar.

Velodrome Jönköping

Attraktionspunkt som bygger folkhälsa

Jönköping som stad har en stark koppling till cykelsport, inte minst genom tävlingen Vätternrundan. Dessutom centralt placerat i landet. Enligt Svenska Cykelförbundet finns 93 procent av alla licenserade cyklister i en radie om 30 mil runt Jönköping.

Hållbart x innovation

Placeringen i nära anslutning till Vattenledningsområdet gör också friluftsområdet än mer tillgängligt för invånarna i staden. Velodromen, med sitt karakteristiska uttryck, blir en ny besökspunkt i staden och bidrar förhoppningsvis till en stark identitet för den nya stadsdelen Hedenstorp.

— Att bygga den här typen av anläggning med lokala material, lokala tillverkare och lokal kompetens stärker också Jönköping som en innovationsregion inom träbyggnadsteknik och hållbart byggande, avslutar Matt.

Kontaktperson

Matt Patterson

Kontorschef och arkitekt Jönköping
+46 36 440 90 81

Östermalmshallen Padel

Återbruk räddar god arkitektur
Arkitektur, Landskap
Idrott
Uppdragsgivare:
Plats: Mölnlycke
Uppdragsår: 2022
Projekttyp: Återbruk av tillfällig saluhall i Stockholm till padelhall i Mölnlycke
Fotograf: Felix Gerlach

I ett av de största återbruksprojekten i Sverige fick vår tillfälliga saluhall med hemadress Stockholm nytt liv. “Först till sex vunna game” är nu det som gäller i Östermalmshallen Padel i Mölnlycke strax utanför Göteborg.

När renoveringen av Östermalmshallen i Stockholm var klar och den tillfälliga Östermalmshallen skulle rivas monterades den temporära byggnaden istället ned och fraktades till Mölnlycke för att återuppstå som padelhall.

Men även om fisk- och skaldjursdiskarna bytts ut mot padelbanor finns exklusiviteten kvar. De träbeklädda väggarna med synliga stommar ger en känsla av exklusivitet, långt från den vanliga plåtlådan som inhyser många padelhallar runt om i Sverige. Golv och väggar i omklädningsrummen är täckta med stora vackra terrazzoplattor och restaurangen med bar har utsikt över såväl sjön som spelet på padelbanorna.

Östermalmshallen Padel
Huvudentrén på Östermalmshallen Padel är klädd i cortenstål.
Östermalmshallen Padel
Padelhallens stomme vilar på en stödmur i platsgjuten betong som förlänger rumshöjden.

Rekord i återbruk

Arbetet med, och flytten av den tillfälliga saluhallen satte samtidigt svenskt rekord i återbruk.

00753 felixgerlach klar scaled Östermalmshallen Padel
Om våren och sommaren kan gästerna slå sig ned på uteplatsen med tillhörande servering för att njuta av utsikten över sjön.

– Det här är ett stort återbruksprojekt, kanske ett av de största i Sverige, säger Mark Humphreys, kontorschef på Tengbom, som ansvarat för projektet. En av de viktigaste lärdomarna är att god arkitektur är en förutsättning för långsiktig hållbarhet. Byggnaden har varit populär, en succé från början, och fastighetsbolaget Wallenstam har varit måna om att bevara och förstärka de fina kvalitéerna i anpassningen av byggnaden till det nya ändamålet och platsen. Ingen vill riva ett snyggt hus, helt enkelt.

Prisad hall med många funktioner

Den Tengbomritade hallen har tidigare (som Tillfällig Saluhall) vunnit Architizer A+ Award, Design S arkitekturpris och också Stockholms Handelskammares Stadsmiljöpris. Som padelhall: vinnare i Architizer A+Awards kategori Sustainable Adaptive Reuse or Renovation Project, vinnare av Årets cirkulära bygginitiativ 2022, och även finalist i Architizer A+Awards kategori Gyms and Recreation Centers.

Östermalmshallen Padel
Västra fasaden – här är den nedre delen av fasaden klädd i stående furustavar. Kanalplasten på den övre delen släpper in ljuset i hallen.

– Många som besöker oss kommenterar att byggnaden är vacker, berättar Niklas Evheden, som driver den nya padelhallen. Och när de kommer in så är vissa faktiskt lyriska. Den ljusa och inbjudande miljön skiljer sig avsevärt ifrån andra hallar och att vi dessutom har en egen restaurang är unikt. Förutom träpanelen inomhus så kommenterar många att det är så mycket naturligt ljus från kanalplasten i väggarna. Det ser inte ut som någon annan padelhall de har varit i. Lokalen fungerar även utmärkt för konferenser och fester.

Ingen vill riva ett snyggt hus

Anpassad till sex dubbelbanor och restaurang

Östermalmshallen Padel
Padelhallen inrymmer sex dubbelbanor för padel och även en restaurang.

Vi på Tengbom fick också uppdraget att anpassa byggnaden till sin nya funktion och sin nya plats. Och några förändringar av byggnaden var nödvändiga. Bland annat har de invändiga pelarna och fasaden förlängts så att taket numera är två meter högre än när hallen stod på Östermalmstorg. Byggnaden anpassades också till marklutningen på den nya platsen och avrinningen från taket utökades, eftersom det regnar och blåser mer i Mölnlycke än i Stockholm. Förändringarna är synliga interiört och berättar om byggnadens historik.

Även namnet på padelhallen berättar om dess historia. Numera heter den Östermalmshallen Padel och ligger i Wallenstams nya stadsutvecklingsprojekt Mölnlycke Fabriker i Mölnlycke utanför Göteborg. I anslutning finns runt sjuhundra nya bostäder.

Trästomme­ underlättade flytt

Stommen i byggnaden är en prefabricerad träkonstruktion, fasadens nedre del är iklädd med stående furustavar och en övre del i kanalplast som släpper in ljus. Fasaden öppnas upp med glaspartier i restauranghörnet som ger både inblick i hallen och utblick över den närbelägna sjön.

– Östermalmshallen Padel visar också hur fördelaktigt prefabricerad träkonstruktion kan vara som byggnadsmaterial, säger Mark. Det gjorde det lätt att anpassa byggnaden till den nya funktionen, trots att vi inte planerade för den här typen av återbruk från början. Det har även varit lätt att montera ned och flytta byggnaden. Det här sättet att återanvända byggnader tror vi mycket på. De lärdomar vi fått med oss gör att det kommer att gå ännu lättare nästa gång.

Vinster och utmärkelser

Vinnare Architizer A+Awards 2024 i kategori Sustainable Adaptive Reuse samt kategori Gyms and Recreation Centers. Årets cirkulära bygginitiativ 2022. Som Tillfälliga Saluhallen: Architizer A+ Award, Design S Arkitekturpris, Stockholms Handelskammares Stadsmiljöpris.

Östermalmshallen Padel
Flygbild mot öster visar taklanterninerna som sticker upp från taket för att släppa in dagsljuset i Östermalmshallen Padel.

Kontaktperson

Mark Humphreys

Kontorschef Stockholm
+46 8 412 53 43

Hatstore arena

För sporten, kulturen och gemenskapen
Hatstore Arena
Arkitektur, Inredning
Idrott
Uppdragsgivare:
Plats: Kalmar
BTA: 8 966 m²
Färdigställt: 2021

Varför har inte Kalmar en mötesplats för både sport- och musikevenemang? Det klurade kommunen på, och idén om Hatstore arena föddes. Tengbom fick uppdraget och valde att göra en byggnad som med sin gestaltning presenterar Kalmar som en passionerad kulturstad.

Hatstore Arena
Fasadbeklädnaden i veckad perforerad aluminium tillför en sinnlighet med sitt ljusspel av reflektioner och även transparens. Foto: Felix Gerlach
Hatstore Arena
I söder möter Ishallen Carlbergsvillan och parken. Foto: Felix Gerlach

Kalmars gamla ishall som användes för ishockey, allmänhetens åkning och konståkning har nu uppgraderats till en större mötesplats för att också rymma stadens kulturevenemang och tar in 3500 personer.

– Vi ville arbeta med robusthet, säger Johan Kjellnäs, ansvarig formgivande arkitekt på Tengbom. Det ska vara robusta material som inte kräver onödigt underhåll. Det här är tuffa miljöer med många våtutrymmen som slits hårt med de verksamheter som pågår. Samtidigt ville vi ta ut svängarna med en unik gestaltning.

Hatstore Arena
RGB-belysning blir anpassad till olika typer  av evenemang och bygger kvällstid upp en scenkänsla till entrétorget. Foto: Adam Kjellnäs
Hatstore Arena
Från trapprummet blickar du ut över hela arenarummet. Foto: Felix Gerlach

En iskristall välkomnar besökaren

– Det är bra att hitta en stark vision att hänga upp gestaltningen på, så att alla får samma målbild under projekteringen, säger Johan Kjellnäs.

Hatstore Arena
Visonen: ett isblock som gnistrar i ljuset. Ett modernt koncept som innefattar både kontrast och också samklang med platsen. Foto: Adam Kjellnäs

Byggnadens gestaltning ger associationer till en iskristall som delvis är transparent och gnistrande i ljuset. Inuti den ligger en kärna som utgör själva arenarummet. Beroende på vilket ljus man väljer för fasaden blir den olika transparent. Själva mötet med arenan är en regisserad rörelse som för besökaren in i arenarummet. Huvudentrén syns från långt håll och leder därefter besökaren in i arenarummet via en bred central trappa. Välkomnandet sker i ett stort, rött, varmt och passionerat rum som öppnar upp sig med utsikt över is- och evenemangsytorna.

Hatstore Arena
Foajén med det färgstarka trapprummet förbereder och bygger upp förväntningarna på arenaupplevelsen. Foto: Felix Gerlach
Hatstore Arena
Entrétrappan och foajén. Rött för passionen och svart för intimiteten. Betong för robustheten och cirklar för gemenskapen. Foto: Felix Gerlach

– Det är ett klassiskt men effektivt trick att använda i arkitektur, att gå från ett litet rum till ett stort och därifrån hittar besökaren lätt sin plats – sin sweet spot. Samtidigt ser du restaurangen och baren, säger Johan Kjellnäs.

Rött för passion

I gestaltningen har vi arbetat med genomtänkta material och symbolfärger. Färgen röd står för passionen samtidigt som den knyter an till Kalmars röda lagfärg. Svart står för intimiteten. Trädetaljerna i sin tur skapar en varm känsla, varvat med rå betong som ger en robusthet. Cirkelmönster står för piruetter på isen, hockeypuckar, rörelser och gemenskap. Dessa återfinns i undertak, material och konstnärlig utsmyckning.

Hatstore Arena
Vy från restaurangen in mot balkongerna i arenarummet. Foto: Felix Gerlach

Fasaden på Hatstore Arena är täckt av en veckad, perforerad aluminiumplåt, som med den transparenta bakomliggande volymen adderar skörhet och skirhet till gestaltningen. Fasadbelysningen är riktad från marken och slår upp på fasaden där den skapar horisontella linjer – nästan som en scen med en backdrop. Belysningens färg kan ändras utifrån det evenemang som ska marknadsföras och hjälper därav till att bygga upp rätt stämning.

Hatstore arena – en plats för upplevelser

Hatstore arena är nu invigd och kalmarborna har äntligen fått en plats där upplevelser och också gemenskap står i fokus för stadens invånare. Varje stad behöver ha en publik plats för applåder och hejarop. Här ska drömmar bli uppfyllda, och (tyvärr) ibland kanske krossade.

– Nu väntar vi bara på att det ska tillkomma konstnärlig utsmyckning utanför arenan, säger Johan Kjellnäs. Det kommer vara tre konstföremål på entrétorget som gestaltar platsen. Det känns otroligt roligt att ha kunnat följa den ursprungliga visionen hela vägen i det här projektet. Som en förbipasserande besökare sa: “Nu finns äntligen en redig byggnad i Kalmar!”

Isrink Hatstore Arena
Vem gör flest mål i Hatstore Arean? Foto: Felix Gerlach

Kontaktperson

Johan Kjellnäs

Arkitekt SAR/MSA
+46 480 45 66 55

AIK-shopen

Där råhet möter passion och kärlek
Inredning
Handel, Idrott
Uppdragsgivare: AIK, River
Uppdragsår: 2018
Byggaktör: Need+Mannerfeldt Group AB
Plats: Stockholm

På bästa läge i Friends Arena har Tengboms inrednings­arkitekter skapat en butik och mötesplats som varken är för laget eller för klubben AIK. Den är för dess supportrar. I AIK-shopen finner besökaren vardagsrum, museum och shop.

n26b4957 AIK-shopen

Hjärta och själ

Råsunda fotbollsstadion har sedan den byggdes 1937 varit AIK:s hjärta och själ. När stadion revs 2013 fick laget en ny hemmaplan på Friends Arena. Våren 2018 fick Tengbom i uppdrag att skapa en ny identitetsstark mötesplats – en supportershop – i bästa läge i Arenabyggnaden en stenkast från Mall of Scandinavia.

n26b5185 AIK-shopen
Tre läktarplatser i original från Råsunda är numera sittplatser i AIK-shopen för den som vill prova skor.
n26b5002 AIK-shopen
Nostalgiska föremål berättar om klubbens historia.

En känslosam process

Det blir många känslor att hantera när man jobbar nära sin målgrupp. Speciellt när denna är engagerade och passionerade fotbollssupportrar som lever för färgkombinationen svart och gult. Den stolthet som finns för klubben och laget omvandlades till projektets kärna. En plats där den långa tradition som fanns på Råsunda sitter ”i väggarna” men samtidigt en plats där morgon­dagens konsumtions- och behovsmönster möts.

”Dagens konsument är väldigt påläst och förberedd. Ska man besöka en fysisk butik måste det finnas ett mervärde. Detta var utmaningen vi jobbade med och som resulterade i butikens hjärta.”

En metafor för kärlek

Butiken på 500 kvadratmeter är skapad kring AIK:s hjärta, en metafor för supportrarnas passion och hängivenhet, men också en fysisk gestaltning i rummet i form av en gradäng med sittplatser. Här, i supportrarnas gemensamma vardagsrum kan man kolla på gamla matcher, spana in nostalgiska föremål och se på när personliga matchtröjor trycks. Känslan av samhörighet och gemenskap har satt prägeln på detta rum.

n26b5052 AIK-shopen
aik in our AIK-shopen
Hjärtat konceptualiserades tidigt och blev en del av skisserna.

n26b5155 AIK-shopen

Ett tillåtande flöde i AIK-shopen

För att medge ett snabbt och smidigt försäljningsflöde och en möjlighet för personalen att interagera med supportrarna blev även kassorna placerade i mitten. Resultatet är en butik som alltid bidrar till en befolkad och trevlig hemkänsla – även utanför matchdagar.

n26b5177 AIK-shopen

Känsla för material

Materialvalen i AIK-shopen är baserade på en känsla av råhet, äkthet och urbanism. Råa material med rå framtoning, kan man säga. Färgskalan är inte otippat svart och gul, men även med inslag av guldstänk. Gultonat glas, träfibergolv och betong bidrar till en sportig och urban upplevelse.

AIK-shopen

Kontaktperson

Nadia Tolstoy

Inredningsarkitekt och trendanalytiker
+46 851 81 94 56