Avion Shopping

Det tredje vardagsrummet
Arkitektur, Inredning
Handel
Uppdragsgivare: Ikea Centres
Plats: Umeå
Uppdragsår: 2011-2016
Projekttyp: Shoppinggalleria
Byggaktör: Ikea Centers

Shoppinggallerior spelar en allt större roll i våra liv, våra städer och i vår kultur. I Umeå har vi ritat ett shoppingcenter med ambitionen att kunderna ska vilja återuppleva miljöerna om och om igen. Välkomna in i Avion Shopping.

På uppdrag av Ikano Retail, som senare bytt namn till Ikea Centres, har vi ritat gallerian Avion Shopping i Umeå. Gallerian ligger i anslutning till ett Ikeavaruhus, och shoppingcentret i Umeå är en av Ikea Centres 58 shoppingdestinationer runtom Europa.

Avion Shopping
Foto: Per Ranung

Det tredje vardagsrummet

Material och färger har fått vara naturliga, bland annat finns det stora inslag av askträ på paneler och golv. Vi har eftersträvat en typiskt skandinavisk känsla där interiörens kulörer går efter årstiderna.

Avion Shopping
Foto: Sanna Lindberg

”Handelsplatser är och har historiskt alltid varit viktiga för oss människor.”

Avion Shopping
Foto: Emma Nilsby

Inte en låda

Exteriören är förvisso en stor låda, det är ofrånkomligt. Men vi har velat stiga utanför konventionen av den typiska lådarkitekturen som så ofta dominerar handelsprojekt. Därför har vi, i samråd med Ikea Centres, tagit fram en fasad med sandwichelement i aluminium, varpå vi placerat en böljande dekorativ sträckmetall. Hur kommer vi då bort från ”lådan”? Jo, genom att jobba med släpljus uppifrån och ned bakom fasaden skapar vi en upplevelse av att byggnaden glittrar kvällstid och när den böljande formen framhävs får den ett mycket mer tredimensionellt uttryck.

– Vi är glada att vi fick till denna speciella och karaktärsfulla fasad. Det var lite av en chansning, eller förhoppning, från vår sida, men Ikea Centres var positiva till den, säger Emma Nilsby.

Det slutliga uttrycket kom vi fram till genom att göra en 1:1-skalmodell tillsammans med tillverkarna.

Avion Shopping
Foto: Per Ranung

Läge läge läge

En byggnad med bra logistik, där flödena av människor fungerar bra, skapar naturligt bra butikslägen. Vi har varit noga med att se till att varje butik syns och har möjlighet att uttrycka sin närvaro.

”Handelsplatser är och har historiskt alltid varit viktiga för oss människor. De är ofta dessutom mötesplatser, vilka vi på Tengbom lägger stor prestige i att skapa bra och funktionella. Gallerior är därutöver intressanta miljöer för oss att gestalta då det är platser alla har tillgång till, men som ändå inte riktigt är en del av det offentliga rummet. Vi har därför fokuserat på att skapa miljöer man vill umgås i länge, som bjuder in till spänning såväl som lekfullhet”, säger Emma Nilsby.

Kontaktperson

Emma Nilsby

Kontorschef Malmö
+46406413143

Teamet bakom projektet

Namn Roll
Emma Nilsby Arkitekt SAR/MSA, Kontorschef Malmö
Christer Blomqvist Arkitekt SAR/MSA
Robert Lavelid Arkitekt SAR/MSA
Anders Nyström Arkitekt SAR/MSA
Sara Lundquist Arkitekt MSA
Mia Erlandsson Arkitekt MSA
Martin Pålsson Inredningsarkitekt SIR/MSA
Johanna Petersson Börner Arkitekt
Eva Sandberg Arkitekt MSA
Peter Nilsson Arkitekt
Jonathan Wolfe Arkitekt
Sanna Lindberg Arkitekt MSA
Fajer Wennerberg Arkitekt