Kikås Upcycling-galleria
Återbruk och cirkulär ekonomi i MölndalTengbom har i samarbete med Mölndals Stad tagit fram ett koncept för en återbruksgalleria där cirkulär ekonomi ringar in hela verksamheten. Hej Kikås Upcycling-galleria.
Mölndal stad har ett ambitiöst mål att dramatiskt minska avfallet i kommunen till 2022. Återbruksgallerian är även ett led i detta, där besökare kan få kunskap om återvinning och återbruk. Målet för Tengbom har därför varit att synliggöra återbruksprocessen genom ett engagerande och interaktivt besök som i längden kan påverka köpbeteenden. Här skulle besökaren i praktiken både kunna se och känna på det råmaterial som blir förädlat till nya produkter. Förhoppningen är att denna transparenta presentation slutligen kan ge konsumenter en ökad förståelse för hela processen, från avfall till nya produkter.
Kikås Upcycling-galleria – ett helhetstänk
Genom att ta ett helhetsgrepp har vi därför skapat en attraktiv plats som utmanar uppfattningen om en återvinningscentral. Placeringen av den tilltänkta byggnaden agerar som en skärm mot återvinningsdelen av området. I kombination med en egen infart till gallerian skapar vi de bästa förutsättningarna för att attrahera besökare. Även byggnaden i sig andas återbruk och hållbarhet, då den till största möjliga del är tänkt att bli byggd av återbrukat byggmaterial.
Unikt för Kikås Upcycling-galleria är att gallerian ska inrymma verkstäder för ett antal företagare som både ska producera men också sälja sina alster på plats. Med andra ord finns hela verksamhetens kärna inom en radie av 75 meter. Mer cirkulärt än så blir det alltså knappast.
Hållbara val vinner i längden
Tengbom erbjuder ett brett utbud av hållbarhetstjänster från första idé till genomfört projekt.
Kontaktperson
Teamet bakom projektet
Namn | Roll |
---|---|
Anna-Maria Blixt | Arkitekt MSA |