Lines of Illusion

Lek med linjen
Design
Produktdesign
Uppdragsgivare:
Uppdragsår: 2018-2019

I ett unikt samarbete med Almedahls har Tengboms inredningsarkitekter tagit fram en textilkollektion med mönster där linjen är den gemensamma nämnaren.

Textilkollektionen Lines of Illusion är en serie tyger och mattor framtagna av arkitekter för arkitekter. Målet har varit att skapa en bredare palett för hur textilier kan nyttjas inom inredningsarkitektur, vilket Tengbom samarbetat med Almedahls för att undersöka och svara på.

– Textila material är ett grundläggande arkitektoniskt element. Utifrån ett arkitektoniskt perspektiv har vi kartlagt och utvecklat tankar kring materialet och dess möjligheter med målet att ta fram produkter vi själva vill jobba med i våra projekt. Linjen är alltid närvarande, vilket vi valt att uppmärksamma och hylla i dessa mönster, säger formgivarna.

Kollektionen bestående av fyra mönster är formstark i sin enkelhet, med ett uttryck som skiljer sig från standardprodukter. Mönstren är inspirerade av arkitektur samt framtagna med hänsyn till hur arkitekter arbetar.

– I mötena mellan material och linjer blir effekten att man upplever textilierna i etapper beroende på avståndet från vilket de betraktas. Alltså i linje med hur man upplever en byggnad eller ett landskap, säger Susann Wessely Gromark.

Stol på matta
Matta i mönstret Shift.

Textilierna i Lines of Illusion motsvarar krav och önskemål ställda utifrån ett arkitektoniskt perspektiv. Exempelvis kan de produceras i stor skala, beställas som metervara och är möjliga att anpassa för en mängd olika projekt tack vare en mångfald av uttryck i färg- och mönsterkombinationer.

Mönstren kallas Weave, Shift, Droplets och Topography och finns för närvarande som metervara i textil och matta.

 

Teamet bakom projektet

Namn Roll
Susann Wessely Gromark Uppdragsansvarig arkitekt
Anna Alriksson Inredningsarkitekt MFA
Daniel Lavonius Jarefeldt