Hötorgets tunnelbanestation

Ljus och lättorienterad mötesplats
Hötorgets tunnelbanestation
Arkitektur
Infrastruktur
Uppdragsgivare:
Plats: Stockholm
Byggaktör: Structor
Uppdragsår: 2011-2014

Hötorgets tunnelbanestation är en av Stockholms äldsta och öppnade den 26 oktober 1952. Vårt projekt, att utveckla stationen, ingår i ett större koncept som heter Mötesplats SL. Det är en långsiktig satsning för fler och mer nöjda resenärer. Flera av de mest trafikerade tunnelbanestationerna i Stockholm utvecklas nu till mötesplatser för både resenärer och boende runtomkring. Platser där man enkelt ska kunna uträtta vardagsärenden i en trygg och trivsam miljö.

Lätt att hitta och bättre överblick

Är du en av de 30 000 stockholmare som dagligen passerar Hötorgets tunnelbanestation? Då har du med all säkerhet märkt den förvandling som den centrala biljetthallen har genomgått de senaste åren. Vi har uppgraderat hall för ökad trivsamhet och service med tydligare karaktär. Transparens och genomsynlighet mellan butik och biljetthall, ljusa material och luftig utformning skapar en välkomnande, lugn och ren miljö för resenärer att vistas i.

Förbättrad överblick och mindre visuellt brus.

Den största utmaningen – och också det som kanske gör allra störst skillnad för oss som i många år irrat runt, runt i hallen i jakt på rätt uppgång – är den förbättrade överblicken, med mindre visuellt brus. Idag orienterar du dig snabbt och enkelt fram till var och en av de fyra trapporna som leder upp till respektive hörn av korsningen Sveavägen – Kungsgatan ovanför.

En plats för både resenärer och lokalboende

I biljetthallen finns det nya butiker och restauranger. Dessa vänder sig både till resenärer men också till andra förbipasserande och lokalboende. Det är en uttalad målsättning att varje station inom satsningen Mötesplats SL också ska bidra till att förstärka områdets lokala känsla.

Infrastrukturprojekt är spännande. Kika gärna HÄR om du är intresserad av liknande projekt som vi på Tengbom varit delaktiga i.

Kontaktperson

Mark Humphreys

Regionchef Stockholm
+46 8 412 53 43

Teamet bakom projektet

Namn Roll
Johann Stefansson Arkitekt SAR/MSA, RIBA
Karin Fröjd Arkitekt
Lukas Nachmens Amiri Arkitekt MSA
Marie de France Arkitekt
Marie Kreuger Arkitekt SAR/MSA
Mark Humphreys Regionchef Stockholm, Arkitekt SAR/MSA
Patricia Hahn Arkitekt
Rebecka Zelwak Arkitekt