Psykiatrins hus

Arkitektur som avdramatiserar psykisk sjukdom
Psykiatrins Hus Uppsala, Tengbom Arkitekter
Arkitektur
Vård & Forskning
Uppdragsgivare:
Plats: Uppsala
Uppdragsår: 2008–2012, invigning 2013
Yta: 34 000 kvm BTA
Projekttyp: Vårdbyggnad

Psykiatrins hus har blivit korad till ett av världens arkitektoniskt mest imponerande sjukhus. Utifrån visionen om en miljö med patienten i fokus, som samtidigt bidrar till att avdramatisera psykisk sjukdom, har vi utformat en byggnad där öppenhet och integration är centrala värden.

År 2007 vann vi prekvalificeringstävlingen om en ny byggnad för psykiatrisk vård och forskning på Akademiska sjukhusets område i centrala Uppsala. Med det nya sjukhuset ville Landstinget förbättra vårdprocesserna, skapa tydliga samband med den somatiska vården och integrera forskningen och undervisningen.

Psykiatrins hus, Uppsala
Foto: Kaspar Hammarling

Att avdramatisera psykisk sjukdom

Integrering för samverkan och bättre processer

Varje våningsplan har avdelningar för forskning, utbildning, sluten- och öppenvård, istället för att som traditionellt dela upp discipliner i olika byggnader. Arkitekturen bidrar på det sättet till att hjälpa verksamheten att utveckla nya samverkansformer.

Imponerande öppenhet

Tengboms Certifierade sakkunniga ser till att kraven på tillgänglighet möts och dessutom förhöjer helhetsupplevelsen.

Psykiatrins hus har utvecklats precis enligt vår vision, vilket är väldigt fint. Vi har inte behövt göra några förändringar från tävlingsbidrag till realisering, med resultatet att vi lyckats forma en hälsosam miljö som uppmuntrar till integrering.

Ljusa, öppna miljöer

Öppenhet var ett av våra ledord genom hela projektet. Resultatet är ett transparent sjukhus med en gemensam entré för både sjukvården och psykiatrin i ett våningsplan som är öppet för allmänheten. Här finns restaurang, bibliotek och auditorium. Omkring ett stort, överglasat atrium i byggnadens hjärta breder verksamheten ut sig i öppna planlösningar.

Psykiatrins hus är en enda sammanhängande huskropp, med lokaler fyllda av ljus från atriet och från två mindre gårdar. Öppenvårdsavdelningarna har fönster in mot staden och mot livliga miljöer, medan heldygnsvårdavdelningarnas fönster vetter ut mot slottsparken för att ge närhet till naturen och en vacker utsikt. Ovanpå sjukhuset finns en takterrass för avkoppling.

Psykiatrins Hus Uppsala, Tengbom Arkitekter
Foto: Åke E:son Lindman

Hyllad och iögonfallande arkitektur

Psykiatrins hus utnämndes till ett av världens arkitektoniskt mest imponerande sjukhus och hamnade på nionde plats när amerikanska Online Masters of Public Health listade ”The 30 most Architecturally Impressive Hospitals in the world”. Motiveringen beskrev Psykiatrins hus som en iögonfallande byggnad med en ljus och positiv miljö, som uppmuntrar till spontan interaktion. Sjukhusbyggnaden blev även nominerad i kategorin Health i World Architecture Festival Award 2011.

”Det är med stolthet och glädje vi ser att Psykiatrins hus rankas så högt upp på en internationell lista. Vi vet att Sverige ligger i framkant när det gäller vårdarkitektur. Vi har varit tidiga med att sätta patienten i centrum”, säger Christine Hammarling, arkitekt på Tengbom.

Titta gärna vidare på några av våra andra vårdprojekt!

Kontaktperson

Mark Humphreys

Regionchef Stockholm
+46 8 412 53 43

Teamet bakom projektet

Namn Roll
Christine Hammarling Arkitekt SAR/MSA, Segmentsansvarig Vård, Partner
Per De Mander Civilingenjör, Projektledare
Frida Larsson Arkitekt MSA
Martin Christiansen Arkitekt
Anita Gustavsson Arkitekt SAR/MSA
Anna Landén Arkitekt SIR/MSA
Joakim Grönlund 3D-Illustratör
Niclas Hedin Arkitekt
Camilla Lantz Arkitekt
Elin Olsson Arkitekt
Och väldigt många fler