Valtech

Moderna behov möter historia
Inredning
Kontor
Uppdragsgivare: Valtech
Uppdragsår: 2015–16
Plats: Kungsholmen, Stockholm
Projekttyp: Kontor
Byggaktör: Idé Design

En älskad gammal k-märkt fabrik och ett högteknologiskt samtidsföretag med en önskan om öppenhet och möten. Hur får man dem att fungera ihop? Vi såg utmaningen, men tvekade inte när Valtech kontaktade oss för en uppfräschning av lokalerna.

Lyhördhet är grundbulten i Valtechs företagsidé, de drivs av en genuin önskan om att förbättra sina kunders vardag. Nu var det dags för deras egen. Lokalerna på Kungsholmen i Stockholm är något av en utmaning. Den är gamla, k-märkta och bjuder på en uppsjö av tekniska svårigheter. Men Valtech vill sitta kvar, kärleken till den gamla myntfabriken är stor.
– De har en stark koppling till lokalerna och vi har som uppdrag att kontinuerligt uppdatera dem. De har option på alla rum i den gamla fabriken och vi har utvecklat ett koncept som vi successivt bygger vidare på, berättar inredningsarkitekten Magnus Lindgren.

Valtech
Foto: Per Ranung

Det första steget på vägen var Talangrummet där yngre förmågor ska kunna komma och umgås med företaget, bli förtjusta och vilja stanna kvar. Här bjuds på lekfullhet och avslappnad atmosfär. Sen följde labbet, där det ska finnas utrymme för att lämna det digitala, bli mer hands-on, använda papper och pennor, klippa och klistra. Sist i den här etappen presenterades kombinerade multifunktionsrummet som också är receptionen. Inspirationen hämtades från restaurangen runt hörnet, Mäster Anders.
– Det är deras favoritrestaurang och de ville ha samma känsla, förklarar Magnus Lindgren. Det skulle vara en restaurang och bar för avslappnade möten. De har runt 300 evenemang per år som de sker i den här lokalen. Tidigare fanns bara ett konferensbord, några stolar, en projektor och dålig belysning. Nu ville de ha en mer komplett mötesplats. De ska inte behöva springa iväg till något förråd eller hyra in bord och stolar. Rummet ska vara autonomt.

Inspiration från historia och omgivning

Den gamla fabriken medförde så klart inte enbart utmaningar utan var också utgångspunkten för flera av materialvalen. Den industriella känslan behöll vi, och mynten inspirerade till flera av metallerna i restaurangdelen: mässingsbord och koppardetaljer. Arkitekterna tog också inspiration av det rejäla valnötsträdet som växer på innergården.

– Det är verkligen jättefint. Det är gigantiskt, som ett tak över hela innergården så därför känns valnöt som ett klockrent val i detaljerna. Tidigare har vi satt grundkonceptet för hur vi vill gestalta lokalen och då har vi så klart tagit fasta på den före detta fabrikens karaktär.

 

Gott samarbete med oväntad kompetensutveckling som bonus

Det viktigaste för Magnus Lindgren och resten av inredningsteamet är att kunden blir nöjd och får lokaler som är funktionella och trivsamma. Och där har de lyckats: Valtech vill fortsätta samarbetet. De är gillar både de offentliga lokalerna och det lite hemligare labbet.

En rolig detalj är att Valtech blev så nöjda med restaurangdelen att vd:n skickade iväg alla 200 medarbetare på baristakurs för att de ska kunna få ut så mycket som möjligt av lokalerna.

– Ja, de brinner för sådana små detaljer. Det är fantastiskt! För oss är det självklart att jobba med kunden och inte mot dem. Vi jobbar med deras mål, inte med att skapa avtryck av oss själva. Vi ser fram emot ett fortsatt samarbete med Valtech. De trivs med oss och vi trivs med dem.

Kontaktperson

Michelle Longo

Studiochef Inredning
+46 841 06 96 38

Teamet bakom projektet

Namn Roll
Magnus Lindgren Arkitekt SIR/MSA
Filip Svensson Arkitekt
Ninna Helena Söderström Arkitekt MSA