Trollhättan stadspark
En makeover för Folkets parkTrollhättan stadspark har fått sig en makeover. Folkets Park blir nu en modern, trygg och mångsidig stadspark med utgångspunkt i parkens historia. Och inte minst, vacker.
– Vårt mål var att omvandla Folkets Park till en stadspark som känns inbjudande och funktionell för alla, säger Ludmila Sandqvist, landskapsarkitekt på Tengbom i Göteborg.
Den nya Stadsparken kom till genom att slå samman kulturhistoriska Folkets park med den angränsande ekparken Lunnen. En total renovering och upprustning genomfördes på platsen och första etappen av Stadsparken invigdes 2022.
En viktig aspekt under gestaltningsprocessen var att förstärka parkens funktion som samlingsplats samtidigt som dess kulturhistoriska arv bevarades. Detta genom att angöra en park som är tillgänglig för alla där flera olika aktiviteter attraherar en bredare målgrupp. Som besökare kan man idag umgås i både större och mindre grupper, koppla av, hänga eller leka på de stora vistelseytorna i form av gräsmattor, mötas vid entrétorget till parken med några vänner och njuta av blomrika planteringar, samt ta del av konserter och teaterföreställningar.
Återbruk och smart vattenhantering
Hållbarhet har varit i fokus hela vägen med Trollhättan stadspark. De gamla parksofforna har rustats upp och återanvänts.
– Vi använde material och lösningar som är både hållbara och snygga, berättar Ludmila. Genom att återanvända och tänka smart har vi skapat en park som är både miljövänlig och vacker.
Vi satsade på bra dagvattenhantering med genomsläppliga ytor av stenmjöl och stora planteringsytor. Vatten används som ett kreativt element, där dagvatten fördröjs i öppna system. Det finns en stor översvämningsrisk inom parken vid kraftiga regn. Därför ville vi reducera befintliga ogenomsläppliga hårdgjorda ytor, främst asfaltsytor. Växterna i parken är en blandning av traditionella och moderna sorter. De är valda för att blomma under olika säsonger och för att locka till sig såväl människor som pollinatörer.
– För att parken ska kännas levande året runt, både för människor och djur, valde vi växter som blommar vid olika tidpunkter.
Ludmila Sandqvist
Trollhättan stadspark – evenemangsflexibel
Parken har också fått ett nytt staket för att kunna hantera större evenemang. Entréerna och rörelsemönstret är nu designade för att få parken att upplevas öppen och välkomnande, även när det inte är evenemang på gång.
– Vi ville skapa en park som är flexibel och som kan användas på många olika sätt, avslutar Ludmila. Samtidigt var vår ambition att parken skulle vara en trygg och tillgänglig plats för alla, oavsett tid på året.