Nordstjärnan

Kontinentalt landmärke och sann arkitektlycka
Arkitektur
Boende & Hotell
Uppdragsgivare:
Plats: Karlskrona
Uppdragsår: 2014 -
Projekttyp: Bostadshus
Samarbetspartners: EVK Energi & VVS-konsult AB, SWECO Systems AB , Brand & Riskanalys AB

Högst upp på Möllebacken i centrala Karlskrona blir en exklusiv byggnad med arton vackra, välplanerade lägenheter uppförd. Nordstjärnan erbjuder en kontinental boendeupplevelse och fantastisk utsikt över både staden och skärgården. Här har vi verkligen fått möjlighet att satsa på genomgående kvalitet. Inifrån och ut.

Ett landmärke på Trossö, med urban och exklusiv känsla och högkvalitativa material. CA Fastigheter hade en tydlig vision när de letade arkitekt för något så ovanligt som ett helt nytt bostadsprojekt mitt i Karlskronas gamla stadskärna. Vi älskade direkt deras känsla för detaljer och vilja att skapa något unikt, och blev så glada när vi fick uppdraget. Genom vårt kontor i Kalmar kunde vi effektivt och genom daglig kontakt driva arbetet framåt.

Speciella förutsättningar – rationella lösningar

Uppdraget innebar att rita ett punkthus om åtta våningar med arton lägenheter i åtta olika utföranden, inklusive ett penthouse med direktentré via hiss. Samtliga har utblickar i flera väderstreck, med stora fönsterpartier, balkonger eller terrasser. Detaljplanen för den sluttande tomten krävde en reglerad volym och en av våra första utmaningar var att få ut så mycket som möjligt av fastigheten inom de snäva gränserna. Vi behövde också utveckla en rationell byggprocess, eftersom att det centrala och ganska trånga läget ställer specifika krav gällande till exempel transporter och ledtider.

Nordstjärnan
Illustration: Tengbom

Tegel som kan hängas på fasaden

Genom hela gestaltningsprocessen har vi arbetat fram lösningar med hållbara och kvalitativa material, ofta traditionella men i modern form. Vi klädde till exempel huset i glaserat, nyanserat skärmtegel som på kort tid kan hängas upp på fasaden – på dolda skenor. En sockelvåning i granitkeramik, den guldanodiserade plåten som täcker stora delar av penthouset och taket, samt balkongernas helglasade räcken, utgör vackra kontraster mot teglet.

Inredningskoncept med omsorg

Interiört har vi tagit fram allt från planlösning till inredningskoncept. Utgångspunkten har även här varit känslan för detaljer och äkta material, och att miljöerna ska återspegla husets arkitektur. Vi utformade stora ytor i en öppen planlösning för att ta tillvara på både maximalt ljusinsläpp och utsikt. Vi jobbade mycket med samspelet mellan de olika rummen, som förstärktes genom få material utvalda med omsorg. Köpare av de nya lägenheterna kommer att ha möjlighet att välja mellan två olika inredningskoncept. Båda har vi tagit fram med tidlösa, taktila materialval och integrerad teknik.

Nordstjärnan
Illustration: Tengbom

3D-illustrationer återger känslan för potentiella köpare

I projektet har vi också producerat 3d-renderingarna som ligger till grund för försäljningen av bostäderna. Våra illustrationer visar både hur Nordstjärnan kommer att se ut exteriört och som en del av stadsbilden i Karlskrona. Men även de interiöra miljöerna och inredningskoncepten.

Kontaktperson

Fredrik Genberg

Kontorschef Kalmar
+46 480 36 36 81

Teamet bakom projektet

Namn Roll
Fredrik Genberg Kontorschef Kalmar
Jan Arbman Byggnadsingenjör
Johan Kjellnäs Arkitekt SAR/MSA
Marie Dahlström Arkitekt MSA
My Tillback Byggnadsingenjör