Light Factory GBG, Södra Centrum

Framtidsboende i urban miljö
Arkitektur
Boende & Hotell
Uppdragsgivare: JM
Plats: Göteborg
Projekttyp: Bostadsområde
Uppdragsår: 2014-

Södra Centrum är en helt ny stadsdel som just nu växer fram strax utanför Göteborgs stadskärna. Vi vann två arkitekttävlingar inför planeringen av området, varav en innebar möjligheten att få rita ett nytt bostadshus med kommersiellt gatuplan för JM. Välkommen till Light Factory Gbg.

Den nya innerstadsdelen kommer att präglas av en nyskapande, hållbar och urban arkitektur. En viktig del i utformningen av Södra Centrum är att skapa en väl genomtänkt stadsmiljö som icke desto mindre kopplar ihop den nya stadsdelen med Göteborgs innerstad.

Light Factory
Illustration: Tengbom

Nyx eller Nova – vilket skulle passa dig bäst?

Light Factory Gbg består av 250 lägenheter ovanpå ett gatuplan med butiker, caféer och restauranger. Byggnaden är uppdelad i två delar, som vi också utvecklar med två olika bostadskoncept.

Nyx, nattens gudinna i grekisk mytologi, har fått ge namn till den lite råare delen av Light Factoy Gbg. Här finns öppna och yteffektiva lägenheter med industriell karaktär, där ettorna bland annat får en avskiljande vägg i galvaniserad sträckmetall mot sovplatsen, medan de större bostäderna får skjutdörrar mellan sov- och vardagsrum.

I Nyx samspelar industriella referenser med myshöjande element i form av sittfönster och delvis avskärmade sovplatser.

Nova – stjärna på latin – är namnet på det ljusare och mer stilrena konceptet i Light Factory Gbg. De flesta lägenheterna har till exempel genomgående planlösningar med ljusinsläpp från två håll, stora fönsterpartier och inglasad balkong eller uteplats.

Light Factory
Tillgång till dagsljuset från båda håll är en integrerad del av Novas planlösningar.

Framtidsboende med smarta funktioner

Light Factory Gbg blir ett bekvämt framtidsboende, utvecklat för en urban målgrupp av både unga vuxna och yngre äldre. Bostäderna är öppna, ljusa och rymliga med öppen planlösning och de boende blir erbjudna smarta funktioner som trådlös ljudanläggning i lägenheterna, bilpool och laddstation för elbilar. Förutom butiker och restauranger ska även gemensamma ytor som lounger och New York-inspirerade takterrasser fungera som naturliga mötesplatser.

Light Factory
Illustration: Tengbom

Urban arkitektur som syns och väcker intresse

Den urbana arkitekturen och stadspulsen går som en tydlig röd tråd genom hela Light Factory Gbg. Mot Mölndalsvägen och E6 är huset 120 meter långt och 10 våningar högt. Här skapar vi en väl genomarbetad exteriör som syns och väcker intresse. Ljussättning av byggnaderna integreras och samspelar samtidigt med gestaltningen.

Kika gärna HÄR om du vill se fler av våra bostadsprojekt!

Kontaktperson

Gunilla Haglund

Kontorschef Göteborg
+46 31 775 52 02

Teamet bakom projektet

Namn Roll
Hans Lindgren Arkitekt
Christofer Ödmark Arkitekt
Einari Kinnunen 3D-illustratör
Jerker Kryander Byggnadsingenjör
Karin Zetterberg Arkitekt SAR/MSA
Gunilla Gombrii Landskapsarkitekt LAR/MSA
Hannu Kettunen Byggnadsingenjör
Claire Rankin Arkitekt/Storkökskonsult
Linnea Henriksson Byggnadsingenjör
Carl Olofsson Byggnadsingenjör
Josefine von Bahr Byggnadsingenjör
Oskar Mangold Civilingenjör
Johanna Bender Byggnadsingenjör
Cecilia Bohm 3D-illustratör
Malin Leifsdotter Forsberg Arkitekt SAR/MSA, Tillgänglighetssakkunnig
Kajsa Åström Landskapsarkitekt