Mariedal
Förädlad konferensanläggning
På en höjd intill Munksjöns östra strand ligger Mariedal – en ståtlig grosshandlarvilla från 1850-talet som i dag används som konferensanläggning av Jönköpings universitet. När det var dags att rusta upp lokalerna var ambitionen att skapa en inspirerande miljö för moderna behov, och samtidigt vårda och lyfta fram fastighetens äldre kvaliteter.
En opolerad pärla på historisk mark. Högskolefastigheter i Jönköping var väl medvetna om vad de hade att förvalta vid Munksjön. Mariedal uppfördes på 1800-talet som lantställe åt grosshandlare Westman och hans familj. Fastigheten är attraktiv genom sina anor och sitt läge. Men tiden hade satt sina spår, inte bara genom slitage, utan också genom de gradvisa renoveringarna som skett genom åren och gett byggnaden en lapptäckesartad känsla.
När det nu åter var dags att förnya ville man ta ett helhetsgrepp, och lyfta upp de ursprungliga kvaliteter som fanns i fastigheten. Tengbom fick uppdraget att restaurera och inreda lokalerna för moderna behov. Uppdraget innebar en utmaning, där vi bland annat skulle tillgänglighetsanpassa lokalerna, samtidigt som vi ville återskapa en klassisk stil med äldre material och en enhetlig känsla.

Målet? Att ta ett ordentligt formgrepp och med tydliga penseldrag förvandla en rätt trött och sliten inredning till en positiv upplevelse. Vi gjorde många speciallösningar, och fick även improvisera fram lösningar under byggnationen, allt eftersom beställaren upptäckte nya behov.
Modern inredning med estetik som blickar bakåt
Vi beslutade tidigt att fokusera på estetiken från den era då byggnaden hade genomgått sin mest omfattande renovering, kring 1912. Inspiration valde vi att hämta från signaturer som Waldemarsudde och Ellen Key. Rummen färgsattes med mustiga kulörer och tapetserades med brokiga växtmönster. Utifrån vårt färgförslag tog Statens konstråd fram passande konst till lokalerna. I hallen hänger till exempel en impressionistisk oljemålning vars uttryck förstärkts av den mörka färgsättningen.

Varje rum fått sin egen karaktär: i den övre salongen råder lugna och svala toner, med textiler i mörkblå och plommon; i köket fick väggarna en terracottakulör och ett diagonalt schackrutigt linoleumgolv.
Specialritade detaljer fulländar intrycket
För att få till den rätta känslan specialritade vi vissa karaktärsmöbler, som exempelvis blomstertrappa, staffli till digitalskärm och ett vitrinskåp med nätfönster. Sedan tillkom även diverse små produkter, när man insåg att bland annat de befintliga ljusstakarna, papperskorgarna, dörrstoppen och dukarna inte alls passade in.

Form och funktion för framtiden
Hållbarhet har också funnits med som värdering i arbetet med Mariedal. Utöver att välja naturmaterial och miljömärkta möbler, jobbade vi mycket för att titta på vad som gick att återanvända. Vi prioriterade ombyggnationer av tongivande, publika delar, och bevarade befintliga byggdelar som var i okej skick. Ur hållbarhetssynpunkt är det inte försvarbart att riva ut fungerande apparatur, ventilation, golv och liknande.
Även stilmässigt kan man tala om hållbarhet. Inom högskolesektorn har man inte råd att byta kostym alltför ofta och följa inredningstrender. Därför valde vi produkter som vi tror är både tidlösa och funktionella.
På Mariedal handlade mycket om att förädla det gamla och med ganska små medel skapa stor förändring, både i estetiken och funktionaliteten.

Arbetet skedde i nära samarbete med beställaren och byggaktören. Det var en kreativ och spännande process för alla inblandade, berättar inredningsarkitekt Ulrika Tjernström.
– Jönköpings universitet hade höga ambitioner för Mariedal, men var vana vid de standardlösningar som brukar användas i högskolesektorn. Vårt inredningskoncept stack ut från det, men de omfamnade det totalt. Byggaktören i sin tur fick en utmaning i att skapa alla de hantverksmässiga detaljerna som lokalerna krävde.
Tengbom är stolta över att få ha varit del av en förhoppningsvis lång förädlingsprocess. En process som påbörjats i de kvarvarande historiska fastigheter runt den centrala insjön i Jönköping.