Tengboms Uppsalakontor

Två kontor blev ett – med 90 procent återbruk
Arkitektur, Inredning
Kontor
Uppdragsgivare:
Fastighetsägare: Atrium Ljungberg
Entreprenör: Mellanborg Bygg AB, Engbergs måleri AB
Uppdragsår: 2019
Yta: 1540 m2
Samarbetspartners: Rekomo, Senab, Stadsbud, Stadsmissionen, TreCe, Bjerking

Hur schysst kan ett kontor egentligen bli när man drar återbruk till sin yttersta spets? Teamet på Tengboms Uppsalakontor vet. Med dubbla inredningsuppsättningar och ambitionen att skapa ett innovativt, samskapande och flexibelt kontor lyckades de slå ihop två kontor och samtidigt bli återbrukshjältar.

När det anrika arkitektkontoret Werket Arkitekter AB 2018 blev ett med Tengbom började jakten på ett större gemensamt kontor. Flyttkartongerna rullade snart iväg till Forumkvarteret i hjärtat av centrala Uppsala hos fastighetsägaren Atrium Ljungberg. Nu stod inredning på agendan – med målet att återbruka så mycket som möjligt utan att tumma på vare sig teknik eller design.

Tengboms Uppsalakontor
Foto: Christoffer Skogsmo, Tengbom

Ett inredningskoncept som speglar värderingar

Inredningskonceptet utgick från Tengboms värdegrund: humanism, inkludering, kollektiv intelligens och ständig utveckling. Kontoret skulle andas omtanke om miljö och människa. Inspirera och uppmuntra till hållbara beteenden och innovation.

Tengboms Uppsalakontor
Foto: Christoffer Skogsmo, Tengbom

Hållbarhet och återbruk i ting

Inredning och möbler som skulle kunna bli återanvända och integrerade i det nya konceptet specificerades, och även det man behövde komplettera med. En stor mängd egen inredning återbrukades medan rekonditionerade möbler köptes in från Rekomo, Senab och TreCe.

Samtliga leverantörer som vi anlitade hade en stark miljöprofil. Inredning som inte kom till användning köpte Rekomo upp eller så skänkte vi bort detta i samarbete med Stadsmissionen.

Miljö för välmående och effektivitet

Kontorets planlösning är öppen, oväntad och inkluderande. Med hjälp av tydliga rum i rummen och också med stor variation av miljöer att vistas och arbeta i, är det lite av en upptäcktsfärd att strosa runt på Tengboms kontor i Uppsala.

Samskapande ytor är centralt placerade i lokalen för att främja kreativa processer. Andra mer relaxade ytor öppnar upp för spontana möten och samtal. Tanken är att medarbetarna ska kunna välja arbetsplats utifrån det uppdrag de för tillfället jobbar med.

Mixen av inredning ger en ombonad och välkomnande atmosfär, och det känns tydligt att här möter historien samtiden på ett dynamiskt men harmoniskt sätt.

Tengboms Uppsalakontor
Foto: Christoffer Skogsmo, Tengbom

Tengboms Uppsalakontor – resultatet?

En bubblande mötesplats med principen ”Inga principer” och ett facit som samtidigt vittnar om en återbruksgrad på 90 procent.

1 bilresa runt jorden mindre
Istället för att köpa in nya skrivbord köpte Rekomo upp de äldre stora skrivborden och levererade istället begagnade flexibla elstativ och recyklade skrivbordsskivor. En bilresa runt jorden räknat i CO2-utsläpp sparades in.

Kontaktperson

Sofia Lewén

Kontorschef Uppsala
+46 766 39 47 72

Teamet bakom projektet

Namn Roll
Claudio Mihel IT/Teknik
Eva Brännvall Inredande projektledare
Ida Ahlgren Inredningsarkitekt
Marianna Klinga Arkitekt
Owjan Pourmetrahi IT/Teknik