Neurodesign för välmående – nytt inredningskoncept hos United Spaces

Hur kan neurodesign och biofilisk design ge ett bättre arbetsliv? Tillsammans med United Spaces utvecklade vi ett inredningskoncept där vetenskap och estetik kombineras för att främja både fokus och välmående.

neurodesign
United Spaces Waterfront Building. Foto: United Spaces

Visionen bakom konceptet är kontorsmiljöer som inte bara stärker produktivitet utan också aktivt bidrar till att medarbetarna mår bra. Med naturliga material, växtlighet och anpassade ljus- och ljudnivåer formas en arbetsmiljö där både kropp och sinne kan trivas.

— Vi har tagit ett helhetsgrepp på inredningen för att stödja både återhämtning och kreativitet, berättar Nadia Tolstoy, gestaltningsledare och inredningsarkitekt på Tengbom. Inredningen på United Spaces bygger på forskning som visar att naturliga inslag såsom materialval och växtlighet minskar stress och förbättrar kognitiva förmågor.

I närvaro av naturen

neurodesign
Foto: United Spaces

I pilotprojektet Waterfront Building tog vi fram särskilda zoner som möter olika arbetsbehov- från samarbetsvänliga mötesytor till lugna avdelningar för fokuserat arbete. Zonerna är färgsatta för att förstärka sina respektive funktioner med färgtoner som stimulerar socialt samspel och återhämtning. Biofilisk design är en bärande komponent – grönskande gläntor och växttäta zoner kombinerat med gröna undertak för att dämpa ljud lockar fram en inomhusmiljö där naturen upplevs närvarande i varje hörn. För att råda bot på vintermörkrets effekter finns ett mötesrum med integrerad ljusterapi som ger en välbehövlig energiboost och hjälper mot trötthet.

— Utöver det här har vi inrett ett workshoprum särskilt för kreativa processer. Rummet går i en varm färgskala som bidrar till positivitet och inspiration, berättar Nadia.

Vila dig i form

Ett vilrum är utformat för att ge möjlighet till kortare vilopauser under dagen. Här är belysningen mjuk och dämpad, rummet är ljudisolerat och atmosfären är avslappnande och stöttar återhämtning – något som forskning visar kan stärka fokus och kognitiva prestationer.

Gestaltningsprinciperna märks även i mer oväntade delar av arbetsplatsen, som i toaletterna. Här förstärker fågelkvitter och växtinslag känslan av att kunna ta en kort paus från vardagens tempo.

— Att skapa rätt förutsättningar för både effektivitet och välbefinnande ligger oss varmt om hjärtat, säger Nadia. Vi vet hur mycket en genomtänkt arbetsmiljö kan påverka. Det ser vi också i vårt eget kontor i Stockholm där biofilisk design är en del av vår arbetsvardag.

Vad är neurodesign?

Neurodesign innebär att designa platser med hjärnans välmående i fokus. Det handlar om att medvetet välja naturmaterial, växtlighet och lugnande färger samt justera ljus och ljud för att forma en harmonisk miljö. Studier visar att människor mår bättre i rum med naturliga inslag, samtidigt tillbringar vi omkring 90 procent av vår tid inomhus. Med neurodesign kan arbetsplatser göras trivsamma, funktionella och ge oss bästa möjliga förutsättningar för den moderna arbetsdagen. Vad kan ens vara viktigare såväl för medarbetare som arbetsgivare?

Vill du prata design för hjärnan?
+46 851 81 94 56