Kvarteret Lagern

Stjärnskott lyfter Råsunda
Landskap
Park & Lek
Uppdragsgivare:
Plats: Kvarteret Lagern i Solna
Uppdragsår: 2017-2022
Fotograf: Jansin & Hammarling

Platsen där Råsunda fotbollsstadion stod för tio år sedan är nu förvandlad till ett torgstråk för de som bor och arbetar i området. En viktig och iögonfallande del är konstverket Stjärnskott av konstnär Sophie Tottie 

Kvarteret Lagern
Parkstråket möter torget – en lugn och trivsam miljö.

Kvarteret Lagern består av ett parkstråk och ett torgområde. Parken, som byggdes först, löper parallellt med såväl Frösundaleden som Tvärbanan och ambitionen här var att hitta fram till en inbjudande lugn och trivsam miljö med grönska och blommor. 

– Vi ville skapa en vacker plats där människor som passerar uppmuntras att stanna till. De ska kunna slå sig ned på en bänk och njuta av solen och omgivningen en liten stund, säger landskapsarkitekt My Ekman på Tengbom.  

Vattenkonst på torget bjuder in till lek.

Skärmar i laserskuren plåt, där växter klättrar, hjälper till att bilda rum och tar därmed ner skalan på området. Omsorgsfullt placerad belysning inger trygghet medan möblerna i trä och markbeläggningen ger en trivsam känsla. En känsla som står i kontrast mot hårdheten i de moderna byggnaderna och infrastrukturen runt omkring.  

Stjärnspäckat konstverk i Lagern 

Torgstråket omfattar ett centralt torg med konst och vattenkonst, trappor, murar och planteringar och också en lekplats. Konstverket Stjärnskott utgör en teckning som sprider sig över torgstråket och består av små gatstenar av olika stensorter med infällda texter, vatten, stjärnor och ett solur i brons.   

En stjärna kan vara mycket. Kanske en fotbollsstjärna under de olympiska spelen som spelades på Råsunda IP 1912. Eller en filmstjärna som Greta Garbo som en gång spelade in film här, i Filmstaden i Råsunda. Det blir återspeglat i konstverkets budskap i den böljande stensättningen.   

Södra delen av torgstråket.

Konstverket Stjärnskott är framarbetat av konstnär Sophie Tottie och utfört i samarbete med arkitekt Aron Fidjeland. Stjärnskott är samordnat med Tengbom samt uppfört av Solna stad i samverkan med Fabege. 

Ett torg ska kunna erbjuda många funktioner men också fungera för alla sinnesstämningar.

Regnbäddar för skyfall 

Torgstråket norrut består av en gatumiljö mellan ett nytt bostadskvarter, en skola och förskola. Här finns murar, sittplatser och planteringar.   

Jorden under stråket har kapacitet för stora mängder vatten. Planteringar och träd drar nytta av regnbäddarna och hjälper till att ta upp nederbörd samtidigt som de skapar ett bättre lokalklimat. 

Passagen mellan torg och tvärbana i Kvarteret Lagern.

Kontaktperson

My Ekman

Landskapsarkitekt LAR/MSA
+46 8 410 354 95

Teamet bakom projektet

Namn Roll
Agnetha Meurman Uppdragsansvarig arkitekt
Dafni Sarakinis Medverkande arkitekt
Jenny Thyberger Handläggande arkitekt
My Ekman Uppdragsansvarig arkitekt