Gasklocka #2

Kulturscen i Hjorthagens gamla gasklocka
Arkitektur
Kultur
Uppdragsgivare:
Uppdragsår: 2017-
Var: Hjorthagen, Norra Djurgårdstaden
Projekttyp: Gästspelsscen för musikaler, konserter, event, kongresser, tv- sända galor mm

På uppdrag av Stockholms Stads exploateringskontor har Tengbom gjort ett förslag på att förvandla Gasklocka 2 i Hjorthagen till en state of the art-kulturscen med bankettsal. Konceptet – en box i boxen – ska ge framtida besökare en rumsupplevelse utöver det vanliga.

Gasklocka
Gasklocka #2 till vänster

Hjorthagen utanför Stockholm är ett område under storskalig utveckling. Från otillgängligt industriområde kommer däremot platsen inom en snar framtid vara hem och vardag för omkring 15 000 nya invånare. Projektet i stort omfattar cirka 6 000 lägenheter och 100 000 kvadratmeter lokalyta.

2017 tog Tengbom hem ett anbud och fick därav förtroendet att rita en internationell gästspelsscen i Gasklocka 2. I denna gasklocka som numer går under namnet Gasometer ska 2 300 besökare kunna njuta av allt från konserter, musikaler till teateruppsättningar i absolut världsklass. Högst upp i klockan på boxen placerar vi dessutom en bankettsal för 1 000 sittande gäster.

Gasklocka
Gasklocka #2 till vänster i vinterskrud
Gasklocka
Arkitekt Jan Izikowitz i Gasklocka #2

Den unika och byggnadsminnesmärkta gasklockan blev ritad av Ferdinand Boberg 1899. Originalskicket exteriört kommer att bevaras. Men väl inuti i klockan väntar spektakulära rumsupplevelser där musikboxen bokstavligen upplevs sväva i det fria, väl innesluten av en yttre box. Genom att stapla publiken på höjden i tre våningar får man in maximalt antal åskådare. Samtidigt får akustiken de bästa förutsättningarna och publiken kommer garanterat att få uppleva något utöver det ordinära.

Gasklocka 2 ingår i detaljplanen Gasverket Västra som även innehåller museum, skola, förskola, idrottshall och kontor.

Här ligger Gasklockorna i Hjorthagen

Kontaktperson

Mark Humphreys

Regionchef Stockholm
+46 8 412 53 43