3 snabba om arkitektur som förenar vård och välmående

På Tengbom har vi en lång tradition av att forma sjukhusmiljöer som både uppfyller funktionella krav men också skapar trygga och hälsofrämjande miljöer för patienter och personal. Ett av våra senaste projekt, Ersta sjukhus, är ett fint exempel på det. Vi tog ett snack med Ana Gejo Krstic, arkitekt på Tengbom som arbetar med vårdarkitektur, om hennes insikter kring vad som gör ett vårdprojekt extra lyckat.

Ersta sjukhus terrass. Arkitektur vård och välmående.
”Här ska patienten kunna sträcka ut handen och smaka på ett smultron”. Foto: Felix Gerlach

Hej Ana! Vilka är de viktigaste komponenterna när det gäller att kombinera funktion och en trygg, hälsofrämjande miljö i vårdarkitektur?

 

Ana Gejo
Ana Gejo Krstic, arkitekt inom vårdarkitektur på Tengbom

— Att gestalta en sjukhusbyggnad innebär att hantera en hög nivå av teknisk och logistisk komplexitet. En av de stora utmaningarna är att balansera funktion och mänsklighet. Sjukhuset ska fungera som en maskin i bakgrunden, men det är lika viktigt att skapa en inbjudande och mänsklig miljö för patienterna, förklarar Ana.

Bland de många vårdprojekten på Tengbom lyfter Ana fram Ersta sjukhus, som hennes kollegor har arbetat med. Tillsammans med beställaren har man lagt stor vikt vid att minska stress och skapa lugn, något som enligt studier kan korta vårdtider för patienter och minska behovet av medicinering. Patientrummen är utformade med ett tydligt patientperspektiv där tekniken tonas ner för att ge plats åt mjukare, mer mänskliga värden. Här spelar även konsten en central roll – integrerad i miljön för att ge patienterna en känsla av lugn. Den här strategin är inte bara estetisk utan också terapeutisk, eftersom forskning visar att konst i vårdmiljöer faktiskt kan ha en läkande effekt.

— Vi arbetar ofta med konsten som en del av gestaltningen. I vårt projekt med ombyggnaden av Södersjukhusets byggnad 17 och 18 har vi också integrerat konst tidigt i processen och valt att placera den inne i vårdrummen. Där når den verkligen patienterna, säger Ana.

Personalens välbefinnande är lika viktigt

Ana betonar också hur viktigt det är att stötta personalens arbete genom god arkitektur. Gestaltningen ska minimera stress och optimera arbetsflöden, vilket i sin tur förbättrar vårdkvaliteten.
— Det är viktigt med korta avstånd mellan olika enheter och tydliga flöden för att underlätta det dagliga arbetet och främja en god arbetsmiljö, säger Ana. På Ersta sjukhus erbjuder personalvåningen, med panoramautsikt över Stockholm, en lugn oas där personalen kan återhämta sig.

Ersta sjukhus matsal. Arkitektur vård välmående
Ersta sjukhus. Foto: Felix Gerlach

Vårdmiljöer med naturen som läkande kraft

En annan viktig aspekt i arbetet med Ersta sjukhus är integrationen av naturen.

— Med genomtänkta grönområden och ljusa, luftiga utrymmen med stora fönster får både patienter och personal tillgång till läkande miljöer. Forskning visar att natur och dagsljus har en positiv effekt på återhämtning och välmående, säger Ana.

Ersta sjukhus öppnar dörrarna under Open House Stockholm 2024

Vill du uppleva Ersta sjukhus, framröstad till Årets Stockholmsbyggnad 2024, på nära håll? Under festivalen Open House Stockholm får allmänheten möjlighet att upptäcka byggnadens innovativa design och läkande miljöer. Teamet från Tengbom kommer att vara på plats för att berätta mer om projektet. Läs mer här.

Vill du prata vårdarkitektur?
+46 708 79 99 28