Utforska Stockholms dolda pärlor under Open House Stockholm 2024
Nyfiken på att kika in bakom fasaden? Under festivalen Open House Stockholm 2024 får du gratis tillgång till några av stadens mest spännande byggnader och platser. Kom och inspireras och lär dig mer om hur Stockholm utvecklas!
Vi surrar med Niklas Svensson, ordförande för Open House Stockholm 2024 och affärsutvecklingschef på Tengbom.
Vad är du mest stolt över i årets Open House?
– Årets tema är tillgänglighet och inkludering, och jag tycker verkligen att årets program lever upp till det. Vi har också fler utställare än tidigare, många som vi jobbat på i flera år och som äntligen är med i programmet.
Vilka byggnader och platser kan man besöka i år? Några nya tillskott?
– Byggnader som annars är stängda för allmänheten är alltid poppis, som Reaktorhallen på KTH, Wenner-Gren Center och Kungliga Väntsalen. Festivalen erbjuder öppet hus, guidade visningar och stadsvandringar – det finns något för alla! I år vill jag särskilt tipsa om att besöka Kista och ta del av Kistas omvandling, söndag 6 oktober. Där har vi stadsvandring, det blir utsikt från 25 våningen i Kista Science Tower, besök på stora kontorsytor som blivit hotell och avslut i Ormen Långe, tidigare IBM:s huvudkontor.
Vilka Tengbomprojekt kommer att visas?
– Vi visar vårt stockholmskontor och Östermalmshallen. Dessutom har vi varit inblandade i flera byggnader som andra utställare visar, bland annat Midsommarkransens skola, Ersta sjukhus och Sofiahusen på Renstiernas gata.
Hur bidrar Open House Stockholm 2024 till hållbar stadsutveckling?
– Genom att öppna dörrarna till annars stängda byggnader första helgen i oktober varje år, ger vi människor en chans att förstå hur staden utvecklas, och väcker engagemang för hållbar stadsutveckling. När man ser platserna på nära håll är det lättare att förstå hur arkitekturen bidrar till mer hållbara och levande miljöer. Vi skapar en bredare dialog och gör fler delaktiga i hur vi tillsammans kan forma framtidens stad.
Hur kan Open House främja större dialog mellan arkitekter, samhällsplanerare och invånare?
– Festivalen ger folk en chans att möta arkitekterna och samhällsplanerarna bakom stadens miljöer, vilket annars kan vara svårt. När vi öppnar dörrarna till olika byggnader, bjuder vi också in till samtal om hur staden kan bli bättre, och det utbytet är viktigt för att förstå vad invånarna faktiskt behöver och vill ha.
Vad hoppas du att besökarna tar med sig från årets festival?
– Jag hoppas att de lämnar med inspiration och en nyfikenhet på hur vår stad formas. Kanske ser de sin omgivning med nya ögon och känner stolthet över vad Stockholm har att erbjuda. Förhoppningsvis väcker det också tankar om hur vi kan bidra till en mer hållbar och inkluderande stad.