Stjärnorps slottsruin
Land mellan arkitektur och restaureringStjärnorps slottsruin är inte bara ett viktigt kulturarv utan också ett fint exempel på hur nutida arkitektur kan stärka och lyfta fram historiska byggnader. Projektet där Erik Wikerstål på Tengbom är ansvarig arkitekt har hyllats för sin känsliga balans mellan bevarande och förnyelse.
Sedan 1789 hade Stjärnorps slottsruin strax norr om Linköping stått oskyddad efter en förödande brand. Nu har det genomgått en omfattande restaurering och modernisering för att förhindra ytterligare förfall och för att säkra slottsruinen för framtiden. I dag är Stjärnorps slottsruin en viktig del av Östergötlands kulturmiljö och besöksnäring.
Prisad hantverksskicklighet
Uppdraget med Stjärnorps slottsruin har fått stor uppmärksamhet och tilldelades 2023 Östergötlands Arkitekturpris. Motiveringen löd: ”… det utforskar gränslandet mellan restaurering och arkitektur och hur vi förhåller oss till vårt kulturarv”. Och visst är det så, restaureringen har haft en enormt hög ambitionsnivå och hantverksmässig skicklighet där varje detalj har genomförts med stor omsorg och hänsyn till historien.
— Arbetet med Stjärnorp handlar om mer än att bevara murar och byggnadsdelar. Det handlar om att skapa en upplevelse och ge slottsruinen nytt liv – utan att förlora dess historiska karaktär.
Erik Wikerstål, ansvarig arkitekt
Skyddande tak och elegant interiör
Stjärnorps slottsruin har försetts med ett diskret inpassat tak som skyddar de historiska murarna utan att påverka den yttre estetiken. Inuti ruinen möts besökaren av en elegant interiör där moderna material som trä, cortenstål och glas lyfter fram de ursprungliga byggnadsdelarna. De stora fönsteröppningarna har fått individuellt utformade glaspartier som med imponerande precision anpassats till murarnas ojämna former. Mötet mellan historia och framtid blir ett påtagligt men subtilt samspel. Som den nyligen tillförda spiraltrappan i tornet och de genomtänkta detaljerna i cortenstål.
— Vi ville forma något som både känns samtida och samtidigt rotat i ruinens historia. Målet var att mötet mellan gammalt och nytt ska förstärka varandra, och jag är väldigt nöjd med resultatet, berättar Wikerstål.
God arkitektur gör kulturarv tillgängligt för fler
Restaureringen av Stjärnorps slottsruin är också ett exempel på hur god arkitektur kan öppna upp kulturhistoriska platser för fler människor. Genom varsamma ingrepp har ruinen fått en ny funktion som utflyktsmål. Redan nu lockar den fler nyfikna människor till området som får en inblick i hur hållbar restaurering kan fungera i praktiken.
— Vi hoppas att Stjärnorps slottsruin kan bli en plats där människor kan mötas och uppleva både det förflutna och nutiden på ett unikt sätt. Genom att säkra ruinen för framtiden ger vi också förutsättningar för framtida generationer att ta del av vårt gemensamma och viktiga kulturarv, avslutar Wikerstål.