Multiaktivitetshuset i Gällivare växer fram

Multiaktivitetshuset fortsätter ta form som en del av Gällivares samhällsomvandling, driven av gruvbrytningen i Malmberget. Projektet omfattar lokaler för kultur, bibliotek, utrymmen för sport och fritid samt en badhusdel. Nyligen nåddes en viktig milstolpe – provtryckning av bassänger för äventyrsbad, undervisningsbassäng och 25-metersbassäng.

Multiaktivitetshuset Provtryckning av simbassäng
Provtryckning av simbassäng i Multiaktivitetshuset. Fotograf: Anette Waara

— Vi fyllde bassängerna och lät dem stå i fem dygn för att se om det uppstod något läckage. Två av bassängerna klarade testet utan problem men en av bassängerna behöver vi åtgärda ytterligare, berättar Tengboms projekteringsledare Jonas Jakobsson. Åtgärderna väntas ske när vädret tillåter eftersom provtryckning inte ska utföras när det är för kallt utomhus.

Byggnationen är uppdelad i flera delentreprenader där vissa grund- och betongarbeten redan är färdigställda. Projektet har dock drabbats av förseningar på grund av pandemin, överprövningar i upphandlingen och prisökningar på material. Planen är att inviga byggnaden 2028. Trots utmaningarna är Multiaktivitetshuset ett projekt som får stor uppmärksamhet, mycket tack vare sitt breda utbud av funktioner. Förutom ett badhus kommer huset bland annat innehålla sporthallar, bibliotek, blackbox, restaurang, bio, dans, fritidslokaler, bowling, skatepark, klätterväggar, brottning, kampsport, kulturskolan och replokaler för musik. Ett multiaktivitetshus helt enkelt.

— Vi har jobbat hårt med att integrera många olika aktiviteter under ett och samma tak. Öppenhet mellan de olika verksamheterna i huset ska bidra till att det blir en viktig samlingsplats för hela Gällivare, förklarar Jonas.

Prisvinnande samarbete

MultiaktivitetshusetJonas Jakobsson
Jonas Jakobsson

Jonas har tidigare varit projekteringsledare för två andra stora projekt i Gällivares samhällsomvandling: kommunens nya gymnasieskola Kunskapshuset och is- och evenemangsarenan Isborgen. Två byggnader som båda är nominerade till Sveriges Arkitekter Övre Norrlands arkitekturpris 2024.

— Det känns fantastiskt att både Kunskapshuset och Isborgen har fått ett så fint erkännande. Det visar att vi har lyckats skapa byggnader som inte bara fyller sin funktion, utan som också har ett stort arkitektoniskt värde, säger han.

Från MAF till Tengbom

Jonas Jakobsson har gedigen erfarenhet som projekteringsledare inom arkitekt- och husbyggnad och har varit verksam hos MAF Arkitektkontor sedan 1991 – ett av Sveriges äldsta arkitektkontor. År 2023 förvärvades MAF av Tengbom och blev därmed en del av Tengboms kontor i norra Sverige.

— MAF har en lång historia och ett starkt varumärke i norra Sverige, berättar Jonas. Det är viktigt att vi tar tillvara på den lokala expertisen samtidigt som vi nu har fördelen att vara en del av ett större kompetensnätverk med Tengbom.

Multiaktivitetshuset
Visualisering av Multiaktivitetshuset

Samarbete över gränser och discipliner

I Multiaktivitetshuset samarbetar Tengbom med den kanadensiska arkitektfirman Michael Green Architecture som är kända för sina stora träbyggnader.

— Det är inspirerande att arbeta med olika kulturer och kompetenser. Samarbetet med Michael Green har verkligen lyft projektet och gett oss nya perspektiv, förklarar Jonas.

Att samarbeta med andra aktörer ser Jonas som en stor fördel i större projekt. Kunskapshuset, som prisats för sin gestaltning, utvecklades till exempel i nära samarbete med Liljewall arkitekter.

— Det var ett otroligt givande samarbete. Att kombinera olika arkitektkontors styrkor som vi gjorde med Liljewall i Kunskapshuset ger möjlighet att skapa ännu starkare och mer utvecklade projekt, berättar han. Samarbeten mellan olika företag gör att vi kan ta tillvara på fler idéer och kompetenser. Det resulterar i ännu bättre lösningar och starkare projekt.

Nästa steg

För närvarande väntar projektet på att delentreprenaden ska komma på plats.

— Vi hoppas kunna påbörja entreprenadarbetet med den sista delen av byggnaden till våren 2025, så att vi kan hålla tidsplanen och slutföra projektet 2028, säger Jonas. Den senaste överprövningen har försenat bygget med ytterligare ungefär ett år men optimismen och engagemanget för projektet är fortsatt lika starkt.

Med Isborgen och Kunskapshuset nominerade till arkitekturpriset och en ny fas på väg att inledas för Multiaktivitetshuset ser Jonas Jakobsson fram emot att se ännu fler av Gällivares samhällsbyggnadsprojekt ta form.

— Vi utformar platser och byggnader som är funktionella med målet om ett levande attraktivt centrum i Gällivare, men som också bidrar till att stärka regionens identitet och gemenskap.

Vill du prata stora projekt?
+46 702 18 52 23