Parametrisk designlösning i Jönköpings nya kontorskvarter VY57

I det nya kontorskvarteret VY57 på det välkända A6-området i Jönköping använde vi parametrisk design för att säkra ett bra inomhusklimat. Resultatet är en fasad med skiftande ljusspel i gröna nyanser som både maxar utsikten och också minimerar oönskad solinstrålning.

A6-området i Jönköping är en knutpunkt för regionen och erbjuder butiker, restauranger och gym. Samtidigt tar kollektivtrafiken dig till centrala Jönköping på fem minuter. Tengbom var med och utformade det nya kontorskvarteret VY57 med 1 500 kontorsplatser.

— Vi inspirerades av platsens läge med utsikt över Jönköping och vattnet. Byggnaderna öppnar sig mot naturområdet och de stora glaspartierna speglar de grönskande innergårdarna, berättar Matt Patterson, arkitekt och kontorschef på Tengbom i Jönköping.

dsc 0343 scaled Parametrisk designlösning i Jönköpings nya kontorskvarter VY57
Samtliga foton i artikeln är tagna av Fredrik Kilén, P&E Fastighetspartner AB.

Naturen flyttade in i fasaden

Byggnaderna skiljer sig från varandra med olika skiftande nyanser av grönt – för att knyta an till den närliggande ekskogen. I den utvändiga gestaltningen jobbade våra arkitekter med generösa glaspartier kombinerade med tunna perforerade plåtskärmar. Tack vare noggrann utformning och placering av fasad-lamellerna skapas varierande ljusreflektioner som ger ett levande intryck med intressanta ljusspel. Lösningen maximerar dagsljusinsläppet och erbjuder vackra utsikter, samtidigt som oönskade solstrålar hålls borta. De halvtransparenta skärmarna förstärker byggnadernas varma och lätta uttryck, och ger ett livfullt skugg- och ljusspel som påminner om trädkronornas sus i skogen intill.

— Visuellt ville vi att man ska uppleva solavskärmningen så nätt som möjligt, som ett draperi runt huset, förklarar Matt.

Parametrisk studie grund för trivsamt inomhusklimat

img 8983 Parametrisk designlösning i Jönköpings nya kontorskvarter VY57Gestaltningen av solavskärmningen runt huset är baserad på en parametrisk studie. Knäckfrågan blev att hitta balansen mellan dagsljus och oönskad solinstrålning. Studien genomfördes på samtliga kritiska zoner för att säkra optimal vinkel, bredd och avstånd på de vertikala panelerna. Studien undersökte bland annat solvärmelaster, procentandel av tid och antal timmar, dagsljusfaktor, solvärmevinster under sommaren och materialåtgång.

Klimatsmarta lösningar rakt igenom för VY57

Konstruktionen av solavskärmningen är fäst utanpå fasadsystemet som består av trä invändigt och aluminiumplåt utvändigt. Lamellerna i avskärmningen är konstruerade av sinusformade perforerade plåtar i ramar. De är placerade på olika avstånd och vinklar, utifrån parametriska studien. Horisontella gångvägar hjälper också till att skärma av solstrålarna. Den perforerade plåten har en genomsläpplighet på 50 procent, och utseendet varierar beroende på solens vinkel och tid på dagen. Alla tak är utrustade med solpaneler.

— Det bästa med VY57 är att hållbarhetsambitionerna låg till grund för gestaltningen, påpekar Matt. Vi kunde använda avancerade parametriska designmetoder för att hitta en relativt enkel lösning på de komplexa utmaningarna med inomhusklimatet i kontorshuset. Dessutom gav det mervärde i utförandet.

I projektet samarbetade vi på Tengbom med P&E Fastigheter på uppdrag av Fastighets AB Regio. I juli 2024 blev Region Jönköpings Län den första hyresgästen. Och snart kommer det fler!

Vill du höra mer om våra projekt i Jönköping?
+46 36 440 90 81