Människorna bakom Tengbom: Gunilla Gustafsson

Gunilla Gustafsson har ritat allt från trähus i Hjo till kulturmiljöer i Jönköping. I över fyra decennier har hon varit en del av samhällsutvecklingen – med lika delar ledarskap och gestaltningsglädje. I år tilldelades hon Jönköpings stadsbyggnadspris för årets byggnadsvård, för det varsamma arbetet med Villa Pomona.

Gunilla Gustafsson
Gunilla Gustafsson

Det här priset vill jag tillägna villaägarna, säger Gunilla. De höll i alla upphandlingar själva och gjorde mycket av arbetet på egen hand. Jag var deras arkitekt, projektledare och ibland kanske också energipåfyllare.

Villa Pomona ligger i stadsdelen Bäckalyckan som har ett högt historiskt bevarandevärde med rötter i tidigt 1900-tal. Det var ett hus med själ, men också med stora utmaningar. En jugendvilla som under 50-talet hade totalombyggts i en helt annan stil. När den nya familjen tog över huset ville de ta det tillbaka till sin ursprungsform – utan att kompromissa med livet som trebarnsfamilj.

— Det tog sex år, fyra våningsplan och otaliga beslut. Men i dag är det ett hem som både bär sin historia och fungerar i vardagen.

Gunilla Gustafsson
Villa Pomona. Foto: Gunilla Gustafsson.

Ett liv i arkitekturens tjänst

Gunilla började sin bana på Chalmers och tog sedan vägen via White i Göteborg, K-konsult i Jönköping och delägarskap i företaget Creacon – innan hon och kollegorna blev en del av Tengbom 2011. I dag är hon en del av vårt team i Jönköping, med fokus på kulturmiljöer och centrala stadskvarter.

— Jag har alltid sett mig som generalist. Det är helheten jag går igång på, att få vara med och forma samhället. Jag har jobbat med allt från vårdboenden till badhus– men det är nog just blandningen som driver mig.

Göta hovrätt ämbetsbyggnaden
Ämbetsbyggnaden Göra hovrätt. Foto: Anders Franzen (Jönköpings läns museum) CC BY-SA 4.0

Hon arbetar idag med kulturhistoriska byggnader som Göta hovrätt och Residenset i Jönköping, båda statliga byggnadsminnen. Det kräver närvaro, lyhördhet och respekt för hantverkets historia.

— Att få arbeta med hus som byggts med passion, och bidra till att de bevaras och samtidigt utvecklas – det är en stor belöning i sig. Och att få arbeta åt Statens fastighetsverk som utsedd husarkitekt är ett utvecklande förtroendeuppdrag.

När arkitekturen gör skillnad

För Gunilla Gustafsson är arkitektur mer än estetik. Det är ett verktyg för förändring – och en möjlighet att förbättra människors vardag. Under sina 43 år i yrket har hon sett samhällsutvecklingen ta stora kliv, och ofta har hon själv varit en del av dem. Hon har varit med när stora institutioner stängdes och nya former av boenden växte fram – som gruppbostäder, äldreboende och vårdcentrumanläggningar med fokus på barn, familjer och hälsa. I Jönköping arbetar hon sedan lång tid tillbaka med stadsbyggnadsprojekt som åter öppnat upp kontakten med vattnet, och hur genomtänkt planering skapat livsmiljöer där arkitektur och hållbarhet går hand i hand.

— När detaljplaner får genomförandemål med fokus på arkitektonisk kvalitet och hållbarhet, då händer det något. Det är då vi till exempel ser trähusprojekt som visar vägen mot sundare och mer klimatsmarta bostäder, säger Gunilla.

Gunilla Gustafsson
Länsresidenset i Jönköping, uppfört 1884-86 efter ritningar av Johan Fredrik Åbom (1876) och H T Holmgren (1883). Gunilla Gustafsson är husarkitekt på uppdrag av SFV. Foto: Bengt Oberger

Och i kulturmiljöer – där historia möter nutid – ser hon tydligt hur omtanke om det byggda arvet kan lyfta en hel stad, både visuellt och själsligt. Det är också i dessa projekt, där varje detalj räknas, som hon ofta känt störst yrkesstolthet.

— Det är härligt att kunna se tillbaka och känna att man varit del av den förändringen. Att få bidra till något större, det är det som har drivit mig, förklarar hon. Och visst ger det extra energi när projekten dessutom blir uppmärksammade och belönade med priser.

Vill du prata arkitektur i Jönköping?
+46 36 440 90 81