Ny framtid för Göta hovrätt i Jönköping
Kan vi transformera ett byggnadsminne tre gånger? Gunilla Gustafsson, arkitekt på Tengbom och husarkitekt för Statens fastighetsverk, berättar om hur hon ger nytt liv åt Ämbetsbyggnaden och Hovrättsparken i Jönköping. När rättsväsendet lämnat platsen står de historiska byggnaderna inför en ny framtid – där lagens boning ersätts av sorlet från gymnasieelever.

Domstolsbyggnaden och Ämbetsbyggnaden i centrala Jönköping står sedan 2023 tomma efter att Domstolsverket och Göta hovrätt använt lokalerna i över 350 år. Nu renoveras och anpassas byggnaderna för nya hyresgäster och verksamheter, såsom en gymnasieskola. Samtidigt återställer man delar av hovrättsparken till i det närmaste ursprungliga utseendet från 1876. Det var då parken anlades i det tyska romantiska parkidealets anda.
Gammal historia, nytt syfte
— Utgångspunkten är att bevara exteriören så långt som möjligt, berättar Gunilla Gustafsson, ansvarig arkitekt på Tengbom i Jönköping. Men vissa förändringar har varit nödvändiga. Vi har gjort huvudtrappan mer tillgänglig genom att komplettera med en gångramp och en ny nödutrymningstrappa, som smälter in i fasaden. Vi har också adderat en utvändig trappa.
Samtidigt måste vi ta hänsyn till byggnadens kulturvärde, och det blir lätt en krock med moderna krav på exempelvis undertak
Inomhus bevarar vi med stor omsorg interiören från 1940-talet.
— Vi har fredat entréhallen, trapphusen och korridorerna som har kvar sin strikta form med putsade tak. Här drar vi inga nya installationer, och de fasta bokhyllorna får vara kvar med ljudabsorbenter för att skapa en god ljudmiljö. Samtidigt renoverar vi de ursprungliga fanerade dörrarna och kompletterar med nya dörrar i de inre karmarna för att möta de ljud- och brandkrav som gäller i dag, berättar Gunilla.

Modernisering utan kompromisser i Göta hovrätt
Det finns förstås utmaningar och avvägningar med att kombinera moderna krav och behov tillsammans med det historiska värdet i byggnaden.
— Ventilation är, som ofta, en av de stora utmaningarna. Och särskilt i en skolmiljö där luftflödet måste vara gott. För att minimera ingreppen har vi placerat ventilationsaggregat i källaren och på vinden, vilket gör att vi slipper stora kanaler och håltagningar i bjälklag, berättar Gunilla. Men samtidigt måste vi ta hänsyn till byggnadens kulturvärde, och det blir lätt en krock med moderna krav på exempelvis undertak.
Med nya funktioner och användningsområden öppnar nu de tidigare slutna miljöerna på Göta hovrätt upp för allmänheten.
— Gymnasieskolan ger generationer av studenter möjlighet att upptäcka platsens rika historia och njuta av den vackra, romantiska parken, säger Gunilla. Dessutom kommer den tidigare kontorsparkeringen att tas bort, och parken blir återställd till sitt ursprungliga skick med nyplantering av träd och buskar.
På så sätt återfår Ämbetsbyggnaden sin roll som ett ‘hus i park’, och möter Jönköpings Läns Museum mitt emot med en grön och lummig front, öppen för alla.
— Projektet har också nyligen blivit certifierat med miljöbyggnad silver, så roligt!
Gällande Domstolsbyggnaden har en förstudie färdigställts men vidare arbete vilar tills det är bestämt vem som blir nya hyresgästen.