Arkitektduon bakom Kämpasten konferensanläggning
Delad vårdnad-principen gällde när två superrutinerade arkitekter tillsammans skulle ro i land Handelshögskolans nygamla konferensanläggning Kämpasten. Hur blev samarbetet så lyckat? Johan Sundberg och Erik Gardell berättar hur de gjorde för att upprätthålla både kvalitet och arkitektonisk vision.

I vanliga fall finns en ansvarig arkitekt i ett projekt. Med Kämpasten var det två, från två olika företag. Det gjorde rak kommunikation, tydliga roller och en gemensam vision än viktigare. Genom att dela sina olika perspektiv och erfarenheter skapade Johan och Erik en inspirerande plattform för idéutbyte och utveckling för byggnadens bästa.
Olika styrkor – samma vision

— Vi har olika bakgrund men liknande syn på arkitektur, förklarar Erik. Vi är båda generalister och kan ta olika roller beroende på projektets behov. Med Kämpasten var struktur och rollfördelning avgörande för samarbetet. Ett stort projekt kräver att man följer en viss processordning från idé till byggnation. Man kan inte börja ifrågasätta funktioner sent i processen utan att riskera stora merkostnader.

— Eriks team tog över efter programhandlingen, där vi hade tagit fram ett arkitekturkoncept, berättar Johan. Teamet renodlade och tydliggjorde konceptet vidare i bygghandlingarna och genomförandet. Vårt samarbete förbättrade och klargjorde konceptet istället för att förenkla det, som ofta sker på initiativ av byggherrar eller byggkonsulter. Tack vare vårt gemensamma språk och våra referensramar lyckades vi stärka projektets inneboende kvalitet.
”Ibland glömmer arkitekter att slutkunden faktiskt är huset.”
Är den här typen av samarbete ovanligt i ett projekt?
— Ja, det är ovanligt, påpekar Johan. Arkitekten är ofta den enda i ett projekt som försvarar hela husets kvalitet. Men ibland glömmer arkitekter att slutkunden faktiskt är huset – inte ens egna idéer. Det gäller att släppa sin personliga agenda och arbeta för slutresultatet.
— Att behålla berättelsen kring arkitekturen utan att tappa visionen är avgörande, säger Erik. Vi hade öppna böcker kring kostnader, vilket var nyckeln till ett bra resultat. Till exempel gjorde vi efter en diskussion huset lite mindre, istället för att kompromissa med de arkitektoniska idéerna för att hålla oss inom budget.
— Vi kunde justera detaljer under byggprocessen istället för att hålla oss strikt till fasta priser och specifikationer. Varje hus är en ny prototyp och kräver flexibilitet och kontinuerlig dialog. Men projektets framgång beror också på att beställaren förstår och värdesätter arkitektur, förklarar Johan. Vår idé var att skapa en destination som lyfter fram platsens unika egenskaper, vilket gör Kämpasten till en intressant plats för chefsutbildningar.

Det låter som att ni är trygga med att skicka varandra till vilket möte som helst?
— Det är vi, tack vare vår lojalitet till projektets berättelse och gemensamma vision, säger Erik. Vi påminde oss ständigt under processen om våra mål, och använde ett gestaltningsdokument som styrdokument för att säkerställa att alla detaljer och system höll hög kvalitet.
— Gestaltningsdokumentet hjälpte oss att hålla kursen, tillägger Johan. Byggarna arbetade också mycket med 3D-modeller, vilket var nytt och effektivt.
Hade ni några farhågor inför samarbetet och en strategi för att hantera eventuella utmaningar?
— Vi skrev ett avtal mellan Johan och Tengbom för att undvika oklarheter kring upphovsrätt och kommunikation, säger Erik. Det är viktigt att ha strukturer och rollfördelning klara från början.
— Det var mer som delad vårdnad, fortsätter Johan. Om man delar vårdnaden om något måste man älska det man vårdar. Erik hjälpte till när jag var tveksam kring vissa delar. Vi jobbade tillsammans och justerade saker efterhand.
— Jag minns när takfoten behövde ändras. Då var jag skeptisk och det kändes riktigt motigt, säger Johan. Men i efterhand visade det sig bli bra. Genom att bolla det med Erik kände jag mig tryggare.
— I ett projekt kan inte för många vara ansvariga för beslut, det blir för komplicerat, menar Erik. Det var skönt att kunna resonera och få ny energi under projektets gång. Efter takfotsincidenten kunde vi fortsätta med ny kraft.
— Byggledaren var också i vårt lag, påpekar Johan. Byggaren förstod visionen och vi kunde undvika de små detaljerna som annars kan skapa oro. När byggarna engagerar sig i huset vet man att man har lyckats.
Vad har ni lärt er av varandra i arbetet med Kämpasten?
— Samarbetet har lärt oss mycket, särskilt hur man kommunicerar tydligt och vågar tro på sina idéer, säger Erik. Att luta sig mot varandras resonemang blev väldigt värdefullt. Man ska våga diskutera och blotta sina idéer för att skapa den bästa arkitekturen. Och ha en gemensam syn på vad man försöker skapa och aldrig glömma den ursprungliga visionen.
— Samarbetet har skärpt våra intellekt och gett oss en stark gemensam konstnärlig vision som vi kunde förmedla och förverkliga, avslutar Johan.