3 snabba om arbetsmiljö och blåljusarkitektur

När Grums kommun planerade sin nya brandstation var målet tydligt. De ville ha en trygg, funktionell och hållbar miljö för räddningstjänsten. Vårt kontor i Karlstad gav stationen smarta logistiklösningar, plats för återhämtning och genusneutrala omklädningsrum – en viktig del i arbetet för jämställdhet och mångfald inom blåljusverksamheten. Invigningen sker under våren.

— När larmet går måste allt fungera snabbt och säkert, säger Astrid Prinzler, ansvarig arkitekt från Tengbom. Bra logistik är avgörande för att minimera risker och hantera kontaminerad utrustning på rätt sätt. I Grums har vi skapat flöden som både underlättar utryckningar och främjar en hälsosam arbetsmiljö.

blåljusarkitektur
Snart klar – Grums nya brandstation, ett exempel på modern blåljusarkitektur. Foto: Tengbom.

Jämställdhet i praktiken

I takt med att räddningstjänstens uppdrag blir mer komplexa och personalförsörjning en allt större utmaning har jämställdhet och mångfald blivit nyckelfrågor. MSB:s vägledning ”En räddningstjänst för alla – Jämställdhet och ­mångfald ­för ­räddningstjänsten” (länk till pdf) lyfter fram exempel som Sollentuna brandstation, också ritad av Tengbom, där individuella omklädningsrum i form av privata ”provhytter” bidrar till en flexibel och trygg miljö. Lösningen innebär att omklädningsutrymmen kan användas effektivt, oavsett könsfördelning bland personalen. Dessutom påverkas inte framtida rekrytering av möjligheten till omklädning för fördelningen mellan kvinnor eller män.

Inom Räddningstjänsten Karlstadsregionen är könsneutrala omklädningsrum numera standard och kravet ingick i projektet från början. Grums brandstation har också individuella omklädnings- och duschbås och gemensam klädförvaring.

Vad är viktigast att tänka på för att forma en trygg och effektiv arbetsplats för räddningstjänsten?

— Med en flexibel gestaltning och gemensamma ytor kan personalen känna sig inkluderad och stötta varandra även efter tunga insatser, förklarar Astrid. I Grums-projektet har vi fokuserat på genomtänkta och optimerade ytor för samvaro, utbildning och träning för att stärka gruppdynamiken och kunna rekrytera fler frivilliga deltidsbrandmän.

Grums brandstation får också moderna kontorsarbetsplatser trots att det ”bara” är en deltidsstation. Det ger bra förutsättningar för distansarbete eftersom alla brandmän har vanliga jobb och jourhavande kan arbeta på distans på brandstationen.

Morgondagens blåljusarkitektur – funktionell, hållbar och formstark

Vilka lärdomar från arbetet med Grums brandstation tar ni med er till framtida projekt inom blåljusarkitektur?

— Man tar alltid med sig erfarenheter från tidigare projekt, säger Astrid. När det gäller blåljusbyggnader handlar det mest om förståelsen för verksamhetens vardag. Hur fungerar verksamheten när larmet går? Vad sker i vilken ordning, och hur minimerar man utryckningstiden genom smart logistik i byggnaden och bästa tekniska lösningar?

Astrid berättar att det kan vara en utmaning att rita en fullt funktionell byggnad, som ofta byggs med industriella byggsätt, och samtidigt också ta hand om husets yttre. Brandstationer är viktiga symboler i sina lokalsamhällen.

Med Grums brandstation blir det tydligt hur god arkitektur balanserar både praktiska och estetiska behov, samtidigt som hållbarhet och jämställdhet får stå i fokus. Byggföretag för den nya brandstationen är Peab.

Vill du lära dig mer om blåljusarkitektur?
+46 54 400 50 56