Embark Studios i uppgraderad skepnad
Friska vindar sveper in över Kungsträdgårdsgatans tunga fasader när spelutvecklaren Embark tar sina nya lokaler i anspråk. I inredningen har Tengbom sammanfogat en sober loungekänsla med gamingvärldens nyskapande kreativitet – en vision som funnit sin form i en unik virtuell arbetsprocess i nära samarbete med kunden.
Fotograf: Felix Gerlach
Bankpalatsen på Kungsträdgårdsgatan är ståtliga men inte särskilt gästvänliga – de representerar på något sätt den tydliga hierarki som traditionellt finns mellan chef och anställd, mellan storföretag och kund. Att de gamla banksalarna bakom port nummer 16 nu är högkvarter för spelutvecklaren Embark kan ses som ett tecken i tiden. Den kraftigt växande spelbranschen hör till de nya makthavarna där Embark är ett exempel på en tekniskt innovativ organisation som bjuder in kunden och suddar ut gränsen mellan spelutvecklaren och spelaren.
Interaktivitet på alla plan
De nya lokalerna har inretts i samma anda: Den mångfunktionella och eleganta lobbyn i entréplanet är resultatet av ett unikt samarbete mellan Tengbom och spelföretaget.
– Embark har varit väldigt delaktiga i processen. De byggde upp miljön i 3D-programmet Blender, samma som Embark använder för att bygga sina dataspel. Vi kunde sedan sitta tillsammans med dem och titta på de olika miljöerna, framför allt loungen i entrén. Det gav upphov till ganska galna idéer som ändå kunde landa i verkligheten, säger Stefan Rydin, affärsutvecklande arkitekt på Tengbom.
– Tillsammans byggde vi upp virtuella miljöer som vi kunde gå runt i.
Stefan Rydin
Det interaktiva konceptet lyckas sammanföra fantasifulla planer med husets befintliga bankhallar och kryssvalv. Embarks egen historia integreras också genom att nästan alla möbler från det tidigare kontoret återanvänds. Allt enligt visionen om en inredning som balanserar det oväntade med en ikonisk, internationell atmosfär. Kombinationer som vid första anblick skaver har i slutändan funnit sin plats i en hållbart enhetlig lobby bestående av zoner med sammetslena sittgrupper, bardisk och en spelvärldens hall of fame.
Supercuraterat fönster mot gatan
– Vi jobbade mycket med en sammanhängande färgskala. När man till exempel tänker på brunt och blått ihop känns det kanske först som att nja. Men genom att känna på de subtila kulörtendenserna där man ser en mättnad i det blåa och något som går mot rost i det bruna så skapar det en fin palett, förklarar Stefan Rydin.
Han jämför arkitektrollen med konstcuratorns eller diskjockeyns, där olikartade delar sätts ihop till en logisk helhet som i det här fallet får representera Embarks identitet. Loungen i entréplanet är utrustad med skärmar och fungerar som ett nav där både anställda och kunder kan inspireras av företagets work in progress. Monitorernas färger fortplantas i det reflekterande taket och bildar en ständigt föränderlig fond mot gatan; tillsammans med en noggrant utarbetad ljusdesign bidrar det till en miljö som känns levande långt efter att banken har stängt.
Se fler av våra inredningsprojekt här.