Stellan Fryxell ny adjungerad professor på BTH
Stellan Fryxell, arkitekt och tf hållbarhetschef på Tengbom, utsågs nyligen till adjungerad professor i fysisk planering med inriktning mot arkitektur och gestaltning vid Blekinge Tekniska Högskola i Karlskrona.

Grattis till din nya roll! Vad innebär den egentligen?
– Tack! Grunden i att vara professor är ju såklart att undervisa. Jag föreläser i olika ämnen, handleder, sätter betyg och liknande. Det ingår ett visst mått av forskning också. Men professorskapet är verkligen annorlunda idag jämfört med tidigare. Och jag lär mig mycket av studenterna – de tillförskansar sig och utvecklar nya kunskaper i en föränderlig och globaliserad värd, och ser frågorna vi diskuterar från ett annat perspektiv än jag kanske gör. Så utbytet är väldigt ömsesidigt. Auktoriteten som mässar framme vid sin kateder är definitivt död, skulle jag säga.
Vilken är den största behållningen ni har av varandra, tror du?
– Som praktiserande arkitekt och stadsplanerare, med erfarenhet från både den privata och från den kommunala sidan, hoppas jag kunna bidra med ett annat perspektiv än de kanske får från den gängse akademiska sidan. I gengäld får jag insikt i, och inspiration av, allt dessa drivna och smarta unga människor vill åstadkomma, inte minst när det gäller hållbart stadsbyggande.
Många unga känner oro över hur vi ska lyckas utveckla hållbara och trygga samhällen framåt. Hur ser du på detta?
– Det är sant att vi redan idag står inför riktigt komplexa och allvarliga utmaningar. Vår kompetens är helt avgörande för att möta dessa! Det finns massor vi kan bidra med – som god arkitektur och hållbart stadsbyggande. Genom en mer aktiv än reaktiv planering kan vi skapa långsiktigt än mer värdefulla och resurseffektiva miljöer, minska segregation och öka tryggheten i det urbana rummet. Vår expertis kan bidra till minskad klimatbelastning, minskat transportarbete och skynda på utvecklingen av klimatsmarta, digitala städer. Det här är möjligheter som, om inte allt för länge, kommer att kunna drivas av mina studenter och deras kollegor.
Vilka verktyg kommer behövas för att lyckas?
– Vi har redan mycket i vår verktygslåda. Men en bättre lagstiftning, till att börja med. PBL (Plan- och Bygglagen) är omodern och bidrar alltför ofta till en negativ utveckling av våra städer. Jordens befolkning har ökat med 50 % sedan den skrevs! För att vända den kurvan behöver framtidens arkitekter och stadsplanerare lagar och praxis som stöttar hållbart stadsbyggande och innovation. Sen tror jag starkt på ett ökat inflytande från unga Urbanister, som i tidiga skeden fokuserar på kvalitativ gestaltning av stadsmiljön och det offentliga rummet.