HSB Living Lab undersöker 3D-printade fasader som bryter ner buller
Att hitta nya lösningar för att hantera buller från vägar, järnvägar och liknande är avgörande när vi jobbar med förtätning av städer. I forskningsarenan HSB Living Lab undersöker vi hur 3D-printade fasader kan bryta ner ljud så att vi kan bygga på platser som tidigare varit omöjliga.
Det finns gott om verktyg för att skapa rätt typ av akustik i innemiljöer. Men hur kan vi applicera samma teori utomhus? Idag är många platser i staden klassificerade som olämpliga att bygga på, medan höga bullerplank döljer en del andra. Genom att utveckla 3D-printade fasadlösningar som bryter ner specifika frekvenser skulle nya byggnader själva kunna möta bullerproblematiken.
Inspiration från naturen
I nära samarbete med arkitekter och producenter utvecklade vi tre fasadkoncept baserade på olika idéer för att hantera ljud. 3D-printteknik ger möjlighet att jobba med volym, vilket är en förutsättning för att bryta ner ljudfrekvenser. Inspirationen bakom koncepten kommer både från naturens egna akustiklösningar och från befintliga fasadtopologier som tegel. Ett av koncepten, vars form påminner om en skyddande bark, ska nu printas och testas utifrån tre parametrar: akustik, brand och hållfasthet. Materialet är en förnyelsebar plast med fiberblandning. En viktig aspekt av projektet är utformningen av fasaden i moduler som är enkla att producera och montera ihop och som har lång hållfasthet. Varje cell är ihålig för att reducera kostnader, och kan bli fylld med akustikmaterial utefter behov.
Projektet driver kunskap och debatt om hur man kan använda 3D-printing som fasadteknik för att möta bullerproblematik på ett hållbart, effektivt och formstarkt sätt. Genom den här typen av innovativa lösningar kan en förtätning av staden ske. Men staden kommer också att kunna erbjuda en mer hälsosam ljudmiljö.