Elite Hotel Mimer

Sov gott i skolan
Inredning
Boende & Hotell
Uppdragsgivare:
Uppdragsår: 2016
Plats: Umeå
Byggaktör: Elite Hotel
Samarbetspartner: AB Gunnar Svensson (projektledning)

Ett pampigt hus med intressant historia. Vad behövs mer för att få till stånd ett lyckat hotell? Omsorg om gästerna, förstås! Konceptualiserad inredning kan vara en del av upplevelsen, men får inte gå före trivsel. På omtyckta Elite Hotel Mimer i Umeå märks vad som går hem hos gästerna.

Vad får besökaren att känna sig välkommen och avslappnad när hen checkar in på hotell? En bra känsla, så klart. För de allra flesta gästerna handlar det inte om att uppleva hisnande ny arkitektur eller sova i spännande design, även om det är nog så trivsamt. Det handlar om att umgås med familjen, besöka ett fascinerande resmål eller kanske komma utvilad till ett viktigt affärsmöte. Det var utgångspunkten när Tengbom utformade inredningen till Elite Hotel Mimer i Umeå.

Foto: Per Ranung
Foto: Per Ranung

Gästen i första rummet

– Varken vi eller Elite Hotel ville att den skulle kännas krystad. Vi ville inte göra något pajasaktigt eller något som skulle passa på ett tivoli, utan ett ställe att återvända till. Som arkitekt tänker man ofta att det är viktigt att inredningen är hårt driven konceptuellt, men det jag har lärt mig efter att ha jobbat med många hotell är att inredningen bara är en liten del av upplevelsen. Det är en bra lärdom, man påminns om att vi arkitekter inte är det viktigaste utan att gästerna är det. Och för gästen är det kanske viktigare att det finns en stor tv än att det finns ett fluffigt överkast, säger Magnus Lindgren.

Konceptuellt i känslan, utan övertydliga teman

Därmed inte sagt att koncept är oviktiga. Den nygotiska tegelbyggnaden, som tidigare tjänstgjort som läroverk, fungerade självfallet som inspiration till inredningen. Den är stor och pampig, bjuder högt i tak och många fina fönster. Dessutom fanns redan tjusiga ytskikt i kalksten i korridorer och trapphus.

– Det är en jättefin byggnad och vi kände direkt att vi ville ta avstamp i att det var en gammal skola. Men vi ville inte göra det övertydligt. Ingen kommer att gå in i ett av rummet och säga: ”Shit! Det här ser ut som en gammal skola!” Det gör det inte alls, det ser ut som ett vanligt hotellrum med ett mjukt överkast, några puffiga kuddar och ett fint träskåp, men någonstans finns det en känsla i det.

Och det är så inredningsteamet runt Magnus Lindgren föredrar att jobba. Processen utgår ifrån ett konceptuellt arbete men tanken är att det i slutänden snarast ska skapa en sammanhållen känsla och ett lugnt. Vet man som besökare om att sänggavlarna är valda för att referera till byggnadens historia, eller att skåpen man kan hänga sina kläder i är ritade för att påminna om gammeldags skolskåp är det en bonus men inte ett egenvärde.

– Vi försöker jobba väldigt konceptuellt. Det ska inte bara bli ”fint” eller ”brunt och läder”. Det är klart att det ska vara fint, men oftast blir det inte speciellt bra om man inte har något konceptuellt att landa i. Även om man inte tänker på det som besökare alla gånger så känner man nog det. Finns det ett koncept, en tanke och en helhet bakom, blir miljön mer behaglig att vistas i, fortsätter han.

Gästerna på det i stort sett fullbelagda hotellet verkar, av allt att döma, hålla med.

Kontaktperson

Nadia Tolstoy

Gestaltningsledare och trendspanare
+46 851 81 94 56

Teamet bakom projektet

Namn Roll
Magnus Lindgren Arkitekt SIR/MSA
Nadia Tolstoy Inredningsarkitekt
Per Vestergaard Inredningsarkitekt
Sandra Wall Inredningsarkitekt