Jonsereds fabriker

Dialog lägger grunden till framgång
Stadsbyggnad
Plan & Program, Process & Dialog
Uppdragsår: 2014-
Byggaktör: JM
Plats: Jonsered

Ett omtyckt men svårarbetat område där de boende dessutom känt sig överkörda i ett tidigare skede. Hur ställer man sig till det uppdraget? Försiktigt positiv, menar vi – arkitekterna. Efter flera år med dialog och utvecklingsarbete ser vi nu ljuset för Jonsered.

Både problemen och fröet till lösningen tog fart när Partille kommun ville föra in det gamla brukssamhället Jonsereds fabriker i 2010-talet. Tyvärr lyckades idéerna inte förankras helt hos de boende i Jonsered, som sparkade bakut och gick man ur huse för att underkänna projektet. Vad skulle man göra? Kommunen kontaktade oss och vi började med att initiera en omfattande dialogprocess. Arkitekterna ställde frågor som: Vad tycker de boende? Vad vill de ha? Vad är det som inte är bra idag? Varför gick det på tok senast?

Berget
En levande stadsdel som fungerar för alla, det är ambitionen bakom Jonsereds fabriker. Nu har vi kommit en bra bit på väg.

Vi började med en dialogprocess med workshops och vandringar i området och bjöd in de boende genom Jonsereds Boendeförening, representanter från Hembygdsföreningen, Länsstyrelsen, Naturskyddsföreningen och politiker. De fick beskriva vad de önskade sig, vad vi borde förändra i det existerande planprogrammet och vi kom fram till fyra ledord som området skulle förhålla sig till: Kraft, Inte på bilens villkor, Historia och Vi-känsla.

Tengbom forslag
Hela 200 bostäder kommer att byggas och tanken är att de ska länka ihop den gamla och den nya delen av Jonsered.

Viktigt att lyssna på kritiken

De boende och flera av intresseföreningarna var negativa till en början men vi var noga med att lyssna på vad de sa. Det fanns mycket konstruktivt att hämta. Industriområdet är väldigt vackert och romantiskt men det är samtidigt en avskild del av samhället och en mörk, otrygg plats som under perioder varit tillhåll för kriminell verksamhet. Vi ville att fabriksområdet skulle bli en naturlig del av samhället och målsättningen var att samhället som helhet skulle bli bättre.

De boende och flera av intresseföreningarna var negativa till en början men vi var noga med att lyssna på vad de sa. Det fanns mycket konstruktivt att hämta.

200 nya bostäder i Jonsered länkar ihop gammalt och nytt

Nu är Jonsereds fabriksområde på väg att bli en bättre och mer välfungerande plats. 200 nya bostäder ska byggas och nya planer godkännas för att skapa tryggare miljöer och bättre kommunikation mellan samhällets olika delar. Tanken är att den nya, småskaliga radhusbebyggelsen ska fungera som en länk mellan det nya och det gamla. Men också mellan samhället och järnvägsstationen som de boende tidigare inte vågade använda på grund av mörker och kriminalitet.

Det har varit en väldigt givande process. Vår ambition är att man om hundra år ska beundra de nya husen lika mycket som de gamla, trots en svår detaljplan med ovanligt många utmaningar.

Torget
Medborgardialogen har varit a och o för att vända projektet från problem till succé.

Utmanande men givande

Området är klassat som riksintresse för naturvård. Det finns rasrisk, risk för översvämning och industribuller som man måste ta hänsyn till. I mitten av området ligger ett vattenkraftverk. Arkitekturen måste hantera buller från järnvägen och järnvägstrafiken måste kunna fungera som den ska så att kommunikationerna i landet fungerar. De finns helt enkelt få platser där det ställs så många krav.

Svårare än så här blir det inte, men vi har kommit en bit på vägen. Nu är planförslag och gestaltningsidén ute på samråd. Reaktionerna har som ofta varit både positiva och negativa. Vi hoppas därmed för de boendes och samhällets skull att vi tillsammans kan skapa en bättre helhet i Jonsered.

Kontaktperson

Johan Henrikson

Planarkitekt
+46 31 761 64 27

Teamet bakom projektet

Namn Roll
Anna-Maria Blixt Arkitekt MSA
Annelie Drackner Arkitekt SAR/MSA
Cecilia Bohm 3D-illustratör
Einari Kinnunen 3D-illustratör
Emma Lindberg Planeringsarkitekt FPR/MSA
Frida Skarp Arkitekt MSA
Gunilla Gombrii Sourander Landskapsarkitekt LAR/MSA
Johan Henriksson Planarkitekt, Golfbanearkitekt FSGA