Stjärnorps slottsruin nominerad till Östergötlands arkitekturpris

Till väster om sjön Roxen utanför Linköping reser sig den pampiga slottsruinen Stjärnorp. För att säkra ruinen från ytterligare förfall och bevara den för framtiden har den nu genomgått en omfattande renovering. Arbetet är utfört av Tengbom och arkitekt Erik Wikerstål. Stjärnorps slottsruin är nu nominerad till Östergötlands arkitekturpris.

Stjärnorp slottsruin exteriör
Fotograf: Lars Hejdenberg

Stjärnorp uppfördes 1655–62 för fältmarskalken Robert Douglas och hans hustru Hedvig, född Mörner. Slottet och terrasserna ritades av Nicodemus Tessin d.ä. Ruinen är resultatet av en förödande brand år 1789. År 2012 fick Tengbom ett parallellt uppdrag för Stjärnorps slottsruin. Uppdraget var att ge förslag till hur slottsruinen, som sedan branden 1789 stått oskyddad, kunde säkras från ytterligare förfall och bevaras för framtiden. Under de senaste åren har en omfattande och aktsam restaurering av ruinen genomförts. Erik Wikerstål på Tengbom har en lång och välmeriterad cv inom just kulturbyggnader och restaurering. Nu senast vann hans arbete med Lunds domkyrka Årets bygge, samt var tidigare nominerat till Helgopriset.

Stjärnorp nominerat till Östergötlands arkitekturpris

Östergötlands arkitekturpris delas ut av Sveriges Arkitekter och ges åt ett projekt av hög arkitektonisk kvalitet inom ett eller flera av följande områden: husbyggnad, stadsbyggnad, inredning, landskap och fysisk planering.

Juryns nomineringstext om Stjärnorp:

”Varsamt och med stor omsorg i detalj och genomförande har Stjärnorps slottsruin, som sedan branden år 1789 stått oskyddad, genomgått en omfattande restaurering för att säkras från ytterligare förfall och därmed bevarats för framtiden. Exteriört är upplevelsen av en orörd ruin intakt men bakom de gamla murarna har med stor teknisk, arkitektonisk och hantverksmässig skicklighet uppförts en skyddande takkonstruktion samt glasningar i de tomma fönsteröppningarna. Interiört har genomgående obehandlade material använts, pelare och balkar i trä och stål samt trappor i cortenstål och mässing. Mötet mellan gammalt och nytt associerar till både förfall och beständighet, dock utförd med stor kunskap och känsla genom hela processen.  Helheten blir ett respektfullt möte där de skyddande tilläggen underordnar sig och lyfter fram de ålderstigna brandhärjade murarna och visar upp bredden av vad som kan vara god arkitektur. Med ambition att i högre grad öppna ruinen för allmänheten finns möjligheten för fler att i framtiden få en unik upplevelse i Östergötland.”

Stjärnorp är verkligen en speciell plats för den som besöker Linköpingstrakten. Om du har chans att besöka ruinen, missa inte Stjärnorpsravinen som också ligger där. Ravinen är formad av Stjärnorpsbäcken och här möter du ett fint landskap med ett rikt djurliv och flera vandringsstigar att välja mellan.

Vill du prata restaurering?
+46 42 19 48 56