Två nomineringar till Helgopriset 2023

I Sveriges största arkitekturpris Helgopriset som arrangeras av Statens fastighetsverk konstaterar vi lika stolt som glatt att i Helgopriset 2023 står Tengbom bakom två av fem nominerade projekt – Klosterhuset i Vreta kloster och också Lunds domkyrka.

Klosterhuset vid Vreta kloster.

Som alltid när det kommer till kulturmiljöer klappar våra Tengbom-hjärtan lite extra. Helgopriset delas ut vart fjärde/femte år till bästa restaurering, komplettering, ombyggnad eller tillbyggnad av ett äldre och svenskt byggnadsverk. Bearbetningen eller tillägget som tävlar ska ”tillvarata, utveckla eller tillföra arkitektoniska kvaliteter till en bra helhet samtidigt som byggnadens kulturhistoriska värde ska finnas kvar.” I årets upplaga av Helgoprisets fem nomineringar står Tengbom bakom två av dessa projekt. Det gäller Klosterhuset i Vreta kloster, ansvarig arkitekt Magnus Almung, samt Lunds domkyrka, ansvarig arkitekt Erik Wikerstål.

− Vissa byggnader har förmånen att få ett långt och innehållsrikt liv. Några behöver nya funktioner och byter också innehåll ett flertal gånger. Det viktiga är att byggnaden får vara i tjänst och ha ett meningsfullt innehåll. Då finns det stora möjligheter att någon vårdar och utvecklar den under lång tid. Det är här vi på Tengbom med vår expertis inom kulturmiljö kommer in i bilden. Det är verkligen roligt att Tengbom blir nominerade i Helgopriset 2023 för Vreta kloster och domkyrkan i Lund – byggnader som uppvisar hållbarhet på 900 år. Båda projekten handlar om att utveckla ett besöksmål, restaurera och utveckla byggnader i kulturhistorisk miljö, hälsar Magnus Almung, ansvarig arkitekt för Vreta kloster.

Vreta kloster.
Vill du veta hur vi jobbar med kulturmiljöer? Prata med Magnus!
+46 31 708 38 01