Vårt förslag blir nytt besökscenter för Bergs slussar

En kombination av wow och lågmäldhet, storslagenhet och en förmåga att smälta in i det rika kulturlandskapet. Det gav oss uppdraget att utforma det nya besökscentret i trä vid Bergs slussar i Linköping.

Bergs slussar i Linköpings kommun är Göta kanals högsta slusstrappa. Det nya besökscentret som vi utformat åt AB Göta kanal och Linköping kommun kommer att ligga högst upp i slusstrappan med en storslagen utsikt, en plats där besökaren kan uppleva landskapet.

Visualisering: Metro Cúbico Digital

– Besökscentret hämtar inspiration från både naturlandskapet och de gamla gårdshusen i området, säger Antonio Minto, uppdragsansvarig på Tengbom. Mjuka kurvor från bygdens kullar låter byggnaderna omfamna gården. Men medan den traditionella svenska gården vänds inåt, till en stängd gårdsplan, låter kurvorna här istället byggnaderna öppna sig mot den omgivande utsikten.

Tittar besökaren nedåt från centret syns de sju berömda slussarna som bär fartygen och båtarna upp från sjön Roxen. Åt andra hållet, över småbåtshamnen, fortsätter Göta kanal genom landskapet. Och runt om finns kulturlämningarna från så långt tillbaka i tiden som järnåldern till industrialiseringens början och dagens fritidsbåtar.

Visualisering: Metro Cúbico Digital
Visualisering: Metro Cúbico Digital

Även byggnaderna är en ödmjuk blandning mellan gammalt och nytt. Det nya besökscentret består av tre byggnader, vilket anpassar skalan till omgivande traditionell bebyggelse. Allt är konstruerat i trä.

– Träkonstruktionen är inte bara en del av byggtraditionerna i området, det är också en del av de hållbara idéerna bakom byggnaderna, säger Joao Pereira, kontorschef på Tengbom. Trä kan skaffas i närheten, vilket ytterligare minskar CO2-utsläppen. Konstruktionens lätthet gör det också möjligt att slippa gräva i kulturlandskapet, vilket minskar både utsläpp och åverkan på landskapet.

Teamet bestod av: Antonio Minto, Joao Pereira, Helena Hasselberg, Soheil Shahnazari och Joao Gaspar

Vill du veta mer?
+46 708 79 99 38