Kungsängens Kulturhus

En viktig lokal scen
Arkitektur
Kultur
Uppdragsgivare: AB Upplands-Brohus + PEAB
Var: Kungsängen, Upplands-Bro
Färdigställt: 2014
Byggnadstyp: Om- och tillbyggnad
BTA: Ca 3400 kvm
Foto: Tim Meier

På bästa läge i Kungsängen har det nya Kulturhuset bidragit till en levande mötesplats på torget. Här samlas gamla som unga för att ta del av dans, musik och många andra kulturella aktiviteter och event.

Inom den nya byggnaden ryms café- och utställningslokaler i entréplan. En trappa ner finns ett nedgrävd multirum och black box som används till kommunfullmäktige, konserter, föreläsningar och filmvisningar. Denna del nås också via en separat entré och är därigenom oberoende av övriga verksamheter. I koppling till entréplanet finns en klätterramp och samlingsyta för de yngre besökarna.

De två mellersta planen inrymmer bibliotek och studieplatser. Högst upp finns mötes- och kontorslokaler som nyttjas av kommunhuset. Den karaktäristiska fasaden består av ett dubbelglassystem med ett kopparnät mellan glasskivorna. Detta skapar en värme både interiört och exteriört, samt bidrar till den nya torgbildningens identitet. På taket finns en solcellsanläggning med en display i kommunhusets entré där besökare kan följa elproduktionen.

Hör av dig till Niklas om du undrar något mer!

Teamet bakom projektet

Namn Roll
Anders Eriksson Uppdragsansvarig arkitekt
Justin Hayes Handläggande arkitekt
Martin Karlsson handläggande ingenjör
Joakim Sundqvist Medverkande Ingenjör