Kungsängens Kulturhus

En viktig lokal scen
Arkitektur
Kultur
Uppdragsgivare: AB Upplands-Brohus + PEAB
Var: Kungsängen, Upplands-Bro
Färdigställt: 2014
Byggnadstyp: Om- och tillbyggnad
BTA: Ca 3400 kvm
Foto: Tim Meier

På bästa läge i Kungsängen har det nya Kulturhuset bidragit till en levande mötesplats på torget. Här samlas gamla och unga för att ta del av dans, musik och många andra kulturella aktiviteter och event. Välkommen till Kungsängens Kulturhus!

Kungsängens Kulturhus

Inom den nya byggnaden ryms café- och utställningslokaler i entréplan. En trappa ner finns ett nedgrävd multirum och black box som används till kommunfullmäktige, konserter, föreläsningar och filmvisningar. Denna del kan du därför också nå via en separat entré och är därigenom oberoende av övriga verksamheter i Kungsängens Kulturhus. I koppling till entréplanet finns en klätterramp och samlingsyta för de yngre besökarna.

De två mellersta planen inrymmer bibliotek och studieplatser. Högst upp finns mötes- och kontorslokaler som kommunhuset kan nyttja. Den karaktäristiska fasaden består av ett dubbelglassystem med ett kopparnät mellan glasskivorna. Detta skapar en värme både interiört och exteriört, samt bidrar till den nya torgbildningens identitet. På taket finns även en solcellsanläggning med en display i kommunhusets entré där besökare kan följa elproduktionen.

Kungsängens Kulturhus

Nyfiken på fler projekt?

Slutligen, vi på Tengbom jobbar med många kulturprojekt. Kika gärna in i vår portfolio. Bland annat kan du hitta projekt inom kultur, utbildning och idrott!

Kontaktperson

Mark Humphreys

Kontorschef Stockholm
+46 8 412 53 43

Teamet bakom projektet

Namn Roll
Anders Eriksson Uppdragsansvarig arkitekt
Joakim Sundqvist Medverkande Ingenjör
Justin Hayes Handläggande arkitekt
Martin Karlsson Handläggande ingenjör